Bondi Beach på den kroatiska ön Hvar är känt för sitt kristallklara vatten. Här flockas besökare från när och fjärran, inte minst celebriteter av olika slag. Foto: Alexandar Gospic CNTB
På kryss längs den adriatiska kusten
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 34 – 2023.
Den adriatiska kusten, från Dubrovnik i söder och norrut, bjuder på en paljett av storslagna skönhetsupplevelser men också upplevelser för de historieintresserade. Området var på medeltiden en del av det romerska väldet, vilket återspeglas i några av världens äldsta bevarade byggnader från den tiden, flera av dem på Unescos världsarvslista.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Vägnätet längs kusten är väl utbyggt. Bästa sättet att resa och att uppleva denna del av Medelhavet är dock att färdas med något av de mindre passagerarfartyg av typen yacht med plats för uppemot 30 passagerare. Det förekommer också omfattande färjetrafik från det kroatiska fastlandet till de många öarna.

Vår kryssningsresa inleds i staden Split i centrala Dalmatien, enkel att nå med flygförbindelser direkt från Sverige. Den charmiga stadens historia går 1700 år tillbaka i tiden när kejsaren Diocletianus började uppföra det palats som idag är Splits mest berömda sevärdhet. Den rektangulära byggnaden, vilken upptar inte mindre än 29 000 kvadratmeter är på alla håll omgärdad av höga murar. 

Palatset blev under invasion av fientliga folkslag på 600-talet en tillflyktsplats för den omgivande befolkningen. Bostäder uppfördes och trånga gränder anlades. Arvet har bestått och i flera av gränderna finns idag små butiker eller enklare näringsställen. De flesta besökarna föredrar ändå att flockas på den breda strandpromenaden Riva med dess stora utbud av restauranger och kaféer där man njuter marenda med dalmatiska smårätter eller nyfångad fisk, gärna med något gott kroatiskt vin. I närbelägna Trogir finns välbevarade minnesmärken från romartiden.    

I Split embarkerar vi m/s Riva från Katarina Line, ett av ett femtiotal hel- eller delägda fartyg i rederiet som specialiserat sig på kryssningar utmed den kroatiska kusten. Rederiet grundades för drygt 30 år sedan av Katarina Hauptfeld med yrkesbakgrund från Stena Line. M/s Riva tar cirka 25 passagerare och en besättning på mellan fem och sju personer. I de komfortabla hytterna finns tv, luftkonditionering och sköna sängar, i matsalen serveras kulinariska måltiden anrättade av fartygets egna kockar. På soldäck finns solstolar och jacuzzibad. Även ett gym finns ombord.

Motståndskraftig sandsten

Vårt första strandhugg är på ön Brac, närmare bestämt i den pittoreska staden Pucisca med sin medeltida bebyggelse och välkomnande småbåtshamn. Mitt i staden tronar den vackra kyrkan Sankt Jerome från 1566, fortfarande i bruk. Brac är mest känd för sin mycket motstånds kraftiga sandsten. De flesta byggnader är uppförda i detta materiel, flera av dem för hundratals år sedan. Trots detta är ytan jämn och slät. 

Mejslar för hand

Här finns också en grundläggande utbildning i stenhuggeri, som en del i det kroatiska skolsystemet men även välkomnande elever från andra länder. Elektriska hjälpmedel är förbjudna, allt mejslande sker med hammare och mejsel. Eleverna kommer hit när de är omkring 15 år gamla och efter avslutad treårig utbildning arbetar de huvudsakligen med arkitektur eller restaureringsarbeten. Den vita eller aningen gråvita sandstenen exporteras världen över. I Pucisca träffar vi Josip Radic, en konstnär som nyttjar sandstenen som material. Mest känd är han för sin modell Sankt Peterskyrkan i Rom vilken tog honom närmare fem år att färdigställa. Hans kraftiga och valkiga händer vittnar om att materialet är mycket svårarbetat. I restaurangerna som kantar strandpromenaden njuter gästerna av skaldjur i olika former gärna med det vita kroatiska vinet till. Kroatien har många vingårdar med en omfattande produktion vilken emellertid huvudsakligen konsumeras lokalt och inte går på export. Kanske just därför är de kroatiska vinerna extra spännande. 

Nästa anhalt är Makarska på fastlandet, några mil öster om Split. Där lägger vi till, bredsida mot bredsida med andra kryssningsfartyg. För att nå kajen passerar vi genom flera av dem. Makarska är den mera populära turistorterna längs den adriatiska kusten. Långa härliga stränder, övervakade av höga berg och inbjudande promenadstråk i ljummen bris från havet. Området där staden ligger, omnämns redan på 300-talet och bär, likt många andra kroatiska platser, spår av romartiden. 

Snäckskalssamling

Dess betydelse som skyddad hamn bidrog till att Makarska växte genom århundradena. Något som idag fångar många besökares intresse har föga med historien att göra, utan mera om olik skepnader av naturens under. Här finns en av världens mest omfattande samlingar av snäckskal från hela världen. De är föredömligt ordnade i olika montrar som visar ursprunget samt mångfalden former och storlekar. Det tyngsta skalet väger inte mindre än sju kilo!  Museet delar utrymme med ett franciskanerkloster med välbevarad klosterkyrka.

Färden fortsätter mot ön Hvar, till arealen stor som Malta. Känd som Kroatiens soligaste ö lockar den turister från när och fjärran och har dessutom blivit något av ett jetsetdestination med berömdheter som Beyoncé, brittiska kungligheter och Kroatiens president. Den rika historien från romersk och grekisk tid gör sig påmind i inte mindre är tre av Unescos världsarv. En färd upp i Biokovobergen, delvis på ringlande väg som anlagts redan på romartiden, bjuder på hänförande utsikt i alla väderstreck. Byarna ligger tätt, men i takt med jordbrukets rationalisering har de avfolkats. Några ligger helt öde och minner om tider som varit. 

Gammal teater

På slättlandet utbreder sig odlingar av levendel, en växt som infördes i modern tid men som nu gärna förknippas med Hvar. Att kosta på sig en rundtur på ön med kunniga lokalguider är väl värt slantarna. Bland sevärdheterna kan nämnas renässanskatedralen med sitt ursprungliga torn samt den äldsta samhällsteatern i Europa, grundad 1612. Enklast kan den jämföras med en engagemangsteater med interaktiv medverkan av publiken. 

Efter händelserika och avkopplande dagar, styrs kosan åter mot Split. Jag tar farväl av ”redardrottningen” Katarina Hauptfeld som varit resans charmerande värd, besättningen med de fantasiska kockarna som varje dag bjudit på kulinariska upplevelser av högsta klass, samt inte minst medresenärerna från USA, Sydafrika, Belgien och Nederländerna. 

Lennart Berns

Kroatiens redardrottning Katarina Hauptfelt har ett femtiotal passagerar-yachter i sitt rederi. Foto: Lennart Berns
Makarskas snäckmuseum har över fyra tusen snäckskal. Foto: Lennart Berns
Den långa strandpromenaden Riva i Split lockar både till svalkande promenader och restaurangbesök med färsk fisk på menyn. Foto: Hrvoje Serdar CNTB
Pittoreska Pusisca på ön Brac med sin karaktäristiska sandstensbebyggelse. Mitt i staden tronar medeltida kyrkan Sankt Jerome. Foto: Lennart Berns
Staden Makarska ligger skyddad i lä av höga berg men med ljumma vindar från pålandsvinden från havet. Foto: Ivo Biocina CNTB
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.