Barbara Ann Scott är nog inte namnet på allas läppar anno 2017. I synnerhet inte här i Sverige. Men i hemlandet Kanada lever minnet av henne starkt, trots att hon under den största delen av sitt liv bodde i USA. Hon var nämligen den första kandensiskan någonsin som lyckades ta OS-guld i konståkning. Detta skedde 1948, då tävlingarna var förlagda till S:t Moritz i Schweiz. Med sin graciösa åkning och sin personliga ödmjukhet gjorde hon bästa tänkbara reklam för sitt land och skänkte sina landsmän både hopp och framtidstro efter andra världskrigets vedermödor. Många fina utmärkelser förärades hon. Och två gånger fick hon bära den olympiska elden, 1988 i Calgary och 2010 i Vancouver.
Mer ur veckans nummer
Paul Robeson var advokat till yrket och samtidigt en av världens främsta bassångare; hans version av sången ”Ol´ Man River” var sin tids allra mest beundrade. Samtidigt var han en förkämpe för afroamerikanernas rättigheter i USA, därtill med vänstersympatier. Det senare gjorde honom till en måltavla för den republikanske senatorn och fyllbulten Joseph McCarthys häxjakt på förmenta kommunister under 1950-talet. Till följd av detta fick Robeson i praktiken yrkesförbud både som sångare och advokat och han knäcktes inte bara ekonomiskt utan också psykiskt.
En som också jobbade i motvind var Nancy Edberg. I mitten av 1800-talet propagerade hon starkt för kvinnors och flickors rätt att lära sig simma. Också skridskoåkning för damer var hon en uttalad anhängare av. Detta var inte alldeles populärt på den tiden. Efter att ha startat en simskola för flickor i en bassäng på Djurgården i Stockholm 1851 fick hon efter kort tid så många intresserande elever att hon behövde bygga ett badhus för kvinnor. Men till detta krävdes byggnadslov – som bara kunde beviljas av en man. Efter att ha får nobben av alla som hon frågan, inklusive hela sjöfartsdepartementet, lyckades hon till slut få självaste kung Oscar I att bevilja bygget.
Om än inte öppet motstånd så dock en viss ignorans har en kyrklig verksamhet med påtagligt kvinnliga förtecken mött genom årtiondenas lopp. Det handlar om de kyrkliga syföreningarna, vars flit i fråga om handarbete varit till stor nytta för både behövande i samhället och för kyrkan som sådan. Miljontals kronor har tack vare syföreningsdamernas flinka fingrar kommit behövande människor till del. Och på den göteborgska skärgårdsön Brännö, för övrigt mest känd för sin omsprungna brygga, har en hel kyrka kunnat byggas med hjälp av syföreningspengar.