Strax intill Örskärs fyr ligger den gamla fyrvaktarbostaden, Argos, där andre fyrvaktaren bodde med utsikt över den blinkande fyren och havet. I dag fungerar fyrvaktarbostaden som övernattningshus för gäster.
Syskonen Katarina och Erik fick fyr på Örskär
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 47 – 2023.
Nära fastlandet, men ändå ute till havs längst norrut i Upplands ytterskärgård, ligger ­Örskär. Ön som i dag endast befolkas av sommarboende är platsen för en av Sveriges äldsta fyrar. Sedan 2011 driver syskonparet Katarina Utberg och Erik Beckman boende och restaurang på fyrområdet.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Vi står vid Örskärssund och ser med förväntan ut över havet. Solen skiner och trots att det är tidig förmiddag trycker värmen på. Strax hörs en båt på väg mot oss. Det är Erik Beckman som har kommit för att hämta oss gäster. Vi kliver på båten som samtidigt lastas med lådor – fyllda bland annat med chips, öl och matvaror till restaurangen. 

Det är ett brokigt sällskap som den här dagen åker de blott tio minuterna det tar innan vi kan lägga till vid Örskär. En man med tält och kamerastativ, ett gäng med små barn, ett par som tagit sig till platsen med motorcykel och så vi, två medelålders kvinnor.

En vandring på en kvart tar oss genom en del av ön fram till fyrvaktarområdet där vi ska bo. På håll skymtar vi Örskärs fyr genom grönskan och visar oss vägen. 

Det är syskonen Katarina Utberg och Erik Beckman som sedan 2011 driver verksamheten på Örskär.

– Vi är sommargäster på ön generationer tillbaka, vår familj har varit här sedan början av 1960-talet, berättar Katarina. 

Tidigare var det vandrarhem och kafé på Örskär, men när de som drev stället skulle sluta så letade man efter någon som kunde ta över. 

– Hon som jobbade där frågade om inte vi skulle ta över ­eftersom hon visste att jag är en driftig person.

Katarina och Erik lämnade in en intresseanmälan till Skärgårdsstiftelsen och blev kallade till ett möte. 

– Det slutade med att vi hade skrivit på ett kontrakt. Då var det ingen verksamhet att livnära sig på så vi fick börja tänka på hur vi kunde utveckla.

Varken Katarina eller Erik hade någon erfarenhet av branschen, de har helt enkelt fått lära sig ”längs vägen”. 

– Det har varit en rolig resa. Det fanns ingen som kunde lära upp oss. Allt är unikt för det här stället. Men det var när vi kom på att vi kunde servera mat som det tog fart.

Magisk utsikt

På tal om mat. När vi kommer fram är det dags för lunch, men först ”boar” vi in oss i vårt rum i den gamla fyrvaktarbostaden. Utöver vårt rum finns ett sovrum till samt ett stort gemensamt, välutrustat kök. 

Utsikten från rummet är magisk, speciellt om man som vi fascineras av fyrar. Havet, klipporna och en blå himmel – med fyren i förgrunden. 

Vi hade förbeställt våra mål­tider så det vara bara att slå sig ner i trädgården tillsammans med övriga gäster utanför den gamla fyrmästarbostaden som i dag är resturang och bar med fullständiga rättigheter. 

Katarina och Erik har delat upp många av arbetsuppgifterna, men just i restaurangen hjälps de åt. På menyn fanns tre rätter att välja på och vårt val föll på ättiksströmming och kallskuren rostbiff som serverades av Katarina.

Efter lunchen var det dags för helgens stora begivenhet. En närmare titt på och ett besök i Örskärs fyr. 

Fyrens enda nyckel

Utanför fyrens port väntar Erik på den nyfikna skaran. I handen håller han en stor nyckel. 

– Det här är den enda nyckeln som finns till fyren, säger han och man kan ana en viss stolthet i rösten. 

Vi får veta att  de har visningsavtalet som ger dem rätten att visa fyren för besökare. Sjöfartsverket hör av sig när de behöver komma in i fyren för service och reparationer.

Erik berättar att den första fyren stod färdig 1687, vilket gör den till Sveriges näst äldsta fyr, efter Landsort. Den var byggd i trä, och 1738 träffades den av en blixt vid ett åskoväder och brann ner. En ny fyr, den nuvarande, ritades av arkitekt Carl Hårleman, som också var huvudansvarig för färdigställande av Stockholm slott. 

Tornet byggdes i gråsten och har en sexkantig bas som övergår till cylindrisk form upp till balkongen. Den fyr som står på Örskär i dag tändes 1740.

Örskär fyr saknar trappa,
i stället har den en spiralformad gång vilket gör vandringen upp betydligt skonsammare än om det varit trappor.

– Det är för att man skulle kunna rulla oljefaten upp till tornet, berättar Erik.

I  dag har Erik och Katarina inget ansvar för skötsel av själva fyren, men förr fick de ibland rycka in och putsa linserna.

Orkidéer och gölgrodor

Väl uppe vid fyrens balkong är utsikten hisnande, åt ena hållet det oändliga havet och åt andra Örskärs  fyrstation och grönskande barrskog. Örskär är ett naturreservat som bjuder på varierad natur med klipp- och sandstränder, hällmarker  och ängar. 

Utsikten väcker lust att se sig om runt ön, så vi tar en ordentlig promenad på klipporna längs havet. Mitt bland klipporna i en skreva möter vi, mycket oväntat, en flock kor som betar stillsamt i grönskan vid en vattensamling. Hur de tagit sig dit i det klippiga landskapet är en gåta. Naturen är varierad på Örskär och vi tar oss in mot skogen och passerar ängar med blommande orkidéer i mångfald. På Örskär finns 18 av landets 28 arter.

Mitt i skogen hör vi läten vi aldrig tidigare hört, ljudet är
i det närmaste öronbedövande och märkligt. Vi stannar och lyssnar, men blir inte klokare. Längre fram på stigen får vi svaret. Lekande Gölgrodor. När vi pratar med Katarina så förstår vi att vi haft tur. 

– De leker bara under några veckor. De finns i flera gölar och när det är vindstilla så hörs de över hela ön.

Noggrann planering krävs

När vi är tillbaka på fyrplatsen inser vi att vi inte är så många övernattare, övriga har tagit båten tillbaka till Gräsö. På Örskär finns plats för 26 personer att bo kvar, fördelat på två stugor, en enklare fiskestuga och så där vi bor – i den gamla fyrvaktarbostaden. 

Allt boende är självhushåll, men vill man inte laga mat själv så finns ju restaurangen. Men ska man äta där så behöver man förbeställa sin mat.

– Det är noggrann planering och logistik. Vi kan vara flexibla till viss del, men vi har inte så mycket förvaring och vi får varor en gång i veckan. 

På sommaren har de många gäster som kommer i egen båt och lägger till över dagen. Då får de göra sin matbeställning samma dag.

– Läget och vädret gör att gästerna kan få ställa in på grund av vädret. Det kan vara fint när de åker från exempelvis Öregrund, men så blåser det upp och de får vända. Det blir som en tratt vid Ålands hav och det är ju öppet hav.

Katarina pratar en del om utmaningarna med att ha en verksamhet i ett så pass väderutsatt område, men hon återkommer hela tiden till att det också är tjusningen, att det gör Örskär unikt och exklusivt.

Håller koll på sjörapporten

Örskär har en närhet till fastlandet så tillvida att det går lätt och snabbt att ta sig dit, men ön ligger i yttre skärgården och är den nordligaste utposten i Upplands skärgård. 

– Här råder ytterkustklimat, berättar Katarina och påminner att om man vill veta vädret så är det kustvädret man ska ha koll på. 

Ytterkustklimatet visar sig också genom att soltimmarna blir fler, regnet vill inte lika ofta hitta ut till Örskär som till fastlandet.

– Vi hade 50 dagar utan regn i början av sommaren, berättar Katarina. 

Vädret ja. Kanske låter Örskär bekant? SMHI har en väderstation vid fyrplatsen och Örskär är en av platserna där vädret presenteras i sjörapporten. 

– Förr skötte fyrpersonalen rapporteringen, då ringde de in var trejde timme dygnet runt. Då fick de gå upp mitt i natten, berättar Erik som minns några tillfällen då mätutrustningen strejkat och han har fått hoppa in och läsa av vädret manuellt och meddela till SMHI.

Gillar att jobba

Hur klarar då två syskon av dra runt verksamheten själva? 

– Bakom fasaden så finns fler som hjälper till. Min man är snickare, så han lagar saker, han hjälper också till att köra extra båt om det behövs. Men han har annat jobb också. Deras döttrar finns också med och jobbar på somrarna. 

Att leva på verksamheten på Örskär går inte, speciellt inte efter pandemiåren och de mer ekonomiskt kärvare tiderna, så Katarina jobbar som resurs på vintrarna och hon skrattar när jag frågar om hon aldrig har semester.

– Nej, jag har ingen regelrätt semester, men det är självvalt. Jag gillar att jobba. 

Och jobbar gör Katarina och Erik hela tiden. Vi ser dem köra runt med en liten fyrhjuling med trasiga fönsterglas och annat. Fyrhjulingen är det enda motorljud vi hör under vår vistelse; på Örskär finns inga bilar.

Ena stunden är Katarina ute och pysslar på gården och andra serverar hon mat eller står i baren. 

Fyrlamporna tänds

Vi har bokat ett övernattningspaket så mot kvällen sätter vi oss ned vid ett av borden i den gamla fyrmästarbostaden. Katarina och Erik serverar våra tre rätter, som vi förvalt, och det är hemtrevligt och gemytligt. Förutom jag och min väninna är det två andra sällskap. 

När solen börjar gå ner går vi mot klipporna. Där är det som att tiden stannar, men snart försvinner solen ner i Bottenhavet och bara ljuset dröjer sig kvar mot fyren. 

Från vårt sovrum ser vi i den ljusa men ändå mörknande sommarnatten hur lamporna i fyren tänds och rytmiskt lyser upp rummet. Det är mäktigt att tänka på hur människor levde här förr och hur många liv Örskär fyr har räddad där på Ålands hav.

Som förstagångsbesökare på Örskär är det lätt att bli förblindad av skönheten och stillheten på ön, på utsikten och fyren som man inte kan se sig mätt på.

Hänförda gäster

Hur är det då när man vuxit upp här och har det som sin arbetsplats? 

– Jag har inte blivit hemmablind, jag uppskattar vyn varje dag, men ibland blir man extra påmind genom nya gäster som liksom ”öppnar ögonen” när de beskriver sin hänfördhet, säger Katarina och tillägger:

– Det är lite kul, för när förstagångsgästerna kommer fram till fyrplatsen och har sett fyren i första kurvan, då kan man oftast inte få kontakt med dem – blicken är någon annanstans. 

När det är dags för hemfärd har det blåst upp och när Erik packar båten är det med större noggrannhet än på ditresan. 

– Det kommer att stänka, så lägg all packning inne, säger Erik när vi kliver ombord på den guppande båten.

Vi lämnar Örskär bakom oss och vår helg är över. Men syskonen Katarina Utberg och Erik Beckman har precis påbörjat säsong på sin sommarö.

Text och foto:
Annette Grandin

Erik Beckman tar emot packningen och ser till att alla gäster och deras grejer får plats på resan tillbaka till fastlandet.
Katarina Utberg serverar lun­chen på utsatt tid. All mat måste förbeställas.
Ättiksströmming på menyn och vad passar väl bättre till lunch med det blå havet i bakgrunden och med den tronande fyren i blickfånget.
Erik Beckman är den ende som har nyckel till Örskärs fyr och han håller i visningarna av fyren.
Katarina Utberg och hennes bror utför alla arbetsuppgifter själva och ena stunden är de ute och jobbar på gården och den andra serverar de i baren.
Fyren på Örskär är Sveriges näst äldsta fyr.
Fyren saknar trappor, vilket gör vandringen upp lite lättare.
Den gamla fyrmästarbostaden har gjorts om till kök, bar och en liten restaurang med fullständiga rättigheter.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.