Familjerallyt har fått ett uppsving, speciellt efter pandemin då rally var en lämplig aktivitet. Foto: Sveg.se
Familjerallyt har roat Svensson i decennier
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 35 – 2023.
Många minns nog det klassiska familjerallyt som föddes på 1960-talet och som blev en riktig folksport. Populariteten höll i sig långt in på 80-talet. Men vad hände sedan? Faktum är att intresset för att blåsa nytt liv i traditionen växt till sig under de senaste åren.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Familjerallyt lockade mängder med bilburna till de spännande utflykterna och hela familjen kunde njuta av äventyret. Vägen slingrade sig på olika platser
i landskapet, med stopp för tipsfrågor och knepiga manöverprov för bilföraren. Det var oerhört populärt, från starten i slutet av 1960-talet och långt in på 1980-talet. 

Namnet till trots var det ingen rallytävling i vanlig bemärkelse. Det handlade alltså inte om att köra sträckan på snabbast tid utan om att svara rätt på tipsfrågorna och manövrera bilen på bästa sätt.

I Mälaröarnas Nyheter kan man läsa om ett familjerally som ägde rum på Svartsjölandet anno 1967 och som, enligt tidningen, ”bjöd på många knepiga problem”. Ett 70-tal ekipage ställde upp i Villaföreningen Sjöhälls bilrally och banan gick Färingsö runt, med kontroller där deltagarnas kunskaper och färdigheter testades. 

”Tyvärr var det dåligt med kunnandet vilket tävlingsledningen fann anmärkningsvärt. Det fanns dock en person med körkort i varje ekipage” skriver tidningen. 

Målet hade förlagts till Skå festplats, där föreningen ordnat med underhållning med Bertil Boo och Johnny Svängmans show och där Solnapolisen demonstrerade enheter ur sin fordonspark samt lät några av sina schäfrar visa hur man fångar bovar

När det blev dags för prisutdelning, fick vinnarna själva peka ut vilken vinst de vill ha då vinsterna var ”lite speciella”:

”Förstapristagaren, maskinmästaren Rune Johansson och hans hustru Dagny, de hade fru Ebba Andersson med som kartläsare, valde en rejäl eldsläckare. På andra plats kom herr Åke Larsson som tog 1 000 liter eldningsolja.”

Belönades med resor

En som minns familjerallyts storhetstid är Holger Davidsson i Burseryd i Småland, som själv deltog vid flera tillfällen under 1970-talet.

– De kunde se ut på lite olika sätt. Vissa arrangörer hade enbart tipsfrågor medan andra också hade någon typ av praktiskt prov, berättar han. 

Själv ser Holger familjerally lite som en efterföljare, eller ett komplement, till de tipspromenader som blev mycket populära vid ungefär samma tid. 

– Jag vill minnas att båda de här folknöjena började på 1960-talet. Jag minns ju tillbaka till 1950-talet, men kan inte påminna mig om att tipspromenaderna hade slagit igenom då. Tipspromenaderna var väldigt populära och anordnades i nästan varje by men familjerallyna sträckte sig ju över betydligt större områden så de var mer utspridda, säger han.

Familjerallyna lockade hundratals deltagare och ofta låg det riktigt eftertraktade priser i potten. Holger vann själv första pris vid ett par tillfällen och belönades med resor både till Portugal och USA. 

Familjerally i coronatider

Familjerallyt fortsatte att dra deltagare en bit in på 1980-talet, men redan i slutet av 1970-talet hade nedgången börjat. 

– Populariteten minskade i takt med att bensinpriserna ökade, säger Holger.

Själv är Holger aktiv i Hällabäcks hembygdsgård och under pandemiåret 2020 beslöt man att återuppväcka familjerallyt som ett sätt för människor att träffas och hitta på något.

– Det var tidigt på hösten 2020, då det var en liten lättnad i restriktionerna, och då tyckte vi det kunde vara en god idé att anordna ett rally eftersom smittrisken skulle minimeras när folk satt i sina bilar. 

Samma idé väcktes på flera håll i landet och familjerallyt fick något av en nyrenässans i pandemins spår. 

Hällabäcks familjerally 2020 drog omkring 150 deltagare.

– Det var mellan 50 och 100 bilar som körde på sträckan, men vi skippade manöverproven och hade enbart teoretiska frågor. Efteråt serverades det kaffe, berättar Holger.

Man körde arrangemanget även året därpå, men eftersom intresset var betydligt svalare andra året har man lagt familjerallyt på hyllan för denna gång. Det finns dock andra som fortsätter arrangera familjerally i olika delar av landet och en sökning på internet visar att det kan vara allt från motorklubbar till nykterhetsrörelser och hembygdsföreningar som står bakom. 

EPA-traktorer 

Under valborgshelgen arrangerade Lions Club i Falköping familjerally tillsammans med Nasco Yankees, stadens raggarklubb. Praktiska prov, tipsfrågor och allmänt trevlig gemenskap stod på schemat för dagen. 

I maj i år bjöd föreningarna IOGT och MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, in familjer och kompisgäng till familjerally i Malung. För första gången hade man också skapat en särskild klass för EPA-traktorer.

– Vi vill skapa möjlighet för att man ska kunna komma ut och göra någonting tillsammans under lättsamma former. Nu är det sommar och sol och det är härligt att vara ute och köra, sa Karin Ek-Lissbol, ordförande i IOGT Malung, till tidningen Siljan News inför evenemanget.

Familjerallyt var en del av arbetet med IOGT:s projekt Mötesplats Ung. 

– Vi vill gärna nå de unga också för att prata mer om vilka aktiviteter man vill se framöver, berättade Karin Ek-Lissbol för tidningen. 

Cykelrally

Numera förekommer också familjerally på cykel. Det går till i stort sett på samma sätt som bilrallyt, med både praktiska prov och tipsfrågor, och hela familjen är förstås välkommen att cykla den markerade sträckan. 

Sträckan kan variera, men det vanliga tycks vara en mil eller en och en halv, med olika stationer på vägen – allt från tipsfrågor till att skrotsortera eller köra slalom med skottkärra. Liksom familjerally med bil handlar tävlingen om att klara frågor och uppgifter snarare än att ta sig fram på snabbast tid. 

Julrally

Det är dock inte bara sommar och sol som lockar till familjerally. En församling inom Evangeliska frikyrkan arrangerade 2021 ett julrally som avslutning för säsongens söndagsskola. Varje familj kom i sin bil och fick sitt uppdrag i en ”drive-in”, tillsammans med en fikapåse, och bland uppgifterna fanns inte bara manöverprov utan även något man kallar ”fotoplock”. Varje familj fick med sig ett antal bilder på platser och objekt som de senare skulle komma att passera under bilfärden. Uppgiften var att placera bilderna i rätt ordning längs vägen.

För att inte exkludera familjer utan bil anordnades samtidigt även en tipspromenad, där man fick ta sig fram till fots längs rallyvägen. 

Eftersom familjerallyt genomfördes under jultiden hade man också ett tävlingsinslag för ”mest julpyntad bil”. Vågar man gissa att det kan ha varit ett av de mest populära inslagen hos deltagarna?

Bitte Melin Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.