Med originalritningar från 1766 bygger Varvshistoriska föreningen i Karlskrona det tredje ekspant som behövs för att kunna visa hur linjeskeppet Riksens Ständer såg ut i full storlek. Foto: Ola Hallqvist, AB Audiola
Här växer Riksens Ständer fram
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Linjeskeppet Riksens Ständer förliste 1780 i kriget mot Ryssland. Nu bygger medlemmarna i en förening tre ekspant i naturlig storlek med hjälp av originalritningar från 1766. Ekspanten åskådliggör de metoder som användes på 1700-talet.

 

Varvshistoriska föreningen i Karlskrona vill hålla stadens skeppsbyggartraditioner levande för kommande generationer. Hans Hedman är före detta sjöofficer och varvschef för Kockums i Karlskrona och Malmö och är nu kommunikatör för föreningen. Han berättar att en av initiativtagarna var konteramiral Sten Swedlund. Nu finns det föreningar i alla städer som har haft varv, oberoende om det har byggts militära eller civila fartyg.  

– Vi valde att använda Riksens Ständer som förebild till vårt projekt eftersom det är de enda skalenliga ritningar som vi har hittat, säger Hans Hedman.

Spantritningen är daterad den 22 april 1766 och gjord av Gilbert Sheldon som var verksam i Karlskrona. Ritningen är den mest väldokumenterade och detaljrika ritning som finns från tidsepoken.

Hittills har föreningen byggt två och ett halvt ekspant på Saltövarv i Karlskrona. Vad som återstår är ett halvt spant samt att lägga en bordläggning av ek på utsidan och att klä spanten på insidan med ek, så kallad garnering. 

 

Krumma ekar är nödvändiga

Att få tag i ek till spanten är inte lätt eftersom de ekarna som kan användas ska vara krumväxta, då är de några hundra år gamla och får inte fällas idag. Föreningen har dock fått hjälp av Karlskrona kommun och många av de gamla gårdarna kring Karlskrona, bland andra, Agerums gård. 

Från Visingsö har föreningen fått ett tiotal ekar.  För ett helt linjeskepp gick det åt 1 500 ekar och för spanten som nu byggs behövs cirka 150 ekar.

Eken var under århundraden Kronans egendom. Att hugga ner en ek var ett brott som kunde bestraffas med döden. Det fanns perioder då den svenska eken inte räckte till för flottans behov, då importerade man från Pommern. Kronans ekar på Visingsö i Vättern kom aldrig till användning eftersom segelfartygens era var förbi när träden var så gamla att de kunde användas.

– När allt är klart år 2021 blir ekspanten 10 gånger 12 meter. De ska placeras på den gamla slipern vid Vasaskjulet på Lindholmen, säger Hans Hedman som berättar att det handlar om åtskilliga timmar som frivilliga har lagt ner. 

– Vi vill med utvalda arbetsmoment visa på byggmetoder och verktyg som användes. I övrigt har vi fått använda dagens metoder för att få ihop projektet till en rimlig kostnad. De som jobbar frivilligt med projektet har hittills lagt ner cirka 2 500 timmar.

 

En berättelse lever vidare

– Vi som bygger ekspanten får en förståelse för hur hårt arbetet var på Lindholmens varv på 1700-talet. De cirka 3 000 varvsarbetarna lyckades på tre och ett halvt år bygga tio linjeskepp och tio fregatter under ledning av Henric af Chapman. 

I projektet ingår det även att visa skillnaden mellan Sheldons och af Chapmans linjeskepp. Vi jämför skeppens olika spantrutor och kan då se skillnaden på skrovformen för respektive skeppsbyggare vilket sedan ledde till skeppens olika uppträdande i havet.

– Det är viktigt att att berätta historien om varvsstaden Karlskrona för dagens unga.  Det är också viktigt att förstå att internationaliseringen inte är något nytt utan fenomenet fanns redan på 1700-talet, då svenskan var det minst talade språket i Karlskrona.

– Kung Gustaf III och hans flottas insatser under kriget mot Ryssland 1788  1790 var viktiga för Sveriges framtid. Kriget slutade oavgjort, men svenska flottans seger vid Svensksund, tack vare att vinden kantrade, var livsviktig för att behålla landets dåvarande gränser och suveränitet, avslutar Hans Hedman.

 

Dan Jansson

De cirka 20 frivilliga som arbetar med att bygga de tre ekspanten använder virke från krumma ekar som är några hundra år gamla. Foto: Ola Hallqvist, AB Audiola

Fakta och bakgrund till projektet

På Lindholmen i Karlskrona etablerades flottans varvsanläggning på slutet av 1600-talet. Varvet är en av landets första, storskaliga industrimiljöer.

Linjeskeppet Riksens Ständer var en ombyggnad av linjeskeppet Adolf Fredrik. Ombyggnaden gjordes på Lindholmen Riksens Ständer deltog i kriget mot Ryssland 1788–1790, men förlorades sista krigsåret vid anfallet mot Reval. 

Begreppet linjeskepp innebär att krigsfartygen låg på linje och besköt fienden.

Varvshistoriska föreningen har från starten bland annat arbetat med att återskapa hur repslageri gick till på repslagarbanan och historieskrivningen av Polhemsdockan på Lindholmen. Föreningen har cirka 200 medlemmar.

Projektet sponsras bland annat av Stena Line, Karlskrona kommun och Region Blekinge som bidrar med ek och till den digitala presentation som ska komplettera de tre ekspanten.

Fartygsmodell av 60-kanonskeppet Adolf Fredrik, senare omdöpt till Riksens Ständer.

Foto: Marinmuseum

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.