Kvällsstunden vecka 31 – 2017

Ena stunden utgav han sig för att vara indianhövding på platser där han aldrig hade satt sin fot. Andra stunden klädde han ut sig (som på bilden) till den vite spanarhjälten Old Shatterhand. Men inget av detta stämde. I själva verket var han – Karl May – en tvättäkta tysk från Hohenstein-Ernstthal nära staden Dresden i östra Tyskland. Däremot stämde det, enligt mångas mening, att han sin ”tyskhet” till trots var världens bäste indianboksförfattare. Och Old Shatterhand  var en av hans bokhjältar, tillsammans med bland andra apachehövdingen Winnetou. Hans livliga fantasi var till hjälp när han skrev men till raka motsatsen när han fabulerade och bedrog i det verkliga livet.

 

Mer ur veckans nummer

Som tonåringar var Rolf från Springliden och Inga-Britt från grannbyn Mörttjärn ett par. Men så flyttade Inga-Britt till USA för att – bara tillfälligt – bli hembiträde och barnflicka i en amerikansk familj. Det tillfället blev dock längre än det var tänkt efter giftermål, barnafödande, utbildning och arbete som sjuksköterska. Men som inbjuden till ett by-event i den gamla födelsetrakten kom Ing-Britt – och träffade Rolf igen. Båda hade då minst sina livskamrater och nu är deras parförhållande återupptaget!

Läs hela artikeln här!

– Om någon tror att det känns annorlunda i kroppen att bli förälskad som 80-åring än som ung så är det helt fel, säger Inga-Britt.

Skådespelarna Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud var stora personligheter i Sveriges nöjesbransch under flera decennier. Mestadels skördade de sina scenframgångar var och för sig. Men under en intensiv period från 1950-talets mitt och några år framåt var de ett mycket sammansvetsat humorpar. Som ”Bråkmakarna” munhöggs de till svenska folkets förtjusning.

Arne Källerud och Carl-Gustaf Lindstedt slog igenom på allvar med radioserien Räkna med bråk. Senare skildes de åt men fick bägge framgångsrika karriärer. Foto: Sjöberg bildbyrå

Brigitta Scherzenfeldt hann under sina 52 levnadsår mellan 1684 och 1736 uppleva mångdubbelt mer än vad som var gängse för den tidens kvinnor. Tidigt föräldralös blev hon gift fyra gånger, änka tre gånger, krigsfånge hos ryssarna, slavinna, hovdam hos mongolerna och slutligen mjölnarhustru på Waldemarsudde i Stockholm.

Brigitta Scherzenfeldts kalmuckiska dräkt kan beskådas på Livrustkammaren i Stockholm.

Comments are closed