Den legendariske sångaren Jerry Williams var en ikon inom svensk musik och hade förmågan att trollbinda publiken under sina energiska uppträdanden och med sin karismatiska röst.
Jerry Williams ville aldrig sluta lira
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 47 – 2023.
Han slog igenom redan i början på 1960-talet, då som sångare i rockgruppen The ­Violents. Men det var som ­soloartist Jerry Williams lade Sverige för sina fötter och han behöll sin särställning inom svensk musik ända till sin död.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Jerry Williams föddes som Erik Fernström den 15 april 1942 i Solna församling. Han växte upp med sina föräldrar och sin bror i en enrummare
i Solna, och han var bara tolv år när hans mor gick bort. Fadern tog därefter ensam hand om sönerna och om somrarna brukade Jerry och hans bror bo på landet som sommarbarn.

Jerry Williams blev tidigt intresserad av musik och i unga år inspirerades han av bland andra James Brown och Otis Redding. I början av 1960-talet blev han sångare i bandet The Violents och 1963 agerade de förband åt The Beatles under deras Sverigeturné.

Artistnamnet fick han redan före inträdet i The Violents, då Jerry bara var 17 år. Han hoppade då in som sångare i bandet Jean William, som var döpt efter sångaren som hoppat av. Han blev först ombedd att kalla sig just Jean Williams.

– Det tyckte jag var öken. Då föreslog de Jerry Williams och det kunde jag acceptera, berättade han i Hänt Extra.

Mot slutet av 1960-talet blev Jerry Williams musik mer soulinspirerad, men han hittade också inspiration i countrymusiken vilket man kan höra i låtar som Keep on och Cotton Jenny. Båda blev stora hits och nådde första plats på Tio i topp. Under 1970-talet övergick han till mer klassisk rock ’n’ roll igen.

Politiskt engagerad

Jerry Williams har aldrig stuckit under stol med att hans politiska åskådning varit kraftigt vänster. 

– Morsan såldes på auktion när hon var liten, så det var inte så konstigt att mina föräldrar var röda, det var mycket politiksnack hemma, berättade han i en intervju i Hänt Extra för några år sen.

Att han själv tjänade pengar såg han inte som en motsättning till de politiska åsikterna, förklarade han:

– Jag jobbar ju. Det som är fel är alla dom som tjänar pengar på andras arbete men inte jobbar själva. 

1985 fick Jerry Williams LO:s kulturpris. Det har delats ut sedan 1962 och syftar till att uppmuntra kulturarbetare som främjar fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar i sin gärning. Andra som fått priset är författaren Jan Fridegård, regissören Jan Troell, sångaren Thorstein Bergman och skådespelaren Gunilla Olsson. 

Succé med krogshow 

1989 släppte han albumet JW, med låten Did I tell you, skriven av Garin Povey och Augie Meyers. Låten blev en jättehit som också fick en musikvideo. Samtidigt satte Williams upp krogshowen Live på Börsen. Även denna blev en stor succé och kördes i flera säsonger, med totalt 167 föreställningar på Hamburger Börs i Stockholm. 

Därefter satte Williams upp flera krogshower, som Live ’n Jive på Hamburger Börs 1999, Jerka på Stora teatern i Göteborg 2002 och Ringside på Scalateatern i Stockholm 2005.

1996 råkade Jerry Williams i ekonomiska svårigheter, då hans ekonomiske rådgivare förskingrade pengar. Rådgivaren, som var en vän, plockade ut miljonbelopp ur hans konton och flydde landet 1995 och lämnade Jerry Williams närmare tre miljoner fattigare.

Den ekonomiske rådgivaren återvände till Sverige efter en vecka på flykt och överlämnade sig själv till polisen. Han dömdes till ett mångårigt fängelsestraff och Jerry Williams sa i en intervju ett par år senare:

– Klart man ruttnar alltså, man kan ju inte bara ta det med en klackspark, men han själv var väl den som torskade mest. Han dömdes till fyra års fängelse, var det ett rättvist straff? Det vet jag inte. Egentligen skulle man väl skicka in honom på sjukan och lysa in i huvudet på honom för att se vad det är för sladdar felkopplade.

Jerry Williams var inte den ende artisten som drabbades  och året efter planerades en stödkonsert för de drabbade. Hela landets artistelit ställde upp men publiken svek och galan fick ställas in. 

”Bara för att man inte står på en scen innebär det väl inte att man aldrig mer kommer att lira?”

Avskedsföreställning 

2013 beslutade sig Jerry Williams för att ta avsked från scenen. Det gjorde han med föreställningen Jerry – The Farewell show på Cirkus i Stockholm. Samma vår såldes över 100 000 biljetter till showen, som under hösten åkte på turné genom landet. 

Vid det laget hade Jerry Williams rest lika långt som 50 varv runt jorden och i Hänt Extra sa han:

– Ja, man är väl lite i klass med de ryska kosmonauterna. 

Avskedsföreställningen fick lysande recensioner och ansågs av många vara bland det bästa han gjort. Själv hade han planerat länge för avskedet, däremot såg han det inte som ett avslut på sjungandet som sådant.

– Bara för att man inte står på en scen innebär det väl inte att man aldrig mer kommer att lira? sa han i Hänt Extra.

Hade stor integritet 

Jerry Williams var gift och hade tre barn. Två döttrar med Britten Fernström, som han var gift med från 1977 och fram till sin död, samt en son från en tidigare relation. Men familjen var ingenting han blandade in i karriären. Hans integritet var stor och för honom var det viktigt att skilja på artisten Jerry Williams och privatlivet. 

– De är tillräckligt bra på det de gör för att inte behöva stå i nån jävla blaska och schavottera bara för att de är släkt med mig, brukade han säga, enligt vännen Leif Malmgren, hundförare hos polisen och som blev vän med Williams genom det gemensamma hundintresset. 

Berättade inte om cancern

Därför var det också få som kände till att han drabbats av cancer under vintern 2017. Samtidigt som han genomgick behandling för sjukdomen fortsatte han jobba som vanligt. När han till sist dukade under för sjukdomen blev till och med många vänner chockade över dödsbudet, eftersom de inte känt till att han var sjuk. 

Jerry Williams gick bort den 25 mars 2018, sörjd av sin ­familj, kollegor och mängder med fans. Han begravdes på Solna kyrkogård.

Sommaren 2023 beslutade byggnadsnämnden i Solna att namnge torget i korsningen Storgatan och Huvudstagatan efter den folkkäre artisten. 

– Jerry Williams är en musik­ikon i hela Sverige och en del av Solnas historia. Det är självklart att vi ska hylla honom i kvarteren där han växte upp, sa Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad, i ett pressmeddelande.

Bitte Melin Assarmo

Han föddes som Erik Fernström men av medlemmarna i ett av de band han sjöng i som ung fick han artistnamnet Jerry Williams.
Det var fullt ös från början till slut när Jerry Williams stod på scenen. Här under ett uppträdande på Gröna Lund i Stockholm i maj 1966.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.