Kvällsstunden vecka 39 – 2017

Jerry Lewis gjorde allt för att få folk att skratta. Foto: Sjöberg bildbyrå

Gester, grimaser, konstiga röster – Jerry Lewis gjorde allt för att få folk att skratta. Och han gjorde det i hela sitt långa liv. Varken diabetes, hjärtinfarkter, cancer, ryggvärk eller lungbesvär kunde hindra honom från att efter bästa förmåga roa jordens befolkning. Först när han med råge passerat 91 års ålder gav hans bräckliga kropp upp för gott och han lämnade jordelivet för att – förmodligen – fortsätta sin komikerkarriär på en högre nivå. Men Joseph Levitch, som han egentligen hette från början, hade också ett allvarligt engagemang vid sidan av sitt artisteri. Han samlade in pengar i kampen mot muskeldyst-rofi och gjorde det så bra att han nominerades till Nobels fredspris 1977, dock utan att få det.

 

Mer ur veckans nummer

Ett helt liv strävade Ivar och Ebba Karlsson som arrendatorer på ett litet småbruk mellan Trosa och Nyköping. Någon traktor hade de inte, och inte heller häst. Nej, oxar var det som gällde. Och tack vare dem fick de till slut ett extraknäck som gav mycket mer klirr i kassan än jordbruket. Ivars båda oxar Tor och Gödde blev nämligen filmstjärnor i Ingmar Bergmans Jungfrukällan. Efter det genombrottet blev det fler filminspelningar för Ivan och oxarna.
”Det var ju nästan så att man klarade sig bara på att spela in filmer”, sade Ivan efter att han hade blivit pensionär.

Ivar Karlsson med sina oxar Tor och Gödde.

I svensk turistreklam är det mycket som påstås vara ett ”Sverige i miniatyr”. Men i Kungsör byggs det upp någon som verkligen ska kunna göra skäl för miniatyrepitetet, nämligen en modelljärnväg som i färdigt skick ska innefatta hela landet. De som står bakom det tidsödande projektet hoppas att det ska bli ortens största turistattraktion.

Ett Sverige i miniatyr finns att beskåda i Kungsör.

Shelley hette ett spännande författarpar i början av 1800-talet. Frun Mary Shelley gick till litteraturhistorien när hon hittade på och skrev om Frankensteins monster, skräckromanernas skräckroman. Herrn i huset, Percy Bysshe Shelley, blev en för sin tid framstående lyriker som umgicks med bland andra Lord Byron och John Keats. Percy Bysshe Shelley omkom dock, knappt 30 år gammal, vid en seglingsaolycka på Medelhavet.

Percy Bysshe Shelley (1792 – 1822) räknas som en av världslitteraturens störste lyriker.
Målning av Amelia Curran 1819.

Comments are closed