Konsten att göra ett bra ljus ligger främst i ljusmassan, menar Håkan Eriksson på Stockholms ljusstöperi.
Här finns en ljus framtid i stöpsleven
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Håkan Eriksson är dalkarlen från Falun som tillsammans med sin sambo Mimmi Warensjö Forss driver Stockholms ljusstöperi. De både stöper ljus och lär ut konsten samtidigt som de driver kafé och butik.

 

Text och foto: Leif Syrén

Vid Bondegatan 81 på Södermalm i Stockholm, i de kvarter där en gång Liljeholmens Stearinfabrik hade sina lokaler, finns sedan hösten 2011 huvudstadens enda yrkesmässigt drivna ljusstöperi. 

Mimmi och Håkan hade båda långa yrkeskarriärer bakom sig, men ville tillsammans slå in på en ny bana. De satsade på något så unikt som ljusstöpning. 

Håkan hade en del kunskaper i ämnet och ville utveckla dem. Idag och många, många tusen stöpta ljus senare, ångrar de inte sina val.

– Det flyter på bra, säger Håkan där han står intill till det stora karet med 400 kg varm ljusmassa. 

– Vi gör omkring 240 ljus om dagen och säljer till kunder på besök i vår egen butik, men också till bland annat Skansens butik och till Gysinge Byggnadsvård. Därutöver anordnar vi kurser i vår ateljé för människor som vill lära sig att stöpa ljus. 

 

Ljusmassan – en hemlighet

Håkan anser att konsten att göra ett bra ljus, är konsten att göra en bra ljusmassa. Massan ska vid stöpning hålla en jämn temperatur av 70 grader och bestå i en väl avvägd blandning av stearin och paraffin.

– Men hur man blandar till ljusmassan är något av en yrkeshemlighet, säger han pillimariskt. 

Han avslöjar dock att utan ett paraffin av hög kvalité blir det inget bra ljus. 

– Ett bra ljus brinner länge med jämn låga utan att rinna eller sota!

Vid Stockholms ljusstöperi gör man både raka ljus och grenljus. Raka ljus görs genom att spänna vekgarn i tolv strängar i en ram som sedan med känsla lyfts upp och ner i ljusmassan tills ljusen fått passande form och storlek. Grenljusen görs ett i taget med vekgarn i den modell som det färdiga ljuset får. 

– Att stöpa snygga ljus är något man lär sig. Ett hantverk i sig, en meditativ och rogivande syssla, säger Håkan, och visar hur han med känsliga rörelser får ett grenljus att vackert växa till.

 

Trenden har vänt

Stearinljus började användas i Sverige under 1830-talet. Tidigare hade man använt ljus av talg. 1839 anlades på initiativ av tidningskungen och grundaren av Aftonbladet, Lars Johan Hierta, Liljeholmens Stearinfabrik i Stockholm. Fabriken finns kvar i moderniserad tappning och är numera sedan 1970 stationerad till Oskarshamn i Småland.

I och med elektricitetens intåg i Sverige ansågs det under en tid opassande och otidsenligt att använda stearinljus. 

– Men trenden har vänt, människor har upptäckt att levande ljus skapar dekor och stämning i många sammanhang, påpekar ljusstöpare Håkan. 

Han tror också att det handstöpta ljuset har en ljus framtid. 

På Bondegatan 81 i Stockholm, driver Håkan och sambon Mimmi Warensjö Forss huvudstadens enda yrkesmässigt drivna ljusstöperi.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7