Interiör från en trupptransport med ett FN-plan av modell Fairchild C-119 Flying Boxcar, av soldaterna kallad ”Den flygande godsfinkan”. Svenska FN-soldater under färd från Neapel till Suez 1956 med påtagna fallskärmar. Foto: Stabsredaktör Ola Englund.
Hopplöst i luften över Medelhavet
Dela på facebook
Dela på Facebook

Läkaren Peer Thorull anslöt sig till den svenska FN-bataljonen vid Suezkanalen. Snart skulle han transporteras dit, men när ”den flygande godsfinkan” började läcka olja stod han plötsligt med fallskärm på och väntade på ordern att hoppa ut, mitt över Medelhavet …

 

Den första svenska FN-bataljonen tjänstgjorde vid Suezkanalen, Sinais öken och Gaza under tiden november 1956 till maj 1957 på grund av Suezkrisen. Uppgiften var till en början att övervaka de fransk-brittiska truppernas tillbakadragande från Suezkanalen och därefter att övervaka att den israeliska armén lämnade Sinais öken och Gaza så att Egypten återfick de områden, som landet förlorat under Suez-kriget. 

Den andra svenska FN-bataljonen kom till Gaza i maj 1957 och tjänstgjorde där till i början av oktober samma år. Den bestod av en bataljonsstab, ett stabskompani och två skyttekompanier och omfattade 459 man. Uppgiften var att bevaka demarkationslinjen mellan Gaza och Israel. Ett skyttekompani blev förflyttat till Sharm El Sheikh vid södra kanten av Sinai för att övervaka fartygstrafiken i Tiransundet.

 

Kunde inte nödlanda

Inom stabskompaniet tjänstgjorde flera specialister, såsom auditör, bataljonspastor, postmästare, stabsredaktör och bataljonsläkare. Innehavarna av dessa tjänster var inte militärer men så fort de ryckte in blev de tilldelade officersgrader, som motsvarade deras lön och kompetens.

Bataljonsläkare Lars Eriksson lämnade sin tjänst i början av september och ersattes av den danske doktorn Peer Thorull, från lasarettet i Mölndal. Han erhöll graden kapten. 

Här följer en berättelse om hans flygresa till Gaza:

Doktor Thorull avreste från Sverige med ett plan från Scanap, som bland annat försåg de svenska soldaterna med post. I Neapel fick han byta till ett av FN:s egna plan, en C-119 Flying Boxcar, som av soldaterna kallades för ”den flygande godsfinkan”, på grund av att den var så trång, obekväm och osäker. Den hade egenheten att den inte kunde nödlanda, inte ens på vatten. Det tunga och breda mittpartiet fick då ta emot hela stöten och slogs ofelbart sönder. Enda chansen var att lämna planet, om man hann, eller söka nå fram till ett landningsfält.

Ett sådant plan skulle ta doktorn över Medelhavet till Gaza. Alla som reste med planet fick sätta på sig en fallskärm och fick av besättningen en mycket kort beskrivning på engelska hur man skulle hantera den i ett nödläge. Thorull gick ombord tidigt på morgonen och med dåligt humör på grund av hunger, ty frukosten på Nato-regementet hade varit försenad. 

Nåväl, den flygande godsfinkan steg sakta över bergskedjan Apenninerna och fortsatte söder om den italienska klacken, men sedan började spökerierna. Motorerna på detta flygplan brukade det alltid fräsa om, men denna gång tillkom att motorerna kastade ut svart olja som fastnade över hela ena sidan. 

Nödlandning på en flygplats var inte möjlig, ty det var alltför långt till Kreta och lika långt tillbaka till Neapel. 

Plötsligt kom signalen för nödläge till passagerarna –”Three short rings on the bell” – vilken innebar att man skulle göra sig klar för hopp. 

Peer Thorull kontrollerade sin fallskärm och sneglade på sina medpassagerare, några FN-soldater från Indien, alla fallskärmsjägare, för att se hur dessa specialister betedde sig. Han försökte komma ihåg vad som sagts under den korta instruktionen han fick när han satte på sig fallskärmen: Först hoppa – räkna till tre – dra i handtaget till vänster med höger hand, och hålla den vänstra för ansiktet … eller var det tvärtom? Sedan gällde det att göra sig av med skärmen ovanför vattenytan och sist att öppna kranen till flytvästen.

 

After you, capitan

Under tiden hade planet gått neråt och lagt sig några hundra meter över Medelhavet. Det kommenderades ”Färdiga för hopp!”. Dr Thorull tänkte: Det blir bra att se hur de indiska fallskärmshopparna beter sig. Men han hade inte räknat med de indiska soldaternas starka känsla för artighet och deras respekt för överordnade. ”After you, capitan”, sade den indiske sergeanten och bugade sig, som han alltid gjorde för en överordnad.

Det var bara för Thorull att stiga fram till det öppna dörrhålet på den flygande godsfinkan och vänta på ordern ”Bail out!”.

Fyrahundra meter under honom låg ett klarblått hav. Varken några fartyg eller någon ö kunde han se därnere. Han insåg att han hamnat i en situation som han knappast skulle klara sig levande ifrån. 

Då kom plötsligt besked från flygkaptenen att man ändå skulle göra ett försök att nå Kreta. Detta lyckades efter stora svårigheter. 

Planet blev kvar på Kreta för översyn och ett annat plan kom och tog med Dr. Thorull och indierna till destinationen El Arish, en flygplats i Sinai väster om Gaza.

Bror Richard Svärd

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7