Anna Kristin Molvig, som är uppvuxen på landet, fick smeknamnet Grynet efter familjens dilamm. Foto: Charles Hammarsten/TT.
Grynet ännu aktiv efter 60 år på scenen
Dela på facebook
Dela på Facebook

Hon föddes som Anna Kristin men redan som nyfödd fick hon det smeknamn hon är känd under. Grynet Molvig har stått på scenen i snart 60 år och är fortfarande filmaktuell.

 

Anna Kristin Molvig föddes den 23 december 1942 i Rygge, i norska Østfold. Sitt smeknamn fick hon redan som nyfödd, efter ett av familjens dilamm, och hon växte upp på en liten bondgård med sina föräldrar Kristoffer och Trine Margrethe Molvig.

Under barndomen hade Grynet inte en tanke på att hon skulle bli skådespelare – i hemmet fanns ju inte ens en tv och det var långt till närmsta biograf. Men även om hon tyckte mycket om livet på landet, och hade föräldrar som gav henne en lycklig barndom med goda värderingar, så växte så småningom tankarna fram om ett annat slags liv.

– Även om livet på landet var härligt på många sätt, med en massa olika djur som hästar, grisar och kor, ville jag inte fastna där. Dels kände jag hur föräldrarna fick slita enormt hårt, dels ville jag se mig om och göra egen karriär, har hon berättat
i en intervju med Expressen. 

Och det var just vad hon gjorde. Hon hade alltid tyckt om att sjunga och underhålla och började spela piano redan i femårsåldern. Hon uppträdde med sång och musik på olika ställen hemma i byn, och när en man
i byn skrev till norsk radio om hennes begåvning blev hon antagen till en talangtävling
i Oslo. Då var hon tolv år. 

– Jag fick uppträda inför 10 000 åskådare på en stor idrottsarena. Tävlingen direktsändes i radio i en norsk motsvarighet till svenska Farbror Sven och jag lyckades faktiskt vinna, har hon berättat i en intervju i Hemmets Journal.  

 

Karriären tar fart

Därefter dröjde det inte länge förrän jobben började trilla in. Efter debuten i Barntimmen började hon sjunga med Moas Jazz Circle och upptäcktes av orkesterledaren Kjell Karlsen. Därefter blev det både folkparksturné och flera skivinspelningar. 

I början av 1960-talet hade hon slagit igenom som sångerska och 1961 debuterade hon också som skådespelare i filmen Norges söner. 

När hon några år senare medverkade i musikalen Blåjackor (1964) fick hon stor uppmärksamhet och det dröjde inte förrän hon också fick ett genombrott i Sverige.  Det skedde med filmen Prinsessan (1966), i regi av Åke Falck och med komedin En flicka på gaffeln (1966), där hon spelade mot Lars Ekborg på Intiman i Stockholm. 

Det blev början på en framgångsrik karriär och Grynet Molvig har jobbat med de allra största inom svensk underhållning, som Hasse & Tage, Povel Ramel, Gösta Ekman, Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Bibi Andersson. 

– Jag är så glad och stolt över att ha fått jobba med och lära känna sådana härliga människor, har hon sagt i en intervju i Hemmets Journal.

 

Satsade på skådespeleriet

I slutet av 1960-talet bestämde sig Grynet Molvig för att satsa helt på skådespeleriet. 1969 anlitades hon av Hasse och Tage till revyn Spader, Madame! på Oscarsteatern och hon medverkade också i flera av deras filmer. Mellan 1970 och 1982 var hon engagerad vid Stockholms stadsteater och fortsatte också att spela teater även i Norge, bland annat i Et fjelleventyr på Den Norske Opera (1973) och i Noël Cowards Privatliv på Victoria Teater (1990). Hon har också samarbetat mycket med Povel Ramel, bland annat i tv-serien Semlons gröna dalar, och i revyn Knäpp igen på Cirkus i Stockholm 1992. I SVT har vi bland annat kunnat se henne i Strindberg-serierna Röda rummet (1970) och En dåres försvarstal (1976). 

Grynet Molvig gifte sig första gången 1965, då med den norske pianisten Alfred Janson, med vilken hon också fick sonen Teodor Janson. De skilde sig senare och i början av 1980-talet blev Grynet omskriven för sin romans med brottaren Frank Andersson. Men sedan fann hon kärleken i greve Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt. 

1983 tog hon farväl av sin scenkarriär då hon gifte sig och blev grevinna.  Efter skilsmässan från greve Lewenhaupt 1996 återupptog Grynet skådespelarkarriären med farsen Rakt ner i fickan på Maximteatern (1996). 

Själv säger Grynet Molvig att hon älskar att prova nya marker och utmana sig själv för att se vad hon klarar av. Det har vi sett prov på de senaste åren då hon medverkat i tv-serien Gåsmamman, där hon spelar mot bland andra Alexandra Rappaport, Tommy Körberg och Allan Svensson. Serien, som visas på TV4 och C More, har blivit en riktig tittarsuccé och har hittills gått i fyra säsonger. En femte är på gång, men inspelningarna har fördröjts av pandemin. 

 

Sörjer exmakar och vänner

Men även om karriären går som tåget har Grynets liv också kantats av sorg. Många av hennes vänner och kollegor har gått bort och inom loppet av bara ett par år dog hennes båda exmakar, Carl Adam Lewenhaupt tog sitt liv den 28 februari 2017 och Alfred Janson dog i maj 2019. För Grynet, som förblivit nära vän med dem båda, har sorgen varit svår. 

– Det var ett sorgligt besked, sa hon till Expressen efter att ha fått beskedet om Noppe Lewenhaupts bortgång. Han var en mycket generös och rolig och varm person. Vi har alltid haft en god kontakt.

I dag är Grynet Molvig särbo med Douglas von Sydow, som är barndomsvän och skolkamrat till kung Carl XVI Gustaf. Grynet ingår i kungafamiljens vänkrets, hon blev en del av den då hon gifte sig med Noppe Lewenhaupt.

– Jag har känt kungen och drottningen i väldigt många år, ända sedan deras barn var små. Kungen och drottningen är fantastiskt trevliga människor som gör ett bra jobb. Jag tycker mycket om dem, men vi ses inte så ofta, sa hon till Expressen. 

 

Drabbades av infektion 

Sommaren 2020 drabbades Grynet Molvig av en infektion i höften och blev inlagd på sjukhus för operation. Därefter fick hon stanna i två veckor på sjukhuset. Efter sjukhusvistelsen följde en lång tid av rehabilitering, och antibiotika för att häva den bakteriehärd som fortfarande fanns kvar efter ingreppet. När hon kom hem hyllade hon personalen på Nya Karolinska, där hon låg inlagd:

– Alla säger att Nya Karolinska är bästa ortopediska kliniken i hela Europa, så jag har varit i bra händer.

Under sjukhusvistelsen testades hon också för corona, men ännu har hon inte drabbats av det fruktade viruset. 

Nu väntar hon, liksom resten av Sverige, ut pandemin. Det gör hon bland annat genom att lägga pussel. Kanske väntar hon också på att inspelningarna av femte säsongen av Gåsmamman ska sätta igång. 

 

Bitte Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetongar med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7