Kvällsstunden vecka 38 – 2017

På Kvällsstundens Sverigeresa har turen nu kommit till Ångermanland. Foto: IBL Bildbyrå

Tre laxar pryder Ångermanlands landskapsvapen. Med lite sämre kunskaper om fiskarnas utseenden skulle man också kunna tänka sig att laxarna i stället är strömmingar – sådana som ”produktutvecklas” medelst jäsning och blir till surströmmingar. Det slaget av verksamhet håller man nämligen på med i Ångermanland – flitigare än på de flesta håll i landet. På så sätt tillhandahåller man den viktigaste råvaran till  den maträtt som de flesta med nordsvenskt ursprung och smaksinne talar om i de mest ömsinta ordalag. I äldre tider var yrkesfisket i Ångermanland betydligt mer omfattande än i dag, men fiskelägena längs kusten är fortfarande många, om än med andra boende, och ger oss en uppfattning om hur Ångermanland ser ut.

 

Mer ur veckans nummer

När ”Liemannen” kommer, då brukar det enligt gammal folktro vara ute med allt hopp om fortsatt levnad här på jorden. Men när Kjell Gustafsson, som själv på skämt kallar sig just ”Liemannen”, dyker upp på besök, då är det snarast för att underlätta det jordiska för folk. Han är nämligen specialist på att lära ut hur man slår gräs med lie.

Det blev en bytesaffär när Kjell Gustafsson, till vänster, fick se Marcus Lundbergs tornedalslie. Här testar Kjell Gustafsson tornedalslien.

När man hör Petula Clark med sin distinkta stämma sjunga sin stora hitlåt Downtown, då är det lätt att se framför sig en lång kvinna med mörkt hår och glittrigt fodral. Men i själva verket är den brittiska storsångerskan blond och bara 155 centimeter lång. Men röst har hon – som sagt – för minst två meter. Titta på filmen nedan så förstå du vad vi menar…

Seretse Khama och Ruth Williams blev förälskade och gifte sig med varandra 1948. Det gillades inte i de båda makarnas hemländer. Seretse var nämligen svart och tronarvinge i Botswana och Ruth var vit och hemmahörande i kolonialmakten Storbritannien, som också hade att hantera rasåtskillnadsregimen i Botswanas grannland Sydafrika. Först 1956 kunde Seretse bli rättmätig kung och senare vald president i Botswana. Till sist blev han också adlad av drottning Elizabeth.

Seretse och Ruth Khama. Deras kärlekshistoria vållade stor uppståndelse på 1940-talet.

Comments are closed