Helan och Halvan, Stan Laurel och Oliver Hardy hittade en egen form för att roa publiken genom att de ”blev” sina karaktärer.
Helan och Halvan skapade odödlig komik ihop
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 33 – 2023.
De var sin tids främsta komikerpar, och kom att skapa en rad odödliga sketcher och filmer. Från början av karriären under stumfilmstiden och fram till dess att döden skilde dem åt på 1950-talet hann de producera över 100 filmer.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

En av anledningarna till att Helan och Halvan, som är den svenska benämningen på komikerparet Laurel and Hardy, åtnjöt en sådan enorm popularitet och har betraktas som så framstående i sin genre är att de undvek komikens traditionellt tvådimensionella karaktärer. Istället skapade de var sin detaljerad och helgjuten karaktär, där Laurel var den nervöse och undergivne som ofta föll i gråt, och förvirrat kliade sig i huvudet, medan Hardy antog rollen som den självgode och dominante. 

I verkliga livet såg det annorlunda ut. Laurel var raka motsatsen till sin rollfigur, hängiven sitt yrke och den drivande kreativa kraften i duon. Det var han som skrev manus och instruerade Hardy i vad som skulle göras, medan Hardy ibland lär ha känt sig som en frilansare. Men det finns också många som vittnar om att de båda hade en djup vänskap, som höll i sig livet ut.

Laurel

Stan Laurel föddes som Arthur Stanley Jefferson den 16 juni 1890 i Ulverston i nordvästra England, som barn nummer två i en barnaskara om fem. Fadern Arthur var teaterföreståndare och modern Margaret och Laurel kom tidigt i kontakt med teaterscenen. Han debuterade som 16-åring vid en liten teater i Glasgow i Skottland, som hans far förestod, och under de kommande åren spelade han såväl drama som komedi och dansade och spexade på olika music hall-scener.

1910 anslöt han sig till Fred Carnos teatertrupp, där även Charlie Chaplin ingick. Laurel var inhoppare för Chaplin och när truppen gav sig av på turné till USA valde han att stanna där. Han började uppträda på varietéer och i samband med att han gjorde sin filmdebut 1917 antog han artistnamnet Stan Laurel. Han hann medverka i 79 filmer innan han 1927 bildade ett av filmfarsens populäraste par genom tiderna, tillsammans med Oliver Hardy. 

Hardy

Oliver Hardy föddes som Norvell Hardy den 18 januari 1892 i Harlem, Georgia. Han var yngst av fem syskon och medan han fortfarande var barn var han med om en svår tragedi, då hans äldre bror Sam drunknade i Oconee-floden inte långt från hemmet. Oliver lyckades dra upp brodern ur vattnet men kunde inte rädda hans liv.

Han blev tidigt intresserad av skådespeleri och sång, och hans talang uppmärksammades av modern. När han var tonåring lät hon honom flytta till Atlanta för att studera musik och röstskolning för den norsk-amerikanske sångläraren Adolf Dahm-Peterson. Han var en flitig elev, men när det gäller traditionella studier var han mindre intresserad, så han hoppade gärna över de vanliga lektionerna för att istället uppträda på scenen. 

Som tonåring lade han till förnamnet Oliver, för att hedra sin far, och uppträdde ofta som Oliver N Hardy.  

1913 fick Hardy arbete hos ett filmbolag i Florida, där han medverkade i mindre roller i en rad filmer. Men det var först när han slog sig ihop med Stan Laurel som han slog igenom på bred front, då som en del av komikerduon Laurel & Hardy, eller Helan & Halvan som de kallades i Sverige.

Första filmen

Första gången Laurel och Hardy spelade i samma film var i A lucky dog (1921). Det kom dock att dröja flera år innan de utvecklat sin speciella komik. 1927 bildade de den duo som tog världen med storm och vars säregna komik kommit att bli odödlig. Vem kan glömma Big business (1929), där de säljer julgranar?

En av deras mest klassiska kortfilmer från stumfilmstiden är The musix box (1932), Pianoexpressen eller Ta’t piano på svenska. Där har de fått i uppdrag att leverera ett piano till ett hus beläget på en höjd, dit enda vägen är en trappa på 131 steg. Det hela visar sig förstås vara betydligt svårare än någon av dem kunnat föreställa sig. 

The music box vann 1932 års Oscar för bästa komiska kortfilm och långt efter de båda komikernas död, 1997, kom den att ingå bland de filmer som införts i amerikanska National Film Registry såsom kulturellt, historiskt eller estetiskt särskilt viktig att bevara.

Helan och Halvan gjorde också en rad långfilmer som blivit verkliga klassiker, som Vi fara till Sahara (The flying deuces, 1939).

De båda vännerna befinner sig i Frankrike, där de arbetar på en fiskmarknad. Helan, som förälskat sig i hyresvärdens vackra dotter, får sitt hjärta krossat när det visar sig att hon redan är förlovad med en annan, och han överväger självmord. Halvan lyckas dock övertala honom att försöka glömma sin käresta och som ett sätt att vända blad tar tar de värvning i Främlingslegionen. Och allt som kan gå fel går fel.

Privatlivet 

Under inspelningen av Vi fara till Sahara träffade Oliver Hardy kvinnan som blev hans livskamrat, Lucille Jones. Men medan Hardy levde i ett harmoniskt äktenskap var Laurels kärleksliv betydligt mer stormigt. Han var gift och skild fem gånger, varav två gånger med samma kvinna, och hans kanske mest kaotiska äktenskap var det fjärde, som han ingick med den ryska sångerskan Vera Ivanova Shuvalova, som också kallade sig Illeana.

Dålig hälsa

Oliver Hardy hade redan tidigt dragit på sig en kraftig övervikt, och eftersom han byggt mycket av sin rollfigur just på sin rondör blev den en del av hans identitet. Men efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt i maj 1954 började han tänka över sin hälsa och på bara några månader gick han ner närmare 70 kilo. Men bara ett par år senare, i september 1956, drabbades han av en allvarlig stroke som gjorde honom sängliggande och oförmögen att prata under flera månaders tid. 

Lucille vårdade honom i hemmet men efter att drabbats av ytterligare två strokes i början av augusti 1957 hamnade han i koma och gick bort den 7 augusti 1957, 65 år gammal.

Stan Laurel levde ett tillbakadraget liv efter Hardys död, och tillbringade mycket tid med att svara på brev från hängivna fans. Han dog av en hjärtinfarkt den 23 februari 1965, 74 år gammal. 

Bitte Melin Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.