Kvällsstunden vecka 20 – 2017

Ön Nantucket på den amerikanska östkusten, söder om Boston, var på 1800-talet ett centrum för jakten på valar. Också den ursinniga jakten på valen Moby Dick utgick från Nantucket i Herman Melvilles roman. Men i dag är vapnen nedlagda på valfångstfartygen från ön. I stället jagas det med kameror. På båtturerna från Nantucket är det främst knölvalar som hoppar upp framför fotograferna, som ovan, men också sillvalar och vikvalar. För övrigt är Nantucket ett lyxigt semesterparadis för riktigt rika och välbeställda. Bland befolkningen där återfinns också två svenska kvinnliga bästisar, Ingrid Francis och Ingela Ray. Sedan 1969 driver Ingrid ett litet bed and breakfast-företag, Swedish Delight, på den exklusiva ”miljonärsön”.

 

Mer ur veckans nummer

När andra världskriget rasade och det brittiska folket behövde en radioröst som de kunde lita på och som ingav lugn och förtröstan, då vände de sig till en svensk, eller åtminstone näst intill, nämligen Tord Alvar Lidell. Han var visserligen själv född i England, men båda hans föräldrar var svenskar, utvandrade från Månstad i Västergötland. Lidell var Nyhetsuppläsaren med stort ”N” på BBC News, motsvarigheten till svenska Dagens eko.

Alvar Lidell, här med dottern Sarah som också arbetade på BBC, strax innan
det var dags att gå ut i sändning. Foto: Sjöberg bildbyrå

Vem som är världens bäste fotbollsspelare genom tiderna diskuteras ständigt och jämt fotbollsvänner emellan – och något slutgiltigt svar på den frågan lär väl aldrig komma. Minst lika svårt torde det vara att fastställa vem som varit sämst genom alla tider. Rimligen borde denne någon ha hållit till i gärdsgårdsseriernas bottenskikt och därmed åtnjutit en skyddande anonymitet. I ett riktigt stort sammanhang, nämligen för Southampton i en match 1996 mot Leeds i brittiska Premier League, gjorde senegalesen Ali Dia ett 53 minuter långt och fullkomligt förvirrat inhopp. Han sprang omkring på planen, synbarligen utan att ha en aning om vad han skulle göra där… Ali Dia är i alla fall Kvällsstundens Sportprofil denna vecka.

Ali Dia från Senegal spelade en match för Southampton 1996.
Men hur det egentligen gick till är det ingen som vet...

När man hör fransyskan Mireille Mathieu sjunga kan man tro att att det är legendaren Édith Piaf – och vice versa. Båda är/var småväxta kvinnor med starka röster och distinkta franska uttal. Men där upphör likheterna. Medan Piaf hade ett trasigt liv som klangbotten i sitt artisteri har mademoiselle Mathieu levt skötsamt och ordentligt i hela sitt liv.

Mireille Mathieu slog igenom 1965 som 19-åring och har sedan radat succéerna.

Comments are closed