Vid extraspelen i Aten 1906 kammade Eric Lemming hem en hel hög medaljer. Världsrekord i spjut tog han också på 53,90 m. Två år senare tog han ytterligare två guld under OS i London.
Vid ”solskensolympiaden” i Stockholm 1912, på Olympiastadion, tog Lemming sitt fjärde OS-guld.
Eric Lemming kastade sig in i idrottshistorien
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 46 – 2023.
Eric Lemming var Sveriges första stora friidrottsstjärna. Han är mest berömd för sina OS-guld i spjut, men var framstående i många grenar. Lemming hade också en lyckosam civil karriär, och blev senare i livet direktör.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Den 5 juni 1930 rådde stor sorg inom svensk idrott, och även i landet som helhet. Eric Lemming, under många år en tusenkonstnär på friddrottsarenorna, gick då bort blott 50 år gammal. Dödsorsaken var en hjärtattack, vilken i sin tur orsakats från den episod av spanska sjukan han genomled 1918. 

Lemming var inte bara en föregångsman inom friidrotten, utan också en duktig företags­ledare, skicklig pianist och allmänt ansedd som socialt geni. Många konkurrenter och kollegor har vittnat om hans hjälpsamhet gentemot andra idrottare. Han var omtyckt och populär i alla läger.

Sagan om Eric Lemming började i stadsdelen Haga i Göteborg. Han föddes 1880 som son till musikdirektören Oskar Lemming och dennes maka Mathilda. Hans mor dog när han var tre år, och sedan fadern gift om sig fick Eric så småningom totalt fem hel- och halvsyskon. Två av dem skulle precis som Eric bli olympier, men med betydligt blygsammare framgångar. Halvbrodern Oscar tog dock två SM-guld i 110 meter häck och hade ett tag svenskt rekord i tresteg.

Ett sjusärdeles råämne 

Redan i barndomen intresserade sig Eric Lemming för idrott och gick med i Majornas Gymnastikförening. Som 13-åring figurerade han i en prislista för klubben; han kom då på andra plats i en tävling i ”spjutkastning mot tavla”. Senare skulle han excellera i ”riktiga” idrottsgrenar – och det med besked. 

När han som 15-åring assisterade Göteborgs främsta spjutkastare under träning noterade de att ynglingen var ett sjusärdeles råämne när han själv drog iväg spjutet. Redan 1899 vann han SM i grenen – samt i stavhopp. Han var även framstående i längd- och höjdhopp.

Vad var det då som gjorde Lemming till det kastfenomen han snart utvecklades till? Ja, först och främst var Lemming naturligt stark. Han var lång, 190 centimeter, och vägde 90 kilo muskler. 

Enbart talang och fysik räcker emellertid inte alltid, men Lemming lämnade inget åt slumpen. Han var ständigt sysselsatt med att förbättra teknik, metoder och träningsupplägg i en tid då detta inte var vanligt.  

Världsrekord och OS

Den urstarke göteborgaren var allra bäst i kastgrenar, och då framförallt spjut. Redan som tonåring satte han det sitt första världsrekord, må vara ett inofficiellt sådant. Han låg sedan bakom en otrolig förbättring av rekordet fram till 1912 då han klämde iväg spjutet 62,32 (detta blev också det första officiella världsrekordet). Ändå blev han medaljlös i sitt första OS, i Paris 1900. Spjut fanns då inte på programmet, och i stavhopp kom han fyra. 

I nästa OS, i Saint Louis 1904, deltog inga svenska idrottare. Lemming fick vänta till extraspelen i Aten 1906 för att kamma hem sina första medaljer – och de blev många.

När det var dags för svensken att kasta spjut i Aten samlades funktionärerna som vanligt i en position på mellan 40 och 50 meter från kastlinjen. Att spjut skulle kunna landa så mycket längre bort var det ingen som ägnade en tanke. Men Lemming ville annat; funktionärerna fick bokstavligen fly för sina liv när Lemmings spjut kom seglade mot dem – och till slut nådde mark med nya rekordlängden 53,90. Det innebar att Sverige tagit sin första olympiska guldmedalj. Marginalen till tävlingens tvåa var drygt åtta meter! 

Den grekiske kungen sägs ha tagit skydd i sin loge när Lemming drog iväg sitt spjut, och åskådarna bara häpnade. Lemming framstod närmast som en grekisk gud som gjorde det omöjliga.

Han nöjde sig emellertid inte med spjutguldet, utan kompletterade med brons i kula, femkamp och dragkamp. I dragkampslaget var han frontfiguren, utan honom hade det knappast blivit medalj. Som om det ”inte var nog blev han utsedd till ”spelens ståtligaste idrottsman”.

– Lemmings insatser kan knappast överskattas. Han var ett fenomen; även om idrotten
i början av förra seklet var i sin linda är alla hans rekord och allroundkapacitet oerhört imponerande, menar Anders Lindblad, mångårig friidrottsreporter, numera sportkrönikör på Svenska Dagbladet.

Solskensolympiaden

Som spjutkastare var Eric Lemming länge outstanding. Åtta gånger förbättrade han sitt första inofficiella världsrekord, och var med undantag för två korta perioder inofficiell världsrekordhållare 1899–1912. Det officiella världsrekordet från 1912 stod sig till 1919. Han hade alltså världsrekordet i grenen i nära 20 års tid!

Vid OS i London 1908 tävlades det i två spjutgrenar. Dels i svensk stil med fattning om spjutets mitt, dels i fri stil. Lemming vann båda överlägset. 

Ändå kom hans största ögonblick fyra år senare, vid ”solskensolympiaden” i Stockholm. Lemming hade just innan spelen förlorat sin världsbästanotering till antagonisten Julius Saaristo från Finland, men höll nerverna i styr på Olympiastadion. Storfavoriten tog sitt fjärde OS-guld i grenen, en bedrift ingen senare har lyckats upprepa.

Direktör Lemming

På hemmaplan var Eric Lemming förstås i en klass för sig, framförallt i spjut. Han tog tio SM-guld i disciplinen, och garnerade detta med sex i kula, fem i slägga, tre i diskus och ett
i stavhopp. Sammantaget 25 guldmedaljer – inte undra på att det blev trångt i prisskåpet hemma hos familjen Lemming. Han gjorde sitt sista SM 1917, och tävlade ända till 45 års ålder.

De sista åren gick Eric Lemming under pseudonymen Erik Otto. Bakgrunden var att han 1923 utsetts till direktör på ­Göteborgssystemet (föregångare till Systembolaget), och företagets styrelse ansåg det känsligt att förknippas med idrott. Ändå visste alla vem som dolde sig bakom namnet, och även som veteran var Lemming populär och drog publik till arenorna.

Text: Björn Schüberg

Foto: SCIF.se

Spjut var inte de enda grenarna som Eric Lemming presterade i. Flera andra grenar inom friidrotten, som diskus (bild från 1910)...
... och stavhopp (bild från 1908), var bara några av de grenar som Lemming behärskade.
Eric Lemming hade efter avslutad karriär en gedigen prissamling.
Efter idrottskarriären blev Eric direktör på Göteborgssystemet. Här vid sitt skrivbord, 1927.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.