Håkan Jonsson är ensam än så länge i Sverige om den här medaljen som visar att han sprungit maraton i alla sju världsdelarna. Foto: Sven Lindblom
Håkan springer för livet – och barnen
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Helt i det tysta för de allra flesta är läkaren Håkan Jonsson, 69 år, Falkenberg, en av de ledande äventyrarna i Sverige just nu. Han är ensam i landet om att ha sprungit maraton på världens alla sju kontinenter.

 

Håkan Jonsson har sprungit många av loppen tillsammans med sin son Andreas Jonsson. De springer med syftet att samla in pengar till Svenska kyrkans internationella arbete och just nu för kampanjen ”Fler ska få fylla fem”. Så här långt har det blivit drygt 100 000 kronor.

– Min fru, som är diakon, sa nej när jag föreslog att jag skulle springa på Antarktis i 25-30 graders kyla. Men när jag föreslog att det kan ske genom insamling till Svenska kyrkans internationella arbete blev det ja.

 

Korset hjälpte

Håkan Jonsson berättar om sina maratonlopp och sin insamling runt om i Sverige. Och han har inte valt de enkla loppen. Ett av dem gick på 4 000 meters höjd i Indiska Tibet. För att få springa där krävdes en veckas vistelse på denna höjd före starten. Många led trots detta svårt av syrebrist under tävlingen. Håkan Jonsson var själv nära att ge upp efter tre mil eftersom det då kom ett brant motlut som såg ut som en bergsbestigning. 

Men en kram på Franciskuskorset han bar runt halsen och litet dryck gjorde att han fick nya krafter och tog sig till mål.

 

Största utmaningen

Han har också sprungit ett ökenmaraton i Petra i Jordanien i 35 graders värme. Staden ligger endast cirka 100 meter över havet och därmed är det världens lägst belägna maratonlopp.

Men störta utmaningen av alla var att springa i Antarktis. Det är en kontinent täckt av två kilometer is i snitt. De fyra milen springs normalt två varv på en slinga som är drygt två mil. Men när Håkan Jonsson sprang var det förutom den bitande kölden också väldigt kraftig vind som kylde ned löparna extra mycket. Det blev därför fyra varv på en dryga milen låg slinga.

– Mellan tredje och fjärde varvet var jag in i tältet och värmde mig och såg till att inga tår eller fingrar skulle förfrysa. Efter 7 timmar och 10 minuter nådde jag målet och kunde veckla ut min svenska flagga och min insamlingsflagga,

Håkan Jonsson bekostar givetvis sina lopp runt om i världen ur egen ficka till sista kronan. Allt han samlar in går därför oavkortat till hjälpverksamhet och främst till mödrar och barn i den enormt stora kåkstaden utanför Kapstaden i Sydafrika där svenska läkaren Ingrid Le Roué är verksam. Hittills har det blivit cirka 100 000 kronor till projekt som han brinner för.

 

Sven Lindblom

Glädjen över att ha lyckats fullfölja Antarktisk maraton var alldeles oerhört stor och även där skedde insamling till Svenska kyrkans projekt ”Fler ska få fylla fem”.
Den här lilla flickan i en kåkstad utanför Kapstaden är en av dem som Håkan Jonsson lyckats hjälpa genom sitt idoga samlande till missionen. Tillsammans gör de symbolen för ”Fler ska få fylla fem”.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7