Tappat en knapp? Då kan nog anrika Knapp-Carlsson i Göteborg vara rätt butik att börja leta i. Annika Larsson, som har arbetat i butiken i sju år, hjälper gärna till att hitta det du söker. Och hjälp kan man behöva, här finns nämligen runt 17 000 knappar att välja på!
Här är det knappast knappt om knappar!
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Vart går man när man behöver ersättningsknapp till sin gamla trenchcoat från 1978? Till Knapp-Carlsson i Göteborg förstås! Då är chansen stor att man slipper byta samtliga – i lagret finns cirka 17 000 knappar! 

 

Det är en fröjd att gå in i den anrika butiken från 1910 som är Sveriges största och mest välsorterade affär för sybehör.

Grundaren hette Albert Carlsson och affärerna gick så bra att han snart fick flytta till det nuvarande läget på Korsgatan, där två lokaler slogs ihop för kunna möta efterfrågan. 

Och namnet fick ändras från Carlssons Sybehör till Knapp-Carlsson, eftersom det var så kunderna sa.

 

Kläder och pyssel

Ibland får man vänta en kvart eller mer på sin tur, men vad gör det när det finns så mycket spännande att titta på och konversationer att tjuvlyssna till?

Som mellan den kunniga expediten och en ung man som försiktigt vecklade upp en designerskjorta med elva år på nacken. Nu gällde knappbyte, och efter att ha hållit det tjusiga mönstret mot en knappkarta modell större gjordes ett väl övervägt val. 

I andra hörnet stod en ung kvinna som skulle göra en ampel till sin väninna. Starka bruna band i rätt tjocklek arrangerades runt krukan i glas. Hon var, som så många andra, stamkund; Knapp-Carlsson är pysslarnas paradis. 

 

Dölja felen …

Sen kom mannen som behövde sadelgjord till att reparera en fåtölj, och tonåringen som behövde ett brett sidenband som skärp till sin tyllkjol. En mormor som stickat en kofta till barnbarnet behövde ett band för att dölja ett förargligt fel. 

Själv påmindes jag om mitt köp på 1970-talet av en fin liten applikation för att dölja ett cigarretthål på festklänningsärmen.

 

Stor erfarenhet

Personalen har olika bakgrundskunskaper och erfarenheter, men alla har en koppling till textilbranschen. 

Annika Larsson som arbetat i butiken i sju år är till exempel utbildad till mönsterkonstruktör. 

Här finns skräddare, modister och teaterkostymörer, och under sommaren skaffar sig gärna studenter på Textilhögskolan i Borås praktik här. 

På väggen hänger två fotografier, det ena från 1930-talet, då det stora knapplagret fortfarande förvarades i små askar som staplades ovanpå varandra. 

Det blev ohanterligt i längden, så man byggde om 1945. Resultatet syns på det andra fotot. Stora trähyllor med glasfront, disk av glas och en ställning med hundra provkartor för knappar, som kunderna själva kan bläddra bland medan de väntar på sin tur. 

Ett kryss vid en knapp betyder att den är slut på lagret men går att beställa, en röd prick betyder att den inte kommer in igen. En del knappar är väldigt gamla. 

Och tittar man på provkartan över skärpspännen till exempel, ser man att de har fallit offer för modets växlingar. 

 

Från hela världen

Men man vet aldrig – kanske de trendiga unga tjejerna plötsligt slåss om det fyrkantiga gröna plastspännet från 1950-talet? Att gepyrspets har fått en ”revival” märks tydligt i mönsterbokens utbud av band och kragar. Min egen gepyrspetsklänning syddes på 1950-talet av min mor.

Knapp-Carlssons kundkrets är en brokig skara: gamla och unga, kvinnor och män, professionella och amatörer. Och de kommer från hela världen. Ännu finns ingen butik på nätet, men det går bra att ringa och beställa. 

Den perfekta knappen till min trenchcoat fanns förstås på provkartan. Så jag slapp köpa nya och byta ut samtliga. Tack vare Knapp-Carlsson sparade jag både tid och pengar. 

Den unge mannen med Roberto Cavalli-skjortan tänkte köpa in sömnadshjälp. Syslöjdslektionen ifråga låg för långt tillbaka i tiden för att han skulle våga sig på att göra jobbet själv.

 

Text: Catharina Miller
Foto: David Miller

Fotografiet på väggen i butiken minner om att här bedrivits knappaffärer länge. Kösystemet har även det ett antal år på nacken …
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Gert Öjendal
  Gert Öjendal
  2019-11-14T22:25:39+0000
  Historiskt sett mycket intressant läsning.Tyvärr fungerar inte webbkontot - går inte att logga in eller återställa lösenordet - vilket är synd eftersom jag gärna vill kunna läsa tidningen när jag är på resande fot.läsa mer
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7