I Norra Lundby mellan
Skövde och Skara bor Inge Andersson på sin gård. En
liten oansenlig skylt på ladugårdsväggen förkunnar att
här finns Nordens enda Opelmuseum. Hit kommer besökare från både Sverige och
övriga Europa.
1957 köpte Inge Andersson sin första Opel, sen bytte han varje eller vartannat år till en ny Opelmodell. Den första bilen blev kvar på gården och med tiden kom det att bli en hobby att samla på olika Opelmodeller.
Inge har kört lastbil vid sidan om arbetet på gården. Först körde han mjölkbil i 15 år och sedan sopbil i cirka 30 år. Det var under denna tid han fick olika tips om att det kunde stå en Opel i en lada på någon gård. Efterhand började folk höra av sig till Inge och undrade om han var intresserad av att ta hand om deras ögonsten.
– Några stora pengar har jag inte betalat för bilarna, säger Inge. Ibland har jag förhandlat med ägaren för att komma överens om priset, men eftersom de vet att jag tar hand om deras Opel på bästa sätt har det alltid ordnat sig. Alternativet var att de kanske stod kvar i ladorna eller ute på gårdsplan och rostade sönder.
Öppnade 2005
Inge Anderssons samling av Opelbilar växte och växte och han blev tvungen att köpa en gård till för att ställa in dem.
Det var nu som han fick idén att starta ett Opelmuseum, så att han kunde visa upp bilarna.
2002 började han renovera sin fars ladugård. När han tagit bort inredningen så att bara skalet var kvar drog han in golvvärme, bytte fönster och satte upp nya lampor, så att det blev ljust och trevligt.
2005 öppnades Nordens enda Opelmuseum, där besökarna nu kan se cirka 25 olika modeller.
I dag äger Inge tre gårdar där han förvarar ett hundratal Opelbilar, men också lastbilar. Gårdarna värms upp med fjärrvärme och tillsammans med sonen odlar han spannmål på 230 hektar.
Att han kunnat förverkliga sitt bilmuseum har nog att göra med hans enorma energi.
Enligt honom själv behöver man inte sova så många timmar per natt.
– Jag har alltid gått i ”120 kilometer i timmen”, som han uttryckte det.
Varje gång det kommer besökare guidar han dem och de får veta varje bils historia.
Äldsta från 1936
På bilmuseet står det bilar i varierande skick, en del i nästan nyskick, som den kopparbruna Opel Commodore Coupén från 1975. Den har bara gått 931 mil. Inge köpte den av en äldre herre i Borås. Den äldsta bilen är en Olympia Cabriolet från 1936 som är orörd, allt i original med skinnklädsel. Den har en fyrväxlad låda och har gått 9 000 mil.
I samlingen finns det bilar fram till årsmodell 1982. Inge drar gränsen vid 1985, då den sista Rekorden byggdes. Alla bilarna är registrerade, så att det går att köra dem mellan gårdarna.
En vinröd Opel Kapitän av årsmodell 1954, som tillhört Gullan Ekerwald i Borås, gör besökarna intresserade.
– Hon körde bara 300 mil om året, berättar Inge. Den är i mycket gott skick.
Admiralen favorit
Inges favoritbil bland de utställda är en Opel Admiral 1971, med V8-motor.
– Det var en riktig lyxbil på den tiden, enligt Inge.
Några bilar i samlingen har rullat länge på vägarna, som en Opel Kadett från 1979, som gått 19 000 mil.
– Att Opel skulle var en ”rostbil” stämmer inte, tycker Inge. Det gäller att sköta om bilen, så håller den, tillägger han.
På museet finns också retroprylar, som trafikmärken, nummerplåtar och olika reklamskyltar. En skylt berättar att företaget Opel startade med att tillverka symaskiner och cyklar. År 1896 började de bygga bilar och under 1920-talet växte Opel till att bli en av Tysklands och därmed Europas stora biltillverkare.
Text och foto:
Seved Johansson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!