Joe Cockers band, med det väldiga publikhavet. 500 000 hade samlats framför scenen. Lika många fastnade i bilköer på väg till festivalen.
Festivalernas festival fyller femtio
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

”En upplevelse i vattumannens tecken – Tre dagar av fred och musik”. Det var vad arrangörerna utlovade i marknadsföringen av rockfestivalen i Woodstock i Catskill nordväst om New York i augusti 1969.

 

De hade väntat sig 50 000 festivalbesökare. Istället samlade sig en halv miljon människor framför scenen för att se Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Crosby Stills, Nash & Young, The Who, Creedence Clearwater Revival och andra artister uppträda. Och ungefär lika många fastnade i bilköer på väg till festivalområdet. 

Woodstockfestivalen blev ett fenomen, detta tack vare en drygt tre timmar lång konsertfilm som blev en internationell blockbuster och detta la grunden till dagens kultur av musikfestivaler. 

Nu var Woodstock inte den första betydande musikfestivalen. 1967 hölls en rockfestival i Monterey, även den förevigad i en konsertfilm, med det berömda klippet där Jimi Hendrix tänder eld på sin gitarr. Men Woodstock var av en helt annan magnitud och den sågs som en symbol för motkulturen, protesterna mot Vietnamkriget och hippierörelsen. 

 

Blev en gratisfestival

Bakom festivalen stod fyra unga herrar, 27 år eller yngre, Artie Kornfield, John Roberts, Michael Lane och Joel Rosenman. De hade ursprungligen tänkt hålla festivalen i Wallkill men kommunfullmäktige blev nervös inför tanken att staden skulle invaderas av hippies, nekade inte bara tillstånd utan instiftade till och med en lag som gjorde det omöjligt att hålla musikfestivaler i kommunen. 

Vid det laget hade arrangörerna redan börjat skriva kontrakt med artister och stod nu utan festivalområde. Efter att ha fått nobben på flera ställen kom så räddningen en månad innan festivalen skulle gå av stapeln, i form av Max Yasgur, en 49-årig lantbrukare som upplät en del av sina marker till dem. 

Först att skriva kontrakt med arrangörerna var Creedence Clearwater Revival och därefter följde de stora artisterna, en efter en. Det var minst sagt pressat att ordna allt det praktiska, att bygga scenen, ordna toaletter, bygga stängsel. 

Arrangörerna hade som sagt väntat sig 50 000 besökare. Några dagar innan festivalen stod det klart att det sålts 100 000 förhandsbiljetter men snart kom rapporter att 10 gånger så många var på väg. 

Arrangörerna gav upp tanken på att ta betalt och gjorde Woodstock till en gratisfestival. Nu gällde det att ta hand om folkmassorna och se till att de försågs med mat och förnödenheter. 

Polisen hade fullt upp ute på vägarna och deklarerade att Woodstock och anslutningarna nu var ”ett katastrofområde.”

Guvernören Nelson Rockefeller talade till och med om att skicka dit 10 000 man ur nationalgardet men övertalades att låta bli eftersom det sannolikt skulle leda till upplopp. 

 

Ett lugnt, lerigt kaos …

Woodstock kom istället att gå mycket fredligt till, trots allt kaos. Skyarna öppnade sig och marken förvandlades till lera. Toaletterna var överfulla men besökarna var vid gott mod. Tidsplanerna blev allvarligt förskjutna. Creedence Clearwater Revival skulle egentligen ha spelat på kvällen men kunde först inta scenen klockan tre på morgonen. 

Gitarristen och sångaren John Fogerty berättade flera år senare: 

”Vi var trötta och less och började spela utan gnista. Plötsligt hörde jag en röst ur publiken – ’Vi är med dig John!’ Efter spelade jag konserten för honom.” 

Många av klippen i Woodstockfestivalen räknas i dag som de bästa med de individuella artisterna. Joe Cocker som spelar luftgitarr i With a Little Help From My Friends, I’m Going Home med Ten Years After, Jimi Hendrix då han framför The Star-Spangled Banner och får gitarren att vina som fallande bomber och raketer, de ljud som hördes dagligen i rapporteringarna från Vietnam. 

Bejublade framträdanden allihop. Men de mest varmsinta applåderna och ropen fick ändå Max Yasgur när han tredje dagen kom ut på scenen och sa till publiken: 

”Den viktiga saken som ni har visat världen är att en halv miljon kids, och jag kallar er kids för jag har barn som är äldre än ni är, att en halv miljon unga människor kan samlas och ha tre dagar av kul och musik och inget annat än kul och musik och Gud välsigne er för det!” 

Woodstock startade en trend av musikfestivaler, inte bara i USA utan också i Europa. 

 

Första försöket en flopp

Även då i Sverige. Midsommarhelgen 19 – 21 juni 1970 anordnades ”Festival of The Midnight Sun” i Mantorp. Som beskrivits som ”det största fiaskot i svensk pophistoria”. Festivalen drogs med problem redan från början. Made In Sweden, Chuck Berry och Canned Heat dök ganska visst upp men många andra valde att stanna hemma när det stod klart att det var osäkert om de skulle få betalt, 

Arrangörerna hade hoppats på 50 000 betalande besökare för att få festivalen att gå ihop. Polisen beräknade att det dykt upp högst 3 000 pers. 

Arrangörerna lämnade högar av obetalda räkningar efter sig och flydde från Sverige kort efter festivalens slut. Därefter dröjde det 16 år innan någon vågade sig på stor kommersiell rockfestival igen i Sverige, tills 1986 då Hultfredsfestivalen drog igång. Och efter det har musikfestivaler varit ett självklart inslag i den svenska sommaren. 

 

Michael Dee

Santanas debutalbum släpptes först två veckor efter festivalen. De var helt okända för de flesta men fick snabbt med sig publiken. Till höger Jimi Hendrix som egentligen skulle ha spelat på söndagskvällen. Det blev många förseningar och först måndag morgon kunde han kliva ut på scenen.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 25 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7