Konservkonst mot miljöförstöring
Björn Flinth i utställningslokalen på gården i Slogåsen där han visar upp sina konstverk.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Att återvinning är bra för miljön råder det ingen tvekan om. Återvinning kan emellertid ske på olika sätt. Ett trevligt sätt är att göra återvinningskonst av bland annat uttjänta konservburkar i plåt.

 

– Jag brukar kalla det förfinad skrothantering, berättar Björn Flinth som ägnar sig åt denna trevliga och kreativa sysselsättning.

Björn Flinth bor i den lilla byn Slogåsen som ligger cirka en halvmil väster om Ludvika i sydvästra Dalarna. Där har han ställt i ordning en liten verkstad för att skapa konst av bland annat uttjänta konservburkar i plåt.

Med hjälp av gas, acetylen och syrgas, skär han ut olika mönster i burkarna som förvandlas till exempelvis ljuslyktor och fiskar.

– Jag fick tid att utveckla idén med konservburkarna när jag blev pensionär, berättar Björn.

 

Ingen grej den andra lik

I dag har han dock gått längre i utvecklingen och använder sig också av en mängd andra saker. 

Det kan exempelvis vara ett uttjänt expansionskärl, ugnsplåtar, ventilationsrör och till och med kapsyler som suttit på öl- och läskflaskor.

– Det är intressant att leka med nya förutsättningar och klura ut vad man kan göra av olika grejer. 

– När det gäller expansionskärlet blev det två grejer av det. Men det tog cirka ett år innan jag fick till det så att det blev något, berättar han.

Björn Flinth berättar också att sakerna han gör kan se helt olika ut, exempelvis vad gäller färg, beroende på materialet i plåten. Någon speciell färgsättning sker inte, utan värmen från skärningen och materialet bestämmer vilken färg det blir på sakerna.

– Därför finns det inte två grejer som ser likadana ut bland dem som jag gör, berättar han.

 

Röst mot miljöförstöring

Återvinningen av uttjänt material har i sig en positiv inverkan på miljön. 

Men Björn Flinths skapande går även ett steg längre. I en del av de saker han gör kan spåras inlägg i debatten om vår tids miljöförstöring.

Ett sådant exempel är en tavla som ger en bild av Östersjön som ett i det närmaste dött hav.

– Det är en liten berättelse över hur jag ser på miljöförstöringen, berättar han.

Ramen till tavlan har Björn Flinth hämtat från en vävstol. I övrigt består tavlan av drivved från Höga kusten, spill från skiffer, fiskar som skurits ur plåtar och plåtburkar som symboliserar de skadliga utsläppen i havet. 

Vissa ljusare partier i tavlan symboliserar att det trots allt ännu finns hopp om en bättre havsmiljö.

 

Rogivande att skapa

Björn Flinths skapande har lett till att han deltagit i en hel del utställningar, ofta tillsammans med andra konstnärer. Många intresserade har också dykt upp på gården i Slogåsen för att beundra den ”förfinade skrothanteringen” – samt även införskaffa ett och annat av hans konstföremål.

För Björn Flinth själv tycks dock skapandet vara en rogivande och spännande fritidssysselsättning där det först gäller att fundera ut vad han ska göra av materialet och sedan följa med intresse vad det blir för slutprodukt.

 

Text och foto:

Ove Hj Andersson

Fantasifulla fiskar, både stora och små, visas i utställningslokalen på Slogåsen.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
  John Tjörngren
  John Tjörngren
  2019-02-23T17:02:42+0000
  Många intressanta artiklar !
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7