Sylvia Vrethammar har haft en framgångsrik karriär i stora delar av världen. Foto: Manfred Esser
Femtio år med Sveriges soligaste Sylvia
Publicerad den 31 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 22 – 2024.
1973 gjorde hon dundersuccé med Eviva España i Sverige och Storbritannien. Men hitlåten orsakade en kritikstorm som hon än i dag har svårt att förstå. Tur då att Sylvia Vrethammar gjort så mycket mer än levt på gamla framgångar. I dag, 55 år efter att hon spelade in sin första lp-skiva, är hon en internationellt erkänd sångerska.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Eva Sylvia Vrethammar föddes i Uddevalla den 22 augusti 1945. När hon var ett år flyttade familjen till Spånga, där hon växte upp.

Som barn drömde hon om att bli konsertpianist och började därför studera vid Richard Anderssons musikskola i Stockholm. Hennes lärare var ingen mindre än pianopedagogen Astrid Berwald, som också var ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Senare fortsatte Sylvia Vrethammar vid Kungliga Musikhögskolan men innan hon tagit examen hoppade hon av utbildningen. Istället utbildade hon sig till barnavårdslärare.

Vid sidan av studierna började hon uppträda i amatörtävlingar och 1967 började hon sjunga i Rune Öfwermans trio. Året därpå gjorde hon tv-debut och 1969 fick hon spela in sin första lp-skiva, Tycker om dej. Hennes första svensktoppsplacering kom dock senare samma år,  med En lärling på våran gård.

Efter att Lennart Hyland hade fått upp ögonen för Sylvia Vrethammar fick hon 1970 vara värdinna i Hylands hörna. Samma år uppträdde hon också på den internationella sångfestivalen i Rio de Janeiro. Där kom hon att fastna för de sydamerikanska rytmerna, vilket resulterade i en uppmärksammad sambashow på Strand i Stockholm tillsammans med brasilianska musiker.

Superhit om Spanien

Sylvia Vrethammars stora genombrott kom 1973, med låten Eviva España som blev en jättesuccé inte bara i Sverige utan även i Storbritannien. Den engelska versionen sålde i nära en miljon exemplar och låg på hitlistan i 28 veckor och nådde som högst en fjärde plats.

Sina latinska rytmer till trots är Eviva España en belgisk poplåt, skriven av kompositören Leo Caerts med nederländsk text av textförfattaren Leo Rozenstraten. Texten är en hyllningstext till semesterfröjder i soliga Spanien och låten spelades in första gången 1971, av den belgiska sångerskan Samantha.

Låten fick stor spridning i Belgien med omnejd och därifrån plockades den upp av musiker i hela Europa. 

Sylvia Vrethammars versioner av låten, framför allt hennes engelska, är en av de mest uppmärksammade och populära. Men hon fick också oväntad kritik, något som hon berättade om i en intervju med Aftonbladet för ett par år sedan:

– Hur jag bemöttes i Sverige var väldigt otrevligt och obehagligt. Det var otroligt märkligt alltihop, när jag sjöng en hyllning till solen. Men det var dålig tajming, för låten kom när det inträffade otrevliga saker med Franco.

Själv tycker hon att det var märkligt att någon kunde tolka låten som en hyllning till Spaniens diktator, när det i själva verket var en hyllning till solen.

– Det händer inte ofta att en artist får så mycket skit för en låt som var tänkt att ge glädje. Det var en jobbig tid, sa hon.

Tyskland och världen

Eviva España var en storslagen framgång men det var bara början. Hon återvände snart till Brasilien där hon spelade in Rio de Janeiro Blue (1985) och turnerade i bland annat Argentina och Colombia. Hon blev också inbjuden att uppträda i Kina. 

I mitten av 1970-talet blev hon en flitigt anlitad artist på den tyska musikscenen och i tysk tv och hon blev snart så populär att hon blev inbjuden som gäst i kompositören och orkesterledaren Bert Kaempferts tv-show. Tillsammans med Kaempfert, som är känd bland annat för att ha komponerat Frank Sinatras superhit Strangers in the Night, reste hon också på turné i Tyskland, Schweiz och Storbritannien – en turné som avslutades på Royal Albert Hall i London. 

Drabbad av sjukdom

Sylvia Vrethammar har varit svårt drabbad av både olyckor och sjukdom och vid flera tillfällen har hon varit nära döden. Flera av tillbuden har varit allvarliga och för Aftonbladet berättar hon om när hon var i Rio de Janeiro, drogs hon med i vågorna när hon skulle ta ett dopp.

– Bottnen öppnades och sög ut mig. Jag började känna att jag skulle dö när en vakt plötsligt räddade mig, berättade hon för Aftonbladet. 

– Det känns som att jag lurat döden, eftersom det varit så allvarliga tillbud. Jag undrar lite vem som hjälpt mig. Det är grejer som man annars kan tänkas läsa i tidningen.

En annan gång krockade hon på Skurubron sent på kvällen. Marken hade frusit och bilen gled rakt in i räcket på andra sidan. I Aftonbladet berättade hon:

– Sedan åkte jag slalom fram och tillbaka. Jag tänkte: ”Nästa gång jag slår i räcket välter jag över och då är det slut.”

Hon drabbades också av cancer, men hade tur och blev snabbt opererad.

– Allt gick bra, jag behövde inga cellgifter, berättade hon i intervjun.

Längtan efter barn 

2012 var Sylvia Vrethammar med i tv-programmet Så mycket bättre. 

Då berättade hon att hon under en lång tid sörjde att hon aldrig fått barn. Under en lång tid kunde hon inte ens se bilder på spädbarn på tv utan att börja gråta.

– Jag har inte valt bort barn. Jag har levt lite naivt, jag har turnerat och tänkt, ”det kommer väl sen, det finns tid, jag är ung”, berättade hon.

Men så blev det aldrig.

– I bakhuvudet har jag vetat hur gammal jag är. Oj nu är jag 45, nu 50. De ögonblicken har kommit och gått. Men jag har inte känt någon tomhet. Det finns så mycket annat som berikar mig. Musiken ger mig så mycket. Att inte ha egna barn är inget som plågar mig. Det är inte det enda som gör att livet känns meningsfullt för en kvinna. Naturen har haft sin gång, då lät jag det vara, sa hon.

Sylvia Vrethammar har dock haft barn omkring sig i livet ändå, genom sina förhållanden. 2015 gifte hon sig med den tyske musikproducenten Alex Gietz, som hon då varit sambo med i 25 år, och paret bor i Tyskland. 

Bitte Melin

Diskografi i urval:
• Sylvia – 1970
• Stardust & Sunshine – 1975
• Chateau Sylvia – 1979
• Öppna dina – 1990 
• Ricardo – 1992
• Faller för dig – 2002
• Sommar! Samba! Sylvia! – 2005
• Champagne – 2006
• Trivialitet – 2013
• More Champagne – 2022 

Bidrag i Melodifestivalen i urval
• Visst lever kärleken – 1971
• Tänk dig en sån dag – 1971 
• Leka kurragömma – 1971
• Här är jag – 1971
• Din egen melodi – 1972
• En dröm är en dröm (med Göran Fristorp) – 1974
• Hon är en annan nu – 2002
• Trivialitet – 2013

Sylvia Vrethammar har stått på scenen i över femtio år!
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.