Hennes vetenskapliga experiment gjorde det möjligt att bränna brännvin av potatis. 1748 valdes Eva Ekeblad in som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.
Eva Ekeblad föddes som Eva De la Gardie den 10 juli 1724. Hon var dotter till greve Magnus Julius De la Gardie och Hedvig Catharina Lillie. 16 år gammal gifte hon sig med riksrådet greve Claes Claesson Ekeblad, som var dubbelt så gammal som hon själv, och mellan åren 1742 och 1754 fick de åtta barn, sju döttrar och en son.
Eva Ekeblad hann dock med mycket mer än barnuppfostran. Då hon gifte sig fick hon två gods i hemgift, förutom det som hennes make redan ägde, och eftersom Claes Claesson Ekeblad ofta var bortrest fick hon sköta det mesta av godsens förvaltning.
Hon beskrevs som respektingivande och auktoritär, men även rättvis efter tidens normer. Allmogen försvarade hon mot alla former av övergrepp från fogdar och andra ”herrar” så länge de ”allenast göra sin skyldighet” och de fogdar som förbröt sig mot bönderna bestraffade hon.
I familjens ägo fanns också det Ekebladska huset, vid Arsenalsgatan i Stockholm. Våningen blev ett rum för kulturella mottagningar och Eva Ekeblad hade obefläckat rykte bland adeln, och i kungahuset.
En storartad upptäckt
Den 3 december 1748 valdes Eva Ekeblad som första kvinna in i Vetenskapsakademien. Hennes kontakt med dem hade startat i november samma år, då det blev känt att ”grevinnan Ekeblad gjort åtskilliga försök att använda potatis till stärkelse och puder”. Hon hade också skickat in prover och en beskrivning på hur man skulle gå till väga.
Med hennes metod blev det möjligt att bränna brännvin av potatis, en innovation som gillades av stora namn som Jonas Alströmer och vetenskapsmannen Jacob Faggot.
Det fanns många fördelar med att bränna brännvin på potatis, då man slapp att använda förrådet av havre och korn för brännvinstillverkningen. Potatispudret var dessutom bra att pudra tidens omistliga peruker med.
Vetenskapsakademien
Initiativet till att välja in henne i akademien togs av riksrådet Nils Palmstierna. Han sa att ”om icke akademien kunde kalla till ledamöter vittra fruntimmer, vilket ej skall vara obrukeligit i utländska societeter, såsom marquise de Chatelet i Bolongiska akademien. Föreslog fördenskull grevinnan fru Ekeblad, som i anledning av den synnerliga håg hon haver för försöks anställande, ej skulle underlåta att ytterligare giva varjehanda nyttiga rön vid handen”.
Trots att hon nu var ledamot i akademien deltog Eva Ekeblad aldrig personligen i dess sammankomster. I ett protokoll från akademien daterat till den 19 januari 1751 beskrivs hon också mer som ett slags hedersledamot än en ordinarie ledamot. Samtidigt uppmanades hon, och andra kvinnor, att fortsätta ägna sig åt uppfinningar som hade med hela hushållet att göra och utnämningen av henne kan i skenet av detta ses som ett sätt att visa upp ett föredöme för andra kvinnor.
Det kom dock att dröja nära 200 år innan nästa kvinna blev invald i Vetenskapsakademien. Det var 1945 då den österrikiska fysikern och kärnfysikern Lise Meitner blev den första kvinnliga utländska ledamoten i Svenska Vetenskapsakademien – som ledamot nummer 826. 1951 räknades hon som svensk ledamot och fick nummer 968.
Fortsatte experimentera
Brännvinstillverkningen av potatis har blivit det mest uppmärksammade av Eva Ekeblads olika vetenskapliga försök. Hon var visserligen inte först med idén – den togs upp i riksdagen redan 1741 då hennes man satt i rådet – men hon var den som gick vidare med försöken och till sist fick ett lyckat resultat.
Men hon fortsatte att göra experiment med olika nyttoinriktade innovationer, till exempel hur man bäst tillverkar tvål för att bleka bomull med.
När Eva Ekeblad blev änka 1771 sålde hon huset på Arsenalsgatan och flyttade till Mariedals slott, som hon fått som änkepension på livstid. Hon fortsatte dock att sköta alla godsens affärer åt sonen, som också var frånvarande från godsen på grund av sin hovkarriär, till dess att han gifte sig 1775.
1778 närvarade hon, i egenskap av riksrådinna, vid tronföljarens födelse, sedermera Gustav IV Adolf. Det var då tal om att ge henne en hovtjänst som statsfru, men vid samma tid blev hon sjuk och under resten av sitt liv förblev hon sjuklig och tidvis även invalidiserad.
Vid samma tid försämrades också hennes relation till sonen Claes Julius och svärdottern, på grund av att dessa inte kunde betala igen ett lån till henne. Dessutom ville sonen att hans mor skulle överlåta även sina andra gods på dem och bosätta sig i Stockholm, något hon vägrade gå med på.
Hon bodde kvar på Mariedal resten av sitt liv och gick bort 1786, 61 år gammal.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!