De var sin tids främsta komikerpar, och kom att skapa en rad odödliga sketcher och filmer. Från början av karriären under stumfilmstiden och fram till dess att döden skilde dem åt på 1950-talet hann de producera över 100 filmer.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
En av anledningarna till att Helan och Halvan, som är den svenska benämningen på komikerparet Laurel and Hardy, åtnjöt en sådan enorm popularitet och har betraktas som så framstående i sin genre är att de undvek komikens traditionellt tvådimensionella karaktärer. Istället skapade de var sin detaljerad och helgjuten karaktär, där Laurel var den nervöse och undergivne som ofta föll i gråt, och förvirrat kliade sig i huvudet, medan Hardy antog rollen som den självgode och dominante.
I verkliga livet såg det annorlunda ut. Laurel var raka motsatsen till sin rollfigur, hängiven sitt yrke och den drivande kreativa kraften i duon. Det var han som skrev manus och instruerade Hardy i vad som skulle göras, medan Hardy ibland lär ha känt sig som en frilansare. Men det finns också många som vittnar om att de båda hade en djup vänskap, som höll i sig livet ut.
Laurel
Stan Laurel föddes som Arthur Stanley Jefferson den 16 juni 1890 i Ulverston i nordvästra England, som barn nummer två i en barnaskara om fem. Fadern Arthur var teaterföreståndare och modern Margaret och Laurel kom tidigt i kontakt med teaterscenen. Han debuterade som 16-åring vid en liten teater i Glasgow i Skottland, som hans far förestod, och under de kommande åren spelade han såväl drama som komedi och dansade och spexade på olika music hall-scener.
1910 anslöt han sig till Fred Carnos teatertrupp, där även Charlie Chaplin ingick. Laurel var inhoppare för Chaplin och när truppen gav sig av på turné till USA valde han att stanna där. Han började uppträda på varietéer och i samband med att han gjorde sin filmdebut 1917 antog han artistnamnet Stan Laurel. Han hann medverka i 79 filmer innan han 1927 bildade ett av filmfarsens populäraste par genom tiderna, tillsammans med Oliver Hardy.
Hardy
Oliver Hardy föddes som Norvell Hardy den 18 januari 1892 i Harlem, Georgia. Han var yngst av fem syskon och medan han fortfarande var barn var han med om en svår tragedi, då hans äldre bror Sam drunknade i Oconee-floden inte långt från hemmet. Oliver lyckades dra upp brodern ur vattnet men kunde inte rädda hans liv.
Han blev tidigt intresserad av skådespeleri och sång, och hans talang uppmärksammades av modern. När han var tonåring lät hon honom flytta till Atlanta för att studera musik och röstskolning för den norsk-amerikanske sångläraren Adolf Dahm-Peterson. Han var en flitig elev, men när det gäller traditionella studier var han mindre intresserad, så han hoppade gärna över de vanliga lektionerna för att istället uppträda på scenen.
Som tonåring lade han till förnamnet Oliver, för att hedra sin far, och uppträdde ofta som Oliver N Hardy.
1913 fick Hardy arbete hos ett filmbolag i Florida, där han medverkade i mindre roller i en rad filmer. Men det var först när han slog sig ihop med Stan Laurel som han slog igenom på bred front, då som en del av komikerduon Laurel & Hardy, eller Helan & Halvan som de kallades i Sverige.
Första filmen
Första gången Laurel och Hardy spelade i samma film var i A lucky dog (1921). Det kom dock att dröja flera år innan de utvecklat sin speciella komik. 1927 bildade de den duo som tog världen med storm och vars säregna komik kommit att bli odödlig. Vem kan glömma Big business (1929), där de säljer julgranar?
En av deras mest klassiska kortfilmer från stumfilmstiden är The musix box (1932), Pianoexpressen eller Ta’t piano på svenska. Där har de fått i uppdrag att leverera ett piano till ett hus beläget på en höjd, dit enda vägen är en trappa på 131 steg. Det hela visar sig förstås vara betydligt svårare än någon av dem kunnat föreställa sig.
The music box vann 1932 års Oscar för bästa komiska kortfilm och långt efter de båda komikernas död, 1997, kom den att ingå bland de filmer som införts i amerikanska National Film Registry såsom kulturellt, historiskt eller estetiskt särskilt viktig att bevara.
Helan och Halvan gjorde också en rad långfilmer som blivit verkliga klassiker, som Vi fara till Sahara (The flying deuces, 1939).
De båda vännerna befinner sig i Frankrike, där de arbetar på en fiskmarknad. Helan, som förälskat sig i hyresvärdens vackra dotter, får sitt hjärta krossat när det visar sig att hon redan är förlovad med en annan, och han överväger självmord. Halvan lyckas dock övertala honom att försöka glömma sin käresta och som ett sätt att vända blad tar tar de värvning i Främlingslegionen. Och allt som kan gå fel går fel.
Privatlivet
Under inspelningen av Vi fara till Sahara träffade Oliver Hardy kvinnan som blev hans livskamrat, Lucille Jones. Men medan Hardy levde i ett harmoniskt äktenskap var Laurels kärleksliv betydligt mer stormigt. Han var gift och skild fem gånger, varav två gånger med samma kvinna, och hans kanske mest kaotiska äktenskap var det fjärde, som han ingick med den ryska sångerskan Vera Ivanova Shuvalova, som också kallade sig Illeana.
Dålig hälsa
Oliver Hardy hade redan tidigt dragit på sig en kraftig övervikt, och eftersom han byggt mycket av sin rollfigur just på sin rondör blev den en del av hans identitet. Men efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt i maj 1954 började han tänka över sin hälsa och på bara några månader gick han ner närmare 70 kilo. Men bara ett par år senare, i september 1956, drabbades han av en allvarlig stroke som gjorde honom sängliggande och oförmögen att prata under flera månaders tid.
Lucille vårdade honom i hemmet men efter att drabbats av ytterligare två strokes i början av augusti 1957 hamnade han i koma och gick bort den 7 augusti 1957, 65 år gammal.
Stan Laurel levde ett tillbakadraget liv efter Hardys död, och tillbringade mycket tid med att svara på brev från hängivna fans. Han dog av en hjärtinfarkt den 23 februari 1965, 74 år gammal.
Bitte Melin Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!