Varför finns det svenska ord i Silverbibeln, en av världens mest berömda handskrifter? Ord som fortfarande kan förstås i Västergötland, trots att boken skrevs för nära 2 000 år sedan på det sedan länge utdöda gotiska språket? En teori är att en del av de goter, som i början av vår tideräkning förflyttade sig söderut genom Östeuropa, hade sitt ursprung i Götaland och på Gotland.
Frågan är mycket kontroversiell och omtvistad och har så varit ända sedan Silverbibeln fördes till Sverige som krigsbyte på 1600-talet. Goter är ett samlingsnamn på olika germanska folk som levde kring Medelhavet och Svarta havet i slutet av antiken och början av tidig medeltid. Men enligt historikern Jordanes, som var av gotisk släkt och levde på 500-talet, kom goterna från ön Scandza, som av många betraktas som dagens Skandinavien.
Enligt flera gamla källor sökte sig gotiska stammar från nuvarande Västergötland, Östergötland och Gotland till Dagö, något som bland annat den grekiske geografen Ptolemaios skrev om redan år 150 e Kr. De skulle därifrån ha tagit sig vidare söderut via Polen och vidare åt sydost.
I Gutesagan, som skrevs under 1200-talet, berättas bland annat följande: ” … från dessa tre Graip, Gute och Gunnfjaun förökade sig sedan folket på Gotland så mycket under en lång tid att landet ej förmådde föda dem alla. Då lottade de bort från landet var tredje man. Så långt foro de att de kommo till Grekland. Så bodde de där och bor där ännu, och ännu hava det något av vårt språk.”
Kung med nordiskt namn
Många olika versioner finns när det gäller goternas vandringar. Enligt en av dem förflyttade de sig under andra hälften av 100-talet från nuvarande Polen och delade så småningom upp sig i två grupper, numera ofta benämnda östgoter (ostrogoter) och västgoter (visigoter). Ostrogoterna bosatte sig i Ukraina, där de grundade ett rike medan visigoterna levde i dagens Rumänien och betecknades som en utbrytargrupp från ostrogoterna. De benämnde sig själva som Vesi, vilket betydde ”de goda” eller ”de ädla”. Namnet på grupperna har alltså från början inte haft något med väderstreck att göra.
När hunnerna erövrade visigoternas rike 375 valde dessa att fly till romarriket. Där blev de dock illa behandlade och gjorde uppror, vilket slutade med en katastrof för romarna, som besegrades i slaget vid Adrianopel. Deras ledare Theodosius lyckades dock få till stånd en allians med visigoterna, som åtog sig att fungera som ett slags buffert mot andra barbarfolk. När Theodosius dött 395 valdes Alarik I (ett gammalt fornnordiskt namn) till kung av en grupp goter och påbörjade en kamp mot det romerska riket. Det ledde till att visigoterna under 400-talet bildade ett eget kungadöme, som omfattade nästan hela den Iberiska halvön och en del av södra Frankrike.
Så gott som hela Spanien var därefter ett västgotiskt rike ända fram till år 711, då morerna invaderade landet. Vid ett stort slag sommaren 711 stupade den visigotiske härföraren Roderik och det västgotiska riket föll, även om det ganska länge hade kvar fästen i norra Spanien.
Agneta Tjäder
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!