Läkaren Peer Thorull anslöt sig till den svenska FN-bataljonen vid Suezkanalen. Snart skulle han transporteras dit, men när ”den flygande godsfinkan” började läcka olja stod han plötsligt med fallskärm på och väntade på ordern att hoppa ut, mitt över Medelhavet …
Den första svenska FN-bataljonen tjänstgjorde vid Suezkanalen, Sinais öken och Gaza under tiden november 1956 till maj 1957 på grund av Suezkrisen. Uppgiften var till en början att övervaka de fransk-brittiska truppernas tillbakadragande från Suezkanalen och därefter att övervaka att den israeliska armén lämnade Sinais öken och Gaza så att Egypten återfick de områden, som landet förlorat under Suez-kriget.
Den andra svenska FN-bataljonen kom till Gaza i maj 1957 och tjänstgjorde där till i början av oktober samma år. Den bestod av en bataljonsstab, ett stabskompani och två skyttekompanier och omfattade 459 man. Uppgiften var att bevaka demarkationslinjen mellan Gaza och Israel. Ett skyttekompani blev förflyttat till Sharm El Sheikh vid södra kanten av Sinai för att övervaka fartygstrafiken i Tiransundet.
Kunde inte nödlanda
Inom stabskompaniet tjänstgjorde flera specialister, såsom auditör, bataljonspastor, postmästare, stabsredaktör och bataljonsläkare. Innehavarna av dessa tjänster var inte militärer men så fort de ryckte in blev de tilldelade officersgrader, som motsvarade deras lön och kompetens.
Bataljonsläkare Lars Eriksson lämnade sin tjänst i början av september och ersattes av den danske doktorn Peer Thorull, från lasarettet i Mölndal. Han erhöll graden kapten.
Här följer en berättelse om hans flygresa till Gaza:
Doktor Thorull avreste från Sverige med ett plan från Scanap, som bland annat försåg de svenska soldaterna med post. I Neapel fick han byta till ett av FN:s egna plan, en C-119 Flying Boxcar, som av soldaterna kallades för ”den flygande godsfinkan”, på grund av att den var så trång, obekväm och osäker. Den hade egenheten att den inte kunde nödlanda, inte ens på vatten. Det tunga och breda mittpartiet fick då ta emot hela stöten och slogs ofelbart sönder. Enda chansen var att lämna planet, om man hann, eller söka nå fram till ett landningsfält.
Ett sådant plan skulle ta doktorn över Medelhavet till Gaza. Alla som reste med planet fick sätta på sig en fallskärm och fick av besättningen en mycket kort beskrivning på engelska hur man skulle hantera den i ett nödläge. Thorull gick ombord tidigt på morgonen och med dåligt humör på grund av hunger, ty frukosten på Nato-regementet hade varit försenad.
Nåväl, den flygande godsfinkan steg sakta över bergskedjan Apenninerna och fortsatte söder om den italienska klacken, men sedan började spökerierna. Motorerna på detta flygplan brukade det alltid fräsa om, men denna gång tillkom att motorerna kastade ut svart olja som fastnade över hela ena sidan.
Nödlandning på en flygplats var inte möjlig, ty det var alltför långt till Kreta och lika långt tillbaka till Neapel.
Plötsligt kom signalen för nödläge till passagerarna –”Three short rings on the bell” – vilken innebar att man skulle göra sig klar för hopp.
Peer Thorull kontrollerade sin fallskärm och sneglade på sina medpassagerare, några FN-soldater från Indien, alla fallskärmsjägare, för att se hur dessa specialister betedde sig. Han försökte komma ihåg vad som sagts under den korta instruktionen han fick när han satte på sig fallskärmen: Först hoppa – räkna till tre – dra i handtaget till vänster med höger hand, och hålla den vänstra för ansiktet … eller var det tvärtom? Sedan gällde det att göra sig av med skärmen ovanför vattenytan och sist att öppna kranen till flytvästen.
After you, capitan
Under tiden hade planet gått neråt och lagt sig några hundra meter över Medelhavet. Det kommenderades ”Färdiga för hopp!”. Dr Thorull tänkte: Det blir bra att se hur de indiska fallskärmshopparna beter sig. Men han hade inte räknat med de indiska soldaternas starka känsla för artighet och deras respekt för överordnade. ”After you, capitan”, sade den indiske sergeanten och bugade sig, som han alltid gjorde för en överordnad.
Det var bara för Thorull att stiga fram till det öppna dörrhålet på den flygande godsfinkan och vänta på ordern ”Bail out!”.
Fyrahundra meter under honom låg ett klarblått hav. Varken några fartyg eller någon ö kunde han se därnere. Han insåg att han hamnat i en situation som han knappast skulle klara sig levande ifrån.
Då kom plötsligt besked från flygkaptenen att man ändå skulle göra ett försök att nå Kreta. Detta lyckades efter stora svårigheter.
Planet blev kvar på Kreta för översyn och ett annat plan kom och tog med Dr. Thorull och indierna till destinationen El Arish, en flygplats i Sinai väster om Gaza.
Bror Richard Svärd
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!