Katja Geiger, Katja of Sweden, omgiven av två av sina modeller i Paris 1966. Foto: Björn Larsson
Katja Geiger gav oss mjukiskläderna
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 13 – 2023.
Katja Geiger, mer känd som Katja of Sweden var den första svenska internationellt kända modedesignern. Från 1950-talet och framåt, och kanske som allra mest under 1960-talet, skapade hon kläder och mönster som präglades av ­enkelhet och funktionalitet.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Katja föddes den 12 januari 1920 i skånska Ekeby och döptes till Karin Hallberg. Hon hade en tvillingbror som kallade henne Kata och det blev hennes smeknamn i familjen. När hon kom till USA förvandlades Kata, som amerikanarna tyckte var svårt att uttala, till Katja. 

Katja föddes in i en konstnärlig familj. Pappan var modellör, formgivare för keramik och utbildad vid Tekniska skolan (som 1942 ombildades till Konstfack). Modern vävde, sydde och tecknade och Katja blev tidigt uppmuntrad att utveckla sin kreativa begåvning. 1938 då Katja var 18 år kom hon in på Tekniska Skolan och började sin utbildning till keramisk formgivare precis som fadern, men ångrade sig direkt och efter bara en vecka bytte hon inriktning. Det var textilier hon helst ville arbeta med. 

Inspirerad av allmoge

Som lärare fick Katja textilkonstnärinnan Barbro Nilsson som fick henne att bli intresserad av folkkonst och tipsade Katja att besöka Kulturen
i Lund. Där upptäckte Katja deras rika samling av allmogeföremål och de skulle vara en stor del av hennes inspiration genom hela karriären. Efter två år på Konstfack hoppade Katja över till Beckmans modeskola. Under studietiden jobbade hon som modetecknare och illustratör på Dagens Nyheter och använde då signaturen Kata, familjens smeknamn på henne. Hon gjorde också annonser till modehuset MEA och där fick hon så småningom designa några klädmodeller som blev första steget på hennes karriär. 1941 gifte hon sig första gången med Kjell Stensson som hon fick sonen Anders med.

Kollektion i New York

Äktenskapet höll bara några år. 1946 flyttade Katja ensam till USA för att studera vidare på Parsons School of Design. Där hon gick ut som tvåa i klassen med toppbetyg. Hon fick chansen att arbeta med en egen kollektion under namnet Katja of Sweden och 1949 kom hennes kläder ut till försäljning i flera av de stora varuhusen i New York. 

Kläderna var enkla och funktionella och gjorde succé. De fick mycket publicitet då de användes i olika tv-produktioner. 

I USA träffade hon en ny man, den amerikanske filmproducenten Rod Geiger, som hon gifte sig med. Med honom fick hon två söner till, Lincoln och Christopher. 1952 flyttade familjen till Rom och där var de bosatta under några år då Rod Geiger arbetade inom filmindustrin där, bland annat i samarbete med Roberto Rossellini. Katja fortsatte sin karriär och tack vare sina nya kontakter
i filmbranschen fick hon bland andra Ingrid Bergman som stamkund. 

Skapade bomullsjerseyn

Tillbaka i Sverige 1954 slog sig familjen ner i Huaröd i Skåne och 1955 började Katja som mönsterdesigner för Malmö Mekaniska Tricotfabrik (MMT). Företaget tillverkade då underkläder men ville utöka sitt sortiment och anlitade nya formgivare. Katjas mönster blev snabbt populära. På MMT var Katja också med om att utveckla ett nytt tygmaterial. Enligt hennes önskemål skulle det vara mjukt och kunna hålla formen efter tvätt och skulle därför underlätta i vardagen för kunden. Det blev ett bomullsjerseymaterial som var extremt lättskött. Tyget kallades 3T – Tvätta, Torka och Ta på. Hon stannade kvar på MMT fram till 1975 och skapade där två kollektioner per år.

Katja var mycket inspirerad av folkkonst, något hon varit intresserad av ända sen studietiden och 1963 skapade hon kollektionen The African Line som hon inspirerades av under en resa i Afrika. Kollektionen bestod av kaftanliknande plagg med nordafrikanska broderier. Kollektionen Blommande Universum från 1964, inspirerades av havet, jorden och atmosfären och 1966 gjorde hon baddräkter i kollektionen The Cruising Line med mönster som liknade modern konst. Hennes tyger såldes allra mest i England och USA och 1967 öppnades 19 stycken Katja of Sweden-butiker inom den stora modevaruhuskedjan Saks Fifth Avenue i olika storstäder runtom USA. 

Katja formgav det mesta själv, och förutom att de var sköna att bära och lätta att sköta, utmärktes även hennes kläder av stora mönster i klara färger, ofta rutigt, randigt eller med geometriska figurer. Hennes mönster inspirerades av naturen, av samtida konst och av folkkonst, både allmogekonsten från Skåne och från New York och Afrika.  

Bar ofta helt vitt

Hon designade ofta mönster själv, men anlitade också ofta andra mönsterformgivare. Viola Gråsten och Astrid Sampe samarbetade hon tidigt med och Marimekkos Maija Isolas mönster använde Katja på flera plagg åren omkring 1960. Under 1960- och 70-talen anlitades bland andra Sven Fristedt, Carl Johan de Geer, Hans Krondahl, Annika Blom och Åsa Gray. Men hon gjorde även enfärgade eller småmönstrade plagg och bar själv ofta helt vitt, gärna i en off white nyans, en stil som kom att kallas ”The clinical look”.

Hon ville skapa kvinnokläder som var sköna och bekväma både hemma och på jobbet och de skulle dessutom passa ihop med den moderna möbelformgivningen. En kvinna skulle till exempel kunna slänga sig ner
i en Bruno Mathsson-stol och känna sig bekväm med att ingenting glipade eller att det fanns några sömmar som kunde spricka. Hon har sagt om sitt arbete: ”Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.” 

Under senare delen av 1950-talet gav sig Katja även in på skodesign och skapade skor
i samarbete med skoföretagen Gyllene Gripen och Tretorn. Det blev sandaler, textilskor och stövlar. 

Startade nytt företag

När företaget MMT bytte ägare uppstod en del problem med bland annat varumärket Katja of Sweden som MMT ansåg sig ha rätten till, men som Rod Geiger senare köpte tillbaka. 

I samma veva fick Katja en del bekymmer med skattemyndigheten och efter att ha försökt starta ett nytt företag 1977, ett projekt som inte gick så bra, flyttade familjen tillbaka till USA och Katja startade företaget Katja Products som designade tyger och senare under 1980-talet även bestick, glas och porslin. 1996 blev Rod Geiger sjuk och de bestämde sig för att bosätta sig i Sverige igen. 

I samband med det avslutade också Katja sin yrkesverksamhet. 2017 avled hon i Tollarp
i Skåne, 97 år gammal. 

Renée Nilsson

Katja of Swedens lansering i Paris.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.