Kvällsstunden vecka 22 – 2017

Säga vad man vill om Niagara, men just där är det i varje fall (!) ingen brist på vatten. 2 400 kubikmeter per sekund av den flytande varan dånar ner för flodstupen som ett årsgenomsnitt. Men under de perioder då snösmältningen pågår i omgivningen kan det öka till mer än 6 000 kubik i sekunden. Det är den stora mängden vatten som gör Niagara så enastående i sitt slag. Vad fallhöjden beträffar – cirka 55 meter – är den inte alls märkvärdig vid en jämförelse. Till exempel är vattenfallet vid Njupeskär i Dalarna mer än dubbelt så högt, 125 meter, men bredden på det fallet är bara någon meter. Genom åren har våghalsar av olika slag åkt tunna ner för Niagara. Först av alla var en 63-årig dam!

 

Mer ur veckans nummer

Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm förknippas mest av allt med målarprinsen Eugen. Men innan han bosatte sig där ägdes gårdsanläggningen av grosshandlaren Johan Bergman Olson, med ursprung i Kalix. Han drev bland annat brädgård och oljeproduktion där.

Den norrbottniska bondpojken Johan Bergman Olson (1800-1865) blev med tiden en framgångsrik grosshandlare och träexportör. Waldemars udde förvärvade Bergman Olson 1839. Under hans tid användes området främst som lastplats och brädgård.

”Ha alltid Esso i tankarna”, var den vitsiga slogan med vilken bensinbolaget Esso ville sälja sin soppa till svenska bilägare. Men även svenska (och utländska) medel- och långdistanslöpare hade vid samma tid all anledning att hålla koll på var Sven-Olof ”Esso” Larsson befann inför upploppen.

T.v. Esso på prispallen i Tokyo – trea efter engelsmannen Bruce Tulloh och fransmannen Marcel Bernard.
T.h. Esso slår Gunder Häggs svenska rekord, en gång världsrekord, på 5000 meter med god assistans av tysken Hermann. De fick samma tid, 13.49.2, men Esso dömdes som vinnare.

För den som är särskilt intresserad av att titta på vackra kyrkor, och i synnerhet katedraler, är Ukrainas huvudstad Kiev utan tvekan något att satsa på. Där har kyrkobyggarna sannerligen inte sparat på vare sig guldet eller det övriga prålet.

Dormitionkatedralen i Kiev, Ukraina.

Comments are closed