Phil Esposito är en av de bästa målskyttarna genom tiderna i NHL.
Esposito – burväktarnas största skräck
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 12 – 2023.
Med över 700 mål är Phil Esposito en av NHL:s bästa målskyttar genom tiderna. Kanadensaren med den kraftiga kroppsbyggnaden och tuffa utseendet var i två decennier målvakternas skräck. Efter spelarkarriären ägnade han sig åt lagbygge: han och lillebror Tony låg bakom NHL-laget Tampa Bay Lightning.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Phil Esposito föddes 1942 i gränsstaden Sault Sainte Marie i den kanadensiska delstaten Ontario. Som för många andra kanadensiska grabbar var det hockey som gällde för Esposito. Sina första skridskoskär tog han på bakgården där hemma. Pappa Pat berättar i en intervju i Chicago Tribune 1977: 

”Vintrarna var långa och kalla i Kanada. När november kom brukade jag skrapa upp en yta på gården så att Phil och Tony kunde gå ut och spela hockey. Tony var alltid målvakt och Phil var den som sköt.

Enligt familjen var Tony då den bäste idrottsmannen av de två. Han var duktig i många sporter, men för Phil var det bara hockey som gällde. Han skulle också nå NHL före sin ett år yngre bror. Det skedde 1964, för Chicago Black Hawks.

Var ingen buse

Med sitt sydländska utseende och italienskklingande namn blev Phil ibland provocerad av motståndarna. Han svarade då med att göra det han i fortsättningen skulle göra väldigt frekvent – nämligen mål. Visst stod han också upp om det kom till slagsmål, men någon buse var han inte.

– Tittar man på statistiken satt han inte så särskilt mycket i utvisningsbåset. Däremot var han en fantastisk målskytt, som levererade säsong efter säsong. Jag skulle karakterisera honom som en typisk ”power forward” som med sin tyngd kunde bryta igenom, berättar hockeyjournalisten Janne Bengtsson, som personligen träffat Esposito.

– Det var på 90-talet då han var president för Tampa Bay Lightning. Då var han väldigt hjärtlig och synnerligen trevlig. 

Phil Esposito blev inte särskilt långvarig i Chicago. Säsongen 1967–68 flyttade han till Boston Bruins, och i Massachusetts började han fullkomligt ösa in mål. Säsongen 1968–69 blev det 49 och med 77 assists därtill blev han den förste att spränga 100-poängsvallen.

En del förvånades över Espositos förmåga att näta. Han hade inget större flyt i sin skridskoåkning, och var knappast någon elegant spelare. Den tunga närstridshockeyn var i stället hans adelsmärke. Där hade han få övermän. Många mål kom på returer, och kanadensaren hade en förmåga att näta ur alla möjliga lägen. Han var skicklig med klubban, var stark och hade lång räckvidd. När tidningen Boston Globe en gång frågade hur han kunde göra så många strutar svarade han lakoniskt: ”Att göra mål är enkelt. Du ställer dig helt enkelt där det finns en lucka, får lite stryk och skjuter pucken i nät.”

Slogs av Gretzky

1970–71 krossade Esposito målrekordet för en säsong när han gjorde osannolika 76 mål på 78 matcher i seriespelet. Med lika många målgivande passningar nådde han totalt 152 poäng. Ett rekord som stod sig i tio år, och då slogs av en viss Wayne Gretzky. Totalt vann Esposito Art Ross Trophy, NHL:s poängliga, inte mindre än fem gånger. Anmärkningsvärt är att han ofta gjorde nästan lika många mål som målgivande passningar i en liga som generöst delar ut assistpoäng. En del av målen satte han för övrigt på sin egen bror, som var målvakt i Chicago Black Hawks.

Tillsammans med fenomenale Bobby Orr, ende back som vunnit poängligan i NHL, var Phil Esposito instrumentell när Boston vann Stanley Cup 1970 och 1972. Utan den tunge centerns mål hade det knappast blivit någon trofé, och han dyrkades som en Gud bland Boston Bruins fans.

– Hans betydelse för klubben kan inte överskattas. Siffrorna talar för sig själva, menar Janne Bengtsson.

Ingick i en bytesaffär

Tiden står emellertid aldrig still, och hösten 1975 fick en 33-årig Esposito föraningar om han skulle få mindre speltid trots sin effektivitet. Det hela slutade med att han hamnade
i New York Rangers som en del
i en större bytesaffär. Esposito har många gånger uttryckt bitterhet över affären.

– Jag minns det som i går. Jag låg i sängen klockan sju på morgonen när nyheten kom. Don Cherry (Bostons tränare) kom till mitt hotellrum och berättade det. Jag blev förkrossad, jag trodde jag hade ett hem i Boston. Det var en fantastisk stad att bo i. Dessutom hade jag nyligen skrivit på ett nytt kontrakt för klubben, och det för en relativt liten summa. Jag kunde fått mycket mer pengar i andra klubbar, berättar han för lastwordonsports.com.

Hyllades unisont

Esposito gjorde emellertid inte bort sig i ”The Big Apple” heller. I Rangers blåröda kostym fortsatte han att producera, och toppade interna poängligan förutom avskedssäsongen 1980–81 då han bara spelade 41 matcher. Efter sin sorti som 39-åring hyllades han unisont som en av NHL:s största genom tiderna. 

Efter den aktiva karriären fungerade Esposito under några säsonger som huvudtränare och general manager för Rangers. I sin nya roll fick han snart smeknamnet ”Trader Phil” (handlaren Phil) för alla sina spelartransaktioner.

Byggde nytt lag

På 90-talet vände han så söderut och ägnade sig åt att bygga upp det nya NHL-laget Tampa Bay Lightning, som president och general manager. Med sig hade han brorsan Tony, som fungerade som chefsscout innan han fick sparken av Phil! Arbetet med att få ett NHL-lag till Florida är något Phil Esposito värdesätter mer än andra framgångar.

– Det kostade mig mitt äktenskap, och det kostade mig vartenda öre. Men det var det värt. Det var nog det bästa jag gjort inom hockeyn. Många trodde jag var galen som ville starta ett lag i Florida, men vi fixade det, berättar han för nhl.com.

Björn Schüberg

Phil Esposito var sällsynt skicklig på att överlista målvakterna – och många poäng blev det under åren.

Philip Anthony Esposito i korthet

Född: 20 februari 1942.
Meriter: Var med och vann Canada Cup 1976. Två gånger Stanley Cup-vinnare. Fem gånger vinnare av NHL:s poängliga.
Två gånger utsedd till NHL:s mest värdefulla spelare. Rankad som nummer 18 på en lista över de 100 hundra bästa spelarna av tidningen The Hockey News.
1972 utsedd till Kanadas bäste idrottsman och 1984 invald i Hockey Hall of Fame.
Kuriosa: 1994 skrev Phil Esposito hockeyhistoria genom att kontraktera målvakten Manon Rhéaume, som blev första kvinna att spela för ett NHL-lag (om än bara i träningssammanhang).
Övrigt: Esposito medverkade även i ett antal filmer, och producerade också. Han är känd för filmerna Cold War och Warbirds som båda kom 1989 samt Mystery, Alaska som kom 1999.
Familj: Gift med Bridget Leigh sedan 1999. 

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.