Joe Cockers band, med det väldiga publikhavet. 500 000 hade samlats framför scenen. Lika många fastnade i bilköer på väg till festivalen.
Festivalernas festival fyller femtio
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

”En upplevelse i vattumannens tecken – Tre dagar av fred och musik”. Det var vad arrangörerna utlovade i marknadsföringen av rockfestivalen i Woodstock i Catskill nordväst om New York i augusti 1969.

 

De hade väntat sig 50 000 festivalbesökare. Istället samlade sig en halv miljon människor framför scenen för att se Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Crosby Stills, Nash & Young, The Who, Creedence Clearwater Revival och andra artister uppträda. Och ungefär lika många fastnade i bilköer på väg till festivalområdet. 

Woodstockfestivalen blev ett fenomen, detta tack vare en drygt tre timmar lång konsertfilm som blev en internationell blockbuster och detta la grunden till dagens kultur av musikfestivaler. 

Nu var Woodstock inte den första betydande musikfestivalen. 1967 hölls en rockfestival i Monterey, även den förevigad i en konsertfilm, med det berömda klippet där Jimi Hendrix tänder eld på sin gitarr. Men Woodstock var av en helt annan magnitud och den sågs som en symbol för motkulturen, protesterna mot Vietnamkriget och hippierörelsen. 

 

Blev en gratisfestival

Bakom festivalen stod fyra unga herrar, 27 år eller yngre, Artie Kornfield, John Roberts, Michael Lane och Joel Rosenman. De hade ursprungligen tänkt hålla festivalen i Wallkill men kommunfullmäktige blev nervös inför tanken att staden skulle invaderas av hippies, nekade inte bara tillstånd utan instiftade till och med en lag som gjorde det omöjligt att hålla musikfestivaler i kommunen. 

Vid det laget hade arrangörerna redan börjat skriva kontrakt med artister och stod nu utan festivalområde. Efter att ha fått nobben på flera ställen kom så räddningen en månad innan festivalen skulle gå av stapeln, i form av Max Yasgur, en 49-årig lantbrukare som upplät en del av sina marker till dem. 

Först att skriva kontrakt med arrangörerna var Creedence Clearwater Revival och därefter följde de stora artisterna, en efter en. Det var minst sagt pressat att ordna allt det praktiska, att bygga scenen, ordna toaletter, bygga stängsel. 

Arrangörerna hade som sagt väntat sig 50 000 besökare. Några dagar innan festivalen stod det klart att det sålts 100 000 förhandsbiljetter men snart kom rapporter att 10 gånger så många var på väg. 

Arrangörerna gav upp tanken på att ta betalt och gjorde Woodstock till en gratisfestival. Nu gällde det att ta hand om folkmassorna och se till att de försågs med mat och förnödenheter. 

Polisen hade fullt upp ute på vägarna och deklarerade att Woodstock och anslutningarna nu var ”ett katastrofområde.”

Guvernören Nelson Rockefeller talade till och med om att skicka dit 10 000 man ur nationalgardet men övertalades att låta bli eftersom det sannolikt skulle leda till upplopp. 

 

Ett lugnt, lerigt kaos …

Woodstock kom istället att gå mycket fredligt till, trots allt kaos. Skyarna öppnade sig och marken förvandlades till lera. Toaletterna var överfulla men besökarna var vid gott mod. Tidsplanerna blev allvarligt förskjutna. Creedence Clearwater Revival skulle egentligen ha spelat på kvällen men kunde först inta scenen klockan tre på morgonen. 

Gitarristen och sångaren John Fogerty berättade flera år senare: 

”Vi var trötta och less och började spela utan gnista. Plötsligt hörde jag en röst ur publiken – ’Vi är med dig John!’ Efter spelade jag konserten för honom.” 

Många av klippen i Woodstockfestivalen räknas i dag som de bästa med de individuella artisterna. Joe Cocker som spelar luftgitarr i With a Little Help From My Friends, I’m Going Home med Ten Years After, Jimi Hendrix då han framför The Star-Spangled Banner och får gitarren att vina som fallande bomber och raketer, de ljud som hördes dagligen i rapporteringarna från Vietnam. 

Bejublade framträdanden allihop. Men de mest varmsinta applåderna och ropen fick ändå Max Yasgur när han tredje dagen kom ut på scenen och sa till publiken: 

”Den viktiga saken som ni har visat världen är att en halv miljon kids, och jag kallar er kids för jag har barn som är äldre än ni är, att en halv miljon unga människor kan samlas och ha tre dagar av kul och musik och inget annat än kul och musik och Gud välsigne er för det!” 

Woodstock startade en trend av musikfestivaler, inte bara i USA utan också i Europa. 

 

Första försöket en flopp

Även då i Sverige. Midsommarhelgen 19 – 21 juni 1970 anordnades ”Festival of The Midnight Sun” i Mantorp. Som beskrivits som ”det största fiaskot i svensk pophistoria”. Festivalen drogs med problem redan från början. Made In Sweden, Chuck Berry och Canned Heat dök ganska visst upp men många andra valde att stanna hemma när det stod klart att det var osäkert om de skulle få betalt, 

Arrangörerna hade hoppats på 50 000 betalande besökare för att få festivalen att gå ihop. Polisen beräknade att det dykt upp högst 3 000 pers. 

Arrangörerna lämnade högar av obetalda räkningar efter sig och flydde från Sverige kort efter festivalens slut. Därefter dröjde det 16 år innan någon vågade sig på stor kommersiell rockfestival igen i Sverige, tills 1986 då Hultfredsfestivalen drog igång. Och efter det har musikfestivaler varit ett självklart inslag i den svenska sommaren. 

 

Michael Dee

Santanas debutalbum släpptes först två veckor efter festivalen. De var helt okända för de flesta men fick snabbt med sig publiken. Till höger Jimi Hendrix som egentligen skulle ha spelat på söndagskvällen. Det blev många förseningar och först måndag morgon kunde han kliva ut på scenen.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  Based on 4 reviews
  drivs av Facebook
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7