Hippiekultur = ungdomskultur? Ja, fast det var för snart 50 år sedan som den blommiga och för all del också rätt knarkdimmiga kulturen var som nyast och hippast. Sommaren 1967 kallades The Summer of Love, ”Kärlekens sommar”. Det var då som Scott McKenzie i sin stora hitlåt San Fransisco uppmanade alla att ha blommor i håret ifall de tänkte bege sig till den staden. Och Haight Ashbury blev den del av San Fransisco som mest kom att förknippas med hippiekulturens budskap om att älska i stället för att kriga. Men för hippieveteranerna från början av 60-talet var 1967 snarare ett slags slutår.
Mer ur veckans nummer
Nu är det bekräftat att svenskarnas säkerhet i högsta grad stod på spel när den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund i Karlskrona skärgård hösten 1982. Vad allmänheten fick veta, av bland andra den dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin, var att utbåten var kärnvapenbestyckad. Vad allmänheten däremot inte fick veta, men vad som har framkommit alldeles nyligen, är att utbåtskaptenen Anatolij Gusjtjin hade order att spränga U 137, med besättning kärnvapen och allt, ifall svensk militär skulle försöka borda utbåten i syfte att föra iland de ombordvarande.
Edward Bernays är ett okänt namn för de flesta. Men hans verksamhet har haft, och har fortfarande, mycket stor påverkan på mänskligheten. Det var nämligen Bernays som lade grunden till vår tids reklamtänkande där man säljer livsdrömmar genom varumärken, placerar ut produkter strategiskt i spelfilmer och så vidare. En av hans inspiratörer var ingen mindre än psykoanalysens fader Sigmund Freud, Bernays egen morbror.
Han räknas som Sveriges sista grottmänniska, Lars Eriksson, ”Lasse i Berget”. Tillsammans med sin hustru Inga bodde han i en grotta nära Husaby i Västergötland i 30 år. Grottan, som till stora delar finns kvar, är murad med kalksten direkt mot berget. Den har två rum, vart och ett med eldstad. Lasses envisa kynne, och de tvister med folk i omgivningen som detta medförde, låg troligen bakom det mycket udda valet av bostad. För sin försörjning ägnade sig Lasse åt jakt – närhelst han själv ville. Fru Inga, som tycks ha haft bättre kontakter med allmänheten, bidrog till hushållet genom att sticka och väva.