Helena Blavatsky beskrivs som både mystiker och okultist och var med och lade grunden till teosofin, genom bildandet av Teosofiska Samfundet 1875.
Blavatsky blev modern till modern New Age
Publicerad den 7 juni, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 23 – 2024.
Madame Helena Blavatsky gjorde sig känd som medium och ockultist och var en av medgrundarna till Teosofiska Samfundet. I dag betraktas hon av många som den moderna New Age-rörelsens moder.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Att redogöra för Helena Petrovna Blavatskys liv är inte helt lätt. Mycket av det hon själv berättat om sitt liv är motsägelsefullt och svårt att belägga och få av hennes texter skrivna före 1873 har bevarats. Vad man dock vet är att hon föddes som Helena von Hahn den 12 augusti 1831 i Jekaterinoslav i Ryssland, nuvarande Dnipro i Ukraina. 

Hennes far, Peter von Hahn, var general och Helena växte upp vid olika garnisonsorter i landet. Enligt släktingar umgicks hon ofta med barn ur de lägre klasserna och hon ägnade sig gärna åt så kallade practical jokes. 

Men hon var också mycket intresserad av att läsa och redan tidigt var hon en berättare av rang, som kunde trollbinda alla med sina historier.

När Helena var 17 år giftes hon bort med greven och militären Nikifor Blavatsky, som var mer än dubbelt så gammal som hon själv. Äktenskapet blev lika olyckligt som kort och bara tre månader efter bröllopet flydde Helena från sin make. Därefter ägnade hon många år att resa runt i Europa, Asien, Afrika och Amerika. Hon ska ha bott en tid i Paris, där hon tjänstgjorde som medium åt en magnetisör, och därefter levt i London och Amerika. 

På en av sina resor stötte hon, enligt egen utsago, på en grupp spiritister som sände henne till Tibet, där hon gick i lära hos visa män som hjälpte henne att utveckla en djupare förståelse för religion, filosofi och vetenskap. 

Fiktiva resor?

Det var i varje fall vad hon själv hävdade men både samtida kritiker och moderna historiker har hävdat att många av resorna, kanske rentav alla, var helt fiktiva och att hon i själva verket tillbringade den perioden i Europa. 

Från åren 1863–1868 finns det ingen dokumentation alls om Helena Blavatskys förehavanden. Själv uppgav hon att hon bland annat hade deltagit i italienska frihetskriget under Garibaldi men det finns det heller inga belägg för. 

I början av 1870-talet dök hon dock upp i olika spiritistiska sammanhang och 1873 reste hon till USA där hon träffade militären och frimuraren Henry Steel Olcott och blev snabbt uppmärksammad som ett medium. Hennes anhängare såg henne som en sierska av rang medan hennes kritiker kallade henne för en charlatan. 

200 cigaretter om dagen

Helena Blavatsky och Henry Steel Olcott flyttade ihop men trots att de levde och arbetade tillsammans lär de inte ha haft något kärleksförhållande. För omvärlden tedde sig deras relation också märklig eftersom den vände på tidens stränga könsroller. Olcott var den som skötte hem och matlagning och som assisterade sin sambo i arbetet. 

Madame Blavatsky själv hade föga intresse av hur det såg ut omkring henne – ej heller, enligt bekanta, hur hon själv såg ut. Hon åt kopiösa mängder mat och rökte runt 200 cigaretter om dagen och hon rörde sig sällan mer än nödvändigt. 

Isis Unveiled

1875 grundade hon, tillsammans med Olcott och ockultisten William Quan Judge, Teosofiska Samfundet. 

Två år efter grundandet av samfundet publicerade Helena Blavatsky boken Isis Unveiled, där hon definierade sin teosofiska livsåskådning. Hon beskrev rörelsen som syntesen av vetenskap, religion och filosofi, och förkunnade att den återupplivade en ”uråldrig visdom” som låg till grund för alla världens religioner. 

1880 flyttade hon och Olcott till Indien, där de inledde ett filosofiskt samarbete med den hinduiska reformrörelsen Arya Samaj. Både hon och Olcott konverterade dessutom till buddhismen.

1888 gav Helena Blavatsky ut sitt huvudverk, The Secret Doctrine (den hemliga läran) som snabbt blev teosofernas viktigaste skrift. Men omdömena om henne var vitt skiftande. Hon betraktades av många samtida spiritister som en bedragare och den brittiske författaren Arthur Lillie kunde påvisa att många av hennes texter var plagierade från äldre filosofiska verk. 

Försämrad hälsa

Trots de delade meningarna om Helena Blavatsky fick teosofin allt fler anhängare. Mot slutet av 1880-talet hade det öppnat hela 121 loger runt om i världen, varav drygt 100 i Indien, Burma och Ceylon. Vid det laget hade emellertid Madame Blavatskys hälsa blivit allt sämre och hon lämnade Indien och flyttade till Europa, först Belgien och senare London. I London grundade hon en tidskrift, med det kontroversiella namnet Lucifer, i vilken hon avsåg att föra filosofiska diskussioner. 

Men vintern 1890, då England drabbats av en svår influensaepidemi, insjuknade hon i viruset. Hon var sängliggande en lång tid och den 8 maj 1891 somnade hon in, 59 år gammal. Hennes kropp kremerades några dagar senare och på hennes egen begäran delades askan mellan olika – för henne betydelsefulla – platser i London, New York och Indien. 

Idag är den teosofiska rörelsen uppdelad i flera grupper. De fyra största samfunden är Teosofiska samfundet Adyar, Teosofiska samfundet Point Loma – Blavatsky House The Hague, United Lodge of Theosophists samt Teosofiska samfundet Pasadena. 

De teosofiska idéerna har haft ett stort inflytande på många andra esoteriska rörelser och filosofier, som antroposofin och inte minst New Age.

Bitte Melin

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.