Ett bord fulldukat med ”krus”. Här gäller det att stapla sina kakor rätt på assietten.
Kruskalaset: kaka på kaka på ren jämtska
Publicerad den 7 juni, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 23 – 2024.
Sommaren är kruskalasens tid. Hemvändare och ortsbor i Jämtland och Härjedalen samlas runt dignande kakfat i hembygdsgårdar och föreningshus för att avsmaka ”krus” av alla de slag. Det har bakats flitigt dagarna före och doften av nygräddade kakor har legat tung över bygden och retat smaklökarna.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Kruskalaset har alltså inget att göra med kruska utan det är snarast fråga om motsatsen. Det är ett kalas på ”krus”, ett ord som betyder kaka på jämtska. Oftast tänker man på småkakor när man hör ordet, men det har mer och mer kommit att betyda kaffebröd över huvud taget. Kakorna, ”krusa”, kan numera vara både hårda och mjuka. Man kan spekulera i möjligheten att ordet ”krus” har samma ursprung som ”krusu” (brokig, mönstrad). Som exempel kan man då nämna ”krusevåntan”, mönsterstickade vantar. Rimligtvis kan det inte vara fråga om släktskap med ordet ”kruskut”, som betyder ruggigt, dåligt (väder).

Över 200 besökare

Efter denna lilla språkliga utvidgning är det kanske lämpligt att återvända till de fullastade borden. I Månsåsens bygdegård, i Åre kommun, där man arrangerar sitt kruskalas redan i mars, kunde man 2015 duka fram inte mindre än 79 sorter. 

På borden trängdes ”bonnkrusa, rullråna, kolagrottan, kanelkrokan, havreflarna, minttoppan med rosn’munnan” och alla andra sorter. 46 olika personer hjälpte till att baka kakor, som sedan åts upp av 213 betalande besökare.

Kruskalaset i Böle-Hoo bygdegård i trakten av Hammarstrand är ett av de kruskalas som brukar besökas av lokalpressen. I drygt 15 år har man där dukat fram kakor och kaffe till betalande besökare. Det brukar finnas omkring 70 olika sorter av kakor på borden. 2015 kunde lokaltidningen berätta att det hade gått åt runt 7 000 kakor och 120 liter kaffe för att bespisa 350 besökare. Konsumtionen av kakor fördelas naturligtvis inte jämnt på besökarna. Enligt uppgift innehas rekordet av en Hammarstrandsbo som lyckades äta 105 kakor, vilket förefaller vara en prestation så god som någon. Under några år har man förgyllt arrangemanget med att ha OS- och VM-guldmedaljören Ida Ingemarsdotter som starter för rusningen mot borden.

Lokal berömdhet

Kruskalaset i Utrikes Hammerdal förtjänar också att nämnas i sammanhanget. Kruskalaset äger rum i hembygdsgården varje år i juli. Experterna framhåller att goda kakor till kruskalaset ska bakas på smör. Bland alla rullrån, gorån, bondkakor, kolakakor, havreflarn, havresnittar, lakritssnittar och olika drömmar hittar man en lokal berömdhet. Det är Pe-Märet krusa. Receptet kommer från en kvinna som drev ett litet bageri i Mo i Hammerdal. Hon hette Märet och var gift med Per. Följaktligen var hon känd som Pe-Märet. Kakan består av både mördeg och smördeg med en fyllning av hallonsylt och hackad mandel. De moderna receptet är naturligtvis en variant. På 100 år har det säkert hänt en del med det ursprungliga receptet.

Krävs planering

Biljetten till kakborden består av en ganska liten assiett som man ska stapla sina kakor på. Det gäller att lyckas samla så många olika sorter som möjligt och då helst av sådana kakor som inte är så vanliga. Man måste alltså planera och lägga en stabil grund för att kunna bygga ett högt torn. Det är inte bara idrottsmän som kan drabbas av ”tävlingsdjävulen”. Man bör kunna få ihop 20–30 kakor på sin tallrik och bära den till bordet utan att högen rasar. Sedan ska man ta god tid på sig för att också kunna konsumera och njuta av högens olika delar.

Betalade ingen skatt

”Utrikes Hammerdal” är ett uttryck som lever kvar i bygden. Det finns olika förklaringar till uttrycket. En är att när den blivande norske kungen Sverre besegrade den jämtländska bondehären på Storsjöns is år 1188 och Jämtland anslöts till Norge, skulle den del som Hammerdal tillhörde ha hamnat utanför. 

Hammerdal och Ragunda låg avskilt från övriga Jämtland genom flera stora skogar och ödemarker. Eftersom de inte ansåg sig besegrade betalade de heller ingen skatt till Norge. Övriga jämtlänningar skulle då ha betraktat Hammerdal som utrikes. Det är den förklaring som finns på Strömsunds kommuns hemsida och den är förmodligen en skröna. 

Frivilliga bagare

Som så ofta när det gäller föreningsliv är det ideella krafter som bakar och sköter allt annat runt kruskalasen, som har blivit en viktig inkomstkälla för föreningarna. Det arrangörerna inte hinner baka själva, ”tigger” man ihop bland frivilliga bagare runt om i byarna och tydligen går också detta bra med tanke på resultaten som redovisas på borden kruskalasdagen.

Karl-Olof Hallman

Pe Märet Krus

Syltkakor i plåt- eller aluminiumformar 
200 grader,
cirka 50–60 stycken

Deg 1, smördeg till botten

200 g smör

1 äggvita

3/4 dl vispgrädde

3,5 dl vetemjöl

Rör ihop deg 1, låt gärna vila i kylskåpet någon timme innan du kavlar ut till en tunn kaka. Ta ut botten med ett runt mått och tryck fast i formen.

Deg 2, mördeg till kanten

450 g smör

3,5 dl socker

1 äggula

7,5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Rör ihop socker först innan du häller i ägg och mjöl. Rulla degen till en lång rulle (som till Finska Pinnar ungefär). Sedan trycker du fast en bit det runt kanterna på formen. Klicka på hallonsylt och lite hackad sötmandel. Grädda i ca 200 grader lagom länge. Njut!

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.