Spökstäderna som lockar många besökare
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 34 – 2023.
Ordet spökstad associerar många med USA, och det finns bortåt 4 000 enligt beräkningar. Orsakerna till att alla dessa städer har övergivits varierar. I en del fall handlar det om nedlagda gruvor, i andra fall om att vägar och järnvägar drogs på annat håll. USA är dock inte ensamt om att ha spökstäder. De finns lite varstans runt om i världen och många har blivit turistmål.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

1. Bodie, Kalifornien

Bodie ligger i Bodie Hills, öster om Sierra Nevada. Staden var från början ett gruvarabetarläger som etablerats 1859 efter att guldsökare hittat en fyndighet. Bland dem fanns W.S. Bodey som också kom att ge namn åt staden. Han hann dock aldrig att njuta av rikedomarna. Han avled under en snöstorm 1860 då han var på väg att köpa förnödenheter i Mono City. 

Bodie blomstrade riktigt upp 1876 efter att det hittats ännu mer guld i trakten och tre år senare hade Bodie bortåt 10 000 invånare. Det drogs järnväg till staden och det fanns bank, affärer, kyrkor, teater, hela 65 salooner och det gavs ut flera dagstidningar. Men guldet började sina och 1890 var det bara The Standard Consolidated Mining Company som med nya metoder kunde utvinna guld på ett lönsamt sätt. 

1910 hade antalet invånare sjunkit till 698. 1917 lades järnvägen ner och den sista gruvdriften upphörde 1942. 1962 utsågs Bodie till historiskt minnesmärke och staden besöks av 200 000 turister årligen. 

2. Pyramiden, Svalbard

Pyramiden ligger vid Billefjorden på Spetsbergen i Svalbard. Namnet är inspirerat av det pyramidformade berg som ligger norr om staden. Och den tillhörde ursprungligen Sverige. Området erövrades 1910 av en liten svensk expedition. Syftet med denna svenska utpost var att stärka Sveriges politiska närvaro i området, samt att etablera kolgruvor. 

Denna drift kom också igång, dock inte i någon större skala och 1927 sålde Sverige Pyramiden till Sovjetunionen. Efter det kom driften i gång på allvar och som mest hade Pyramiden kring 1 000 invånare. Det har uppskattats att det bröts nio miljoner ton kol åren mellan 1955 och 1998, det år då driften lades ner. 

Det som blev kvar var en spökstad, i typisk Sovjetstil, med en byst av Lenin på torget. Pyramiden har dock inte dammat igen som många andra spökstäder. Den underhålls bäst det går av Arctic Travel Company Grumant och 2013 öppnades hotellet igen, och det inhyser numera också ett mindre museum. 

3. Burj Al Babas, Turkiet 

De 732 husen i Burj Al Babas utanför Mudurnu är identiska. De ser närmast ut som tårtor formade som slott, i en blandning av gotisk stil och Walt Disney, med små cylindriska torn och bågade fönster. Bakom projektet stod två turkiska byggherrar, bröderna Yerdelen. Det var planerat att här också skulle byggas köpcenter, hälsocenter, en biograf och en moské. 

Tanken var att locka miljonärer och miljardärer från mellanöstern och förhandsförsäljningen inleddes i Kuwait. Den gick bra till en början och 2014 inleddes byggandet. Som mest fanns 2 500 byggjobbare på platsen. Men 2018 hade försäljningen avstannat helt och inte ett enda av husen byggdes klart. Bröderna Yerdelen begärdes i konkurs 2019 och hittills har ingen velat köpa Burj Al Babas av konkursförvaltaren. Husen står nu övergivna. I mars användes spökstaden som inspelningsplats till en musikvideo med gruppen U2 och det är kanske som inspelningsplats som Burj Al Babas kommer att användas i framtiden. 

4. Centralia, Pennsylvania 

Ännu en kolstad. Staden hette från början Bull’s Creek, uppkallad efter Bull’s Head Tavern, en taverna som öppnats 1832 av Jonathan Faust. Det fanns gott om naturtillgångar i Pennsylvania och 1842 köptes marken av Locust Mountain Coal and Iron Company. Det var först efter att det dragits järnväg genom trakten 1854 som företaget öppnade kolgruvor och började anlägga staden. Den hette då Centreville men efter att postverket klagat att det fanns en annan stad i Pennsylvania med samma namn byttes det till Centralia. Locust Mountain Coal and Iron Company hade rykte om sig att vara bra arbetsgivare och som mest bodde 2 761 personer i Centralia. Där fanns sju kyrkor, två teatrar, bank, postkontor och 27 salooner. Men det kunde bli både oroligt och våldsamt i Centralia. I trakten härjade ett ökänt gäng kallat The Molly Maguires. 1868 mördade de Alexander Rae som varit med att grunda staden. De anföll också en katolsk präst, Fader McDermott och enligt en lokal legend la han en förbannelse på Centralia, att en dag skulle bara den katolska kyrkan i staden stå kvar. 

I vilket fall kom det att gå illa för Centralia. Flera av kolgruvorna stängdes igen efter börskraschen 1929 men dödsstöten kom då 1962. I samband med att marken i Centralia skulle rensas på alla de sopor som grävts ner utbröt en brand som snabbt även omfattade kolet i marken. Den branden gick inte att släcka och den pågår fortfarande. Trots att staden utdömts av myndigheterna valde en liten klick att stanna kvar. De slöt 2013 ett avtal med myndigheterna så att de fick stanna kvar livet ut. 

5. Tianducheng, Kina

Tianducheng ligger Zheijangprovinsen på Kinas östra kust. När man ser bilder av staden tror man dock att man har hamnat i Paris. För i stadsbilden har man byggt en kopia av Eiffeltornet i skala 1:3. Där fanns ståtliga hus, boulevarder och avenyer baserade på de som finns i Paris och även en park på Luxemburgträdgården med en kopia av den berömda fontänen. 

Det var denna smak av Paris som skulle locka folk att bosätta sig där trodde man. I likhet med många andra nya städer i Kina så byggdes Tianducheng från grunden. Filosofin är att det är lättare att bygga nytt, än att bygga till, riva och bygga nytt i en existerande stad eftersom där bor en massa människor som är i vägen. 2007 började ”det lilla Paris” att byggas, med sikte att ge plats åt 10 000 invånare. 

Men tillströmningen var låg. Det kom 2 000 personer och stämningen beskrivs ofta som att befinna sig i en spökstad. Tianducheng har dock blivit ett turistmål och är speciellt populär bland nygifta som vill  fotograferas framför Eiffeltornet. 

6. Craco, Italien 

Craco ligger i Matera i södra Italien. Det är en stad med en lång historia och här har hittats gravar från 800-talet före Kristus. Namnet Craco härstammar från 1060, då området tillhörde Arnaldo, ärkebiskop av Tricario som området hette då. 

Craco kom att uppleva många politiska omvälvningar, kungariket under familjen Bourbon och ockupationen under Napoleon. 

Men de största hoten stod naturen för. Åkermarken omkring staden var dålig och på slutet av 1800-talet valde många av invånarna att emigrera till USA. 1963 inträffade en rad jordskred som ledde till att invånarna i den östra delen av staden fick evakueras. 

Situationen förvärrades ytterligare av en översvämning 1972 och efter en jordbävning 1980 övergavs staden helt. Filmfanatiker lär känna igen sig i Craco. Den övergivna staden användes som inspelningsplats i James Bond-filmen Quantum of Solace (2008) och Mel Gibsons Kristuspassionen (2004).  

7. Sanzhi, Taiwan

En spökstad som idag endast finns att se i fotografier. Sanzhi Pod City revs nämligen 2008, trots protester att staden hade ett kulturhistoriskt värde. I fotografierna ser staden ut som en invasion från yttre rymden, en som liksom kommit av sig, med UFO-liknande byggnader i olika färger. Sanzhi Pod City var tänkt som en semesterby, en som skulle locka officerare från de närliggande amerikanska militärbaserna. 

Byggnationen startades 1978 men två år efter lades projektet ner. Den främsta förklaringen var att byggbolaget hade fått dålig ekonomi men projektet drabbades också av en rad olyckor bland arbetarna och det inträffade även en del självmord. Enligt en del berodde detta på att byggbolaget huggit en skulptur av en kinesisk drake mitt itu för att ge mer plats åt en väg. Enligt andra för att staden byggts på en gammal kyrkogård för nederländska soldater. 

8. Kolmanskop, Namibia

Namnet Kolmanskop betyder ”Colemans huvud” på Afrikaans och tillkom enligt en legend för att en man vid namn Johnny Coleman övergav sin oxkärra mitt emot platsen. 

Kolmanskop ligger cirka tio kilometer från kuststaden Lüderitz. Namibia tillhörde åren 1884–1915 Tyska Sydvästafrika. 1908 hittade en tysk arbetare, Zacharias Lewala, en diamant i marken och visade den för sin chef, August Stauch. Chefen förstod att området kunde vara rikt på diamanter. Han lät inte ens Lewala behålla diamanten som tack. Snabbt hämtades gruvingenjörer och arbetare från Tyskland och diamantgruvorna gav enorma vinster. 

Det byggdes snabbt upp en stad, i tysk stil, med sjukhus, sporthall, skola, teater, och till och med en spårvagn. Under första världskriget ockuperades området av trupper från Sydafrika som sedan styrde tills 1990 då Namibia blev ett självständigt land. Vid det laget hade Kolmanskop länge varit en spökstad. 

1928 hade rikare fynd upptäckts 270 kilometer söderut och 1956 lämnade de sista invånarna staden. 

9. Oradour-sur-Glane, Frankrike

Den lilla staden Oradour-sur-Glane i centrala Frankrike hade i stort sett förskonats under det andra världskriget. Men det förändrades tvärt 10 juni 1944. Det var fyra dagar efter Dagen D och tyska trupper var på väg mot Normandiet för att strida mot de framryckande allierade trupperna. 

Det var då som ett pansarförband tillhörande Waffen-SS intog staden. Det gavs order om att alla invånare skulle samlas på torget. De beordrades att avslöja var de hade sina vapen gömda men ingen i Oradour-sur-Glane hade varit aktiv inom motståndsrörelsen. Då separerades männen från kvinnor och barn. De 197 männen mejades ner med kulsprutor. 240 kvinnor och 205 barn tvingades in kyrkan som sedan sattes
i brand. Därefter eftersöktes terrängen och de som hittades sköts. Varefter staden sattes
i brand. Det är än i dag oklart varför denna massaker genomfördes. Den officiella förklaringen som gavs av den tyska militärledningen var att pansarförbandet hade attackerats av lokala invånare. En annan förklaring som lagts fram är att pansarförbandets ledare trodde att staden varit delaktig kidnappningen av en högt uppsatt officerare som sedan avrättats. 

De få som överlevde massakern hävdade att ingen av dessa förklaringar stämde.  Efter krigets slut byggdes en ny liten stad upp strax bredvid men på president Charles de Gaulles order fick Oradour-sur-Glane stå kvar orörd som ett permanent minnesmonument. 

Michael Dee

1. Bodie, Kalifornien
2. Pyramiden, Svalbard
3. Burj Al Babas, Turkiet
4. Centralia, Pennsylvania
5. Tianducheng, Kina
6. Craco, Italien
7. Sanzhi, Taiwan

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.