Håkan Eriksson är dalkarlen från Falun som tillsammans med sin sambo Mimmi Warensjö Forss driver Stockholms ljusstöperi. De både stöper ljus och lär ut konsten samtidigt som de driver kafé och butik.
Text och foto: Leif Syrén
Vid Bondegatan 81 på Södermalm i Stockholm, i de kvarter där en gång Liljeholmens Stearinfabrik hade sina lokaler, finns sedan hösten 2011 huvudstadens enda yrkesmässigt drivna ljusstöperi.
Mimmi och Håkan hade båda långa yrkeskarriärer bakom sig, men ville tillsammans slå in på en ny bana. De satsade på något så unikt som ljusstöpning.
Håkan hade en del kunskaper i ämnet och ville utveckla dem. Idag och många, många tusen stöpta ljus senare, ångrar de inte sina val.
– Det flyter på bra, säger Håkan där han står intill till det stora karet med 400 kg varm ljusmassa.
– Vi gör omkring 240 ljus om dagen och säljer till kunder på besök i vår egen butik, men också till bland annat Skansens butik och till Gysinge Byggnadsvård. Därutöver anordnar vi kurser i vår ateljé för människor som vill lära sig att stöpa ljus.
Ljusmassan – en hemlighet
Håkan anser att konsten att göra ett bra ljus, är konsten att göra en bra ljusmassa. Massan ska vid stöpning hålla en jämn temperatur av 70 grader och bestå i en väl avvägd blandning av stearin och paraffin.
– Men hur man blandar till ljusmassan är något av en yrkeshemlighet, säger han pillimariskt.
Han avslöjar dock att utan ett paraffin av hög kvalité blir det inget bra ljus.
– Ett bra ljus brinner länge med jämn låga utan att rinna eller sota!
Vid Stockholms ljusstöperi gör man både raka ljus och grenljus. Raka ljus görs genom att spänna vekgarn i tolv strängar i en ram som sedan med känsla lyfts upp och ner i ljusmassan tills ljusen fått passande form och storlek. Grenljusen görs ett i taget med vekgarn i den modell som det färdiga ljuset får.
– Att stöpa snygga ljus är något man lär sig. Ett hantverk i sig, en meditativ och rogivande syssla, säger Håkan, och visar hur han med känsliga rörelser får ett grenljus att vackert växa till.
Trenden har vänt
Stearinljus började användas i Sverige under 1830-talet. Tidigare hade man använt ljus av talg. 1839 anlades på initiativ av tidningskungen och grundaren av Aftonbladet, Lars Johan Hierta, Liljeholmens Stearinfabrik i Stockholm. Fabriken finns kvar i moderniserad tappning och är numera sedan 1970 stationerad till Oskarshamn i Småland.
I och med elektricitetens intåg i Sverige ansågs det under en tid opassande och otidsenligt att använda stearinljus.
– Men trenden har vänt, människor har upptäckt att levande ljus skapar dekor och stämning i många sammanhang, påpekar ljusstöpare Håkan.
Han tror också att det handstöpta ljuset har en ljus framtid.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!