Cirkuspinne, Igloo och Storstrut – känns glassarna igen? Ända sedan de färdigförpackade glasspinnarna och strutarna lanserades har glassbolagen ständigt kommit med nya varianter. I dag finns endast ett fåtal av glassarna från förr kvar i sortimentet, men det betyder inte att de är bortglömda.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Den färdigförpackade glassen salufördes från början av Pressbyrån, under namnet Alaska Glace. När Alaska Glace köptes upp av ett antal andra glassföretag i Stockholm bildades det företag vi i dag känner bäst som GB.
En av de första glasspinnarna som tillverkades av GB var puckstång, en liten fyrkantig glasspinne som fanns i smakerna jordgubb och vanilj. Den introducerades redan 1935 och försvann i början av 1980-talet. 2006 gjorde den ett gästspel igen och blev då kvar i två säsonger.
1937 startade Engelholms Glass sin verksamhet, och drivs som ett familjeföretag sedan dess. Triumf grundades i Göteborg 1946.
Redan i mitten av 1950-talet började glassföretagen marknadsföra sina produkter med färggranna bilder på glassarna. 1955 kunde Engelholm erbjuda både isglass, glassbåt och en glasstårta kallad Kupol. Hoppar man fram till 1967 har glasskartan utökats med fantasifulla namn som Viggen och Lergöken. En populär glass som funnits länge i sortimentet är isglassen Blåtira, med smak av blåbär och citron/lime.
60-talsklassiker
Glassförsäljningen ökade under 1960-talet och därmed uppfanns också allt fler smaker och varianter. Vissa av dem försvann efter bara några säsonger medan andra blev kvar länge.
De äldsta glassarna i GB:s sortiment är i dag Päronsplitt (1970) och Piggelin (1972). Ett par som inte fick uppleva1970-talet var Pistagepinne och Cirkuspinne, den sistnämnda kolaglass med hallonöverdrag och chokladtopp. Cassatapinnen blev i början av 1970-talet till den mindre versionen Cassatapuck och försvann därefter helt ur sortimentet.
Några sorter som dock fanns kvar under många år var Storstrut och Igloo. Isglassen Igloo gjorde debut redan 1961 och fanns då i smakerna cola, apelsin och hallon. Colan fanns kvar ända fram till 1997.
Dubbel Läsk och Blåvitt
Triumfs första glasskarta kom 1973. Redan då var Storstrut och Ananaspinne, vanilj med överdrag av ananas och chokladtopp, med i sortimentet. Ett par år senare kom Triumfs motsvarighet till Igloo, Dubbel Läsk i smakerna cola, blåbär och apelsin. Det fanns även en enpinnesvariant som hette enbart Läsk.
1976 lanserade Triumf glassen Blåvitt, i samband med att IFK Göteborg gjorde en storsatsning på Allsvenskan. Glassen hade smak av blåbär och vanilj och var blå, eller i alla fall blålila, och vit. Samma år fick Ananaspinne kompisen Hallonpinne. Hallonpinnen kom och gick lite sporadiskt men Ananaspinnen blev kvar länge, i olika versioner.
GB mötte 1980-talet med bland annat en ny isglass i tre smaker, som kallades X-15. För första gången marknadsförde man också en glass utan tillsatt socker, som hette Hurra. Ny för året, och årtiondet, var också Minty. Som namnet antyder var det en glass med mintsmak, men särskilt populär blev den inte – den försvann redan året därpå.
1982 lanserade Triumf struten Jumbo, en vanilj och chokladstrut som blev mycket omtyckt och som fanns kvar i sortimentet ända till 2004.
Från norr till söder
Det finns förstås fler glasstillverkare i Sverige än de som nämnts ovan, till exempel Mariestadsbaserade Kling, som grundades på 1950-talet, och Otto & Glassfabriken i Skåne. Otto & Glassfabriken startades 2002, några år efter att mycket omtyckta Åhus Glass lades ner.
1979 grundades Alvestaglass, som saluför en rad olika smaker i enlitersförpackningar. Ända fram till i början av 2000-talet såldes glassen främst lokalt, men i dag finns Alvestaglass att köpa i butiker i hela Sverige.
Lejonet & Björnen, som grundades i Göteborg 1977, har gjort sig kända för kvalitetsglass i en mängd smaker, som saluförs i halvlitersförpackningar. I Vännäs kommun i Västerbotten hittar man Glassbonden, som sedan 2010 tillverkar kvalitetsglass på lokala råvaror och som specialiserat sig på norrländska smaker, som älgört, päron och västerbottensost samt hjortron.
En känd glasstillverkare var Trollhätteglass, som grundades i Trollhättan 1933. Företaget startades i liten skala men i början av 1960-talet hade produktionen ökat så mycket att Trollhätteglass kördes ut över hela landet.
En av deras klassiska glassar var 88:an som introducerades 1964. När Trollhätteglass fusionerades med GB 1972 fick 88:an stanna i sortimentet och den finns kvar än i dag.
Bitte Melin Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!