Madame Helena Blavatsky gjorde sig känd som medium och ockultist och var en av medgrundarna till Teosofiska Samfundet. I dag betraktas hon av många som den moderna New Age-rörelsens moder.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Att redogöra för Helena Petrovna Blavatskys liv är inte helt lätt. Mycket av det hon själv berättat om sitt liv är motsägelsefullt och svårt att belägga och få av hennes texter skrivna före 1873 har bevarats. Vad man dock vet är att hon föddes som Helena von Hahn den 12 augusti 1831 i Jekaterinoslav i Ryssland, nuvarande Dnipro i Ukraina.
Hennes far, Peter von Hahn, var general och Helena växte upp vid olika garnisonsorter i landet. Enligt släktingar umgicks hon ofta med barn ur de lägre klasserna och hon ägnade sig gärna åt så kallade practical jokes.
Men hon var också mycket intresserad av att läsa och redan tidigt var hon en berättare av rang, som kunde trollbinda alla med sina historier.
När Helena var 17 år giftes hon bort med greven och militären Nikifor Blavatsky, som var mer än dubbelt så gammal som hon själv. Äktenskapet blev lika olyckligt som kort och bara tre månader efter bröllopet flydde Helena från sin make. Därefter ägnade hon många år att resa runt i Europa, Asien, Afrika och Amerika. Hon ska ha bott en tid i Paris, där hon tjänstgjorde som medium åt en magnetisör, och därefter levt i London och Amerika.
På en av sina resor stötte hon, enligt egen utsago, på en grupp spiritister som sände henne till Tibet, där hon gick i lära hos visa män som hjälpte henne att utveckla en djupare förståelse för religion, filosofi och vetenskap.
Fiktiva resor?
Det var i varje fall vad hon själv hävdade men både samtida kritiker och moderna historiker har hävdat att många av resorna, kanske rentav alla, var helt fiktiva och att hon i själva verket tillbringade den perioden i Europa.
Från åren 1863–1868 finns det ingen dokumentation alls om Helena Blavatskys förehavanden. Själv uppgav hon att hon bland annat hade deltagit i italienska frihetskriget under Garibaldi men det finns det heller inga belägg för.
I början av 1870-talet dök hon dock upp i olika spiritistiska sammanhang och 1873 reste hon till USA där hon träffade militären och frimuraren Henry Steel Olcott och blev snabbt uppmärksammad som ett medium. Hennes anhängare såg henne som en sierska av rang medan hennes kritiker kallade henne för en charlatan.
200 cigaretter om dagen
Helena Blavatsky och Henry Steel Olcott flyttade ihop men trots att de levde och arbetade tillsammans lär de inte ha haft något kärleksförhållande. För omvärlden tedde sig deras relation också märklig eftersom den vände på tidens stränga könsroller. Olcott var den som skötte hem och matlagning och som assisterade sin sambo i arbetet.
Madame Blavatsky själv hade föga intresse av hur det såg ut omkring henne – ej heller, enligt bekanta, hur hon själv såg ut. Hon åt kopiösa mängder mat och rökte runt 200 cigaretter om dagen och hon rörde sig sällan mer än nödvändigt.
Isis Unveiled
1875 grundade hon, tillsammans med Olcott och ockultisten William Quan Judge, Teosofiska Samfundet.
Två år efter grundandet av samfundet publicerade Helena Blavatsky boken Isis Unveiled, där hon definierade sin teosofiska livsåskådning. Hon beskrev rörelsen som syntesen av vetenskap, religion och filosofi, och förkunnade att den återupplivade en ”uråldrig visdom” som låg till grund för alla världens religioner.
1880 flyttade hon och Olcott till Indien, där de inledde ett filosofiskt samarbete med den hinduiska reformrörelsen Arya Samaj. Både hon och Olcott konverterade dessutom till buddhismen.
1888 gav Helena Blavatsky ut sitt huvudverk, The Secret Doctrine (den hemliga läran) som snabbt blev teosofernas viktigaste skrift. Men omdömena om henne var vitt skiftande. Hon betraktades av många samtida spiritister som en bedragare och den brittiske författaren Arthur Lillie kunde påvisa att många av hennes texter var plagierade från äldre filosofiska verk.
Försämrad hälsa
Trots de delade meningarna om Helena Blavatsky fick teosofin allt fler anhängare. Mot slutet av 1880-talet hade det öppnat hela 121 loger runt om i världen, varav drygt 100 i Indien, Burma och Ceylon. Vid det laget hade emellertid Madame Blavatskys hälsa blivit allt sämre och hon lämnade Indien och flyttade till Europa, först Belgien och senare London. I London grundade hon en tidskrift, med det kontroversiella namnet Lucifer, i vilken hon avsåg att föra filosofiska diskussioner.
Men vintern 1890, då England drabbats av en svår influensaepidemi, insjuknade hon i viruset. Hon var sängliggande en lång tid och den 8 maj 1891 somnade hon in, 59 år gammal. Hennes kropp kremerades några dagar senare och på hennes egen begäran delades askan mellan olika – för henne betydelsefulla – platser i London, New York och Indien.
Idag är den teosofiska rörelsen uppdelad i flera grupper. De fyra största samfunden är Teosofiska samfundet Adyar, Teosofiska samfundet Point Loma – Blavatsky House The Hague, United Lodge of Theosophists samt Teosofiska samfundet Pasadena.
De teosofiska idéerna har haft ett stort inflytande på många andra esoteriska rörelser och filosofier, som antroposofin och inte minst New Age.
Bitte Melin
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!