Känner ni igen folket på bilden? Kanske inte. Men huset då? Jo, men visst är det Snickargården, familjen Melkerssons sommarparadis i Astrid Lindgrens succé Vi på Saltkråkan! I verkligheten heter skärgårdsön Norröra, inte Saltkråkan. Och gården heter Skaten och har ingenting med någon snickare att göra. De som äger fastigheten i dag, och som har det så skönt i trädgårdsmöblemanget, heter Eriksson och är en syskonkvartett. Deras släkt har ägt stället sedan början av 1800-talet. När Melkerssons i tv-serien kom till gården hade den ett renoveringsbehov som ”farbror Melker” näppeligen var skickad att ta sig an. Nutidens ägare har uppenbart lyckats
betydligt bättre. I Kvällsstunden denna vecka får vi följa med tillbaka till Saltkråkan och se hur livet där ter sig idag. En hel del har ju så klart förändrats men mycket är sig också likt…
Mer i veckans nummer
Att sjunkna fartyg bärgas hör vi ju talas om lite då och då. Men att man också kan lyckas få sjunkna städer att komma upp till ytan igen, det är sannerligen inte särskilt vanligt. I veckans Kvällsstunden kan vi ändå berätta om just ett sådant fall. Det handlar om två stora handelsstäder vid Nilens mynning som försvann ner i Medelhavet omkring år 700 efter Kristus. Bärgade föremål från dessa båda städer visas nu på British Museum i London, vilket Michael Dee skriver om.
[su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″]Dagmar Ebbesen[/su_divider]
På ett helt annat museum, nämligen Bygdemuseet på Ornö i Stockholms södra skärgård, visas i sommar vävar av den framstående textilkonstnärinnan Anna-Greta Jimmerholt. Anna-Greta, som gick ur tiden 2007 vid 86 års ålder, hörde till Ornös fasta befolkning sedan 1960-talet och skapade vid sin vävstol bilder från skärgården med stor känslighet för det havsnära ljusets många olika dagrar. Hur hon arbetade och med vilken omsorg hon valde tygmaterial för att få fram de rätta skiftningarna berättar Nils-Eric Björsson.
[su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″]Dagmar Ebbesen[/su_divider]
Den här veckan presenteras också ytterligare en känd 90-åring, nämligen prästen, författaren och journalisten Rune Pär Olofsson. Vår medarbetare Jörgen Dicander tecknar ett porträtt av den mångsidige kulturmannen, baserat på ett flertal intervjusamtal från de senaste tio åren. Rune Pär växte upp i småbrukarfamilj på Gotland, men kom att verka nästan uteslutande på fastlandet: i Sigtuna, Stockholm, Östra Ryd, Smedjebacken, Hosjö och Falun, hela tiden med sina olika yrken i ett fruktbart växelbruk.
[su_divider text=”Gå till toppen av sidan” size=”1″]Dagmar Ebbesen[/su_divider]