Foto: Norrmejerier
Det liknar ödets ironi att ett landskap som börjar med ”Väst” ska vara särskilt berömt för sin – ost! Men så är det i alla fall med landskapet Västerbotten och Västerbottensosten, som produktionsledaren Ola Larsson vid ostlagret i Ånäset provsmakar på bilden ovan. Historiken berättar också att ödet spelade in när den berömda osten tillkom. Mejerskan Ulrika Eleonora Lindström lär en gång ha missat att passa ystkaret när en mjölkdräng uppvaktade henne. Och resultatet blev förträffligt. Men om Västerbotten finns också mycket mer att berätta. I veckans landskapsnummer skriver vi bland annat om verskonstnären Holmfrid Boman, om damfotbollens historia i Umeå, om två museiprofiler i Skellefteå och om kyrkan i Bygdeå.
Mer ur veckans nummer
Hans Hedberg är kanske inte det mest kända svenska konstnärsnamnet på hemmaplan. Men internationellt var han jättestor. Hans frukter och ägg av keramik blev världsberömda. I år är det 100 år sedan han födders och tio år sedan han avlred. Detta uppmärksammas i en artikel i veckans tidning.
Hildegard av Bingen var en framgångsrik abbedissa i Tyskland under 1100-talet. I hennes kloster fick nunnorna ibland både dansa och släppa ut håret. Dessutom sysslade hon med antroposofi flera hundra år innan österrikaren Rudolf Steiner lanserade liknande tankar i början av 1900-talet. Några av hennes texter lever än i dag. Bland annat har den svenska folkrockgruppen Gamarna spelat in en skiva baserad på hennes nedskrivna tankar.
Skidåkaren Arthur Häggblad var personligen inte lika from som Hildegard av Bingen, i varje fall inte i tal och åthävo. Det var nämligen han som efter målgång i ett lopp sade till landshövdingen Bernhard Eriksson, som vågade fråga honom hur det kändes: ”Åk själv, gubbjävel!”
Arthur är denna veckans Sportprofil i Kvällsstunden.
Foto: Sjöberg bildbyrå.