Foto: Sjöberg bildbyrå

Kvällsstunden vecka 50 – 2017

”Swingfingret” rakt upp i luften var ett signum för Alice Babs under hennes långa karriär som sångerska. Som 15-åring gjorde hon sin första grammofoninspelning. Hon sjöng då ”Joddlarflickan”, en schlagerlåt som hennes pappa Jean Nilson hade skrivit både text och musik till. Ett år senare fick hon sitt stora genombrott i filmen ”Swing it magistern”, där hon spelade skolelev och charmade sin lärare (den tvålfagre Adolf Jahr) med den nya tidens musik. Med åren skulle Alice bli erkänd som en av världens främsta sångerskor, först genom samarbete med danskarna Svend Asmussen och Ulrik Neuman i gruppen Swe-Danes, sedan i lag med storbandsgiganten Duke Ellington.

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Mer ur veckans nummer

Mitt i denna vecka inträffar Luciadagen. Kanske blir ni då uppvaktade av någon ”vitklädd med ljus i hår”. Men vilken historisk bakgrund har egentligen det svenska luciafirandet? Nils-Eric Björsson reder ut den saken i veckan nummer av Kvällsstunden.

Vitklädd med ljus i hår... Men varför är hon det? kan man ju fråga sig. Det reder vi ut i veckans tidning.

Yellowstone National Park i USA kallas ibland ”Nationalparkernas nationalpark”. Och det kanske är ett rättvist epitet med tanke på att det i varje fall är den äldsta nationalparken i världen, grundad redan 1872. Spektakulära gejsrar med höga och heta vattenkaskader, djupa kanjoner, mäktiga vattenfall, ett rikt djurliv  och en allmänt dramatisk natur kännetecknar detta område av Södermanlands storlek i delstaterna Idaho, Montana och Wyoming.

Den varma källan The Morning Glory Pool (Blomman för dagen) räknas som en av de vackraste i Yellowstone-parken. Den speciella färgen beror på mikroorganismer och bakterier i vattnet.

Ett betydligt mindre område med orörd natur är Årsta holmar i Stockholm. Där passerar tusentals resenärer varje dag, fast på en järnvägsbro 30 meter över marken. De som satt sin fot där är inte till närmelsevis lika många. Har man inte egen båt eller vill simma är man hänvisad till en liten eldriven färja – som bara gör några enstaka turer per säsong.

Den eldrivna färjan har just lagt till vid bryggan på Årsta holmar. I bakgrunden de båda järnvägsbroarna. Foto: Rolf Larsson Henriksen
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Prenumerera
på Kvällsstunden


Välj mellan:
Helår, Halvår, Kvartal eller Autogiro
(SEK) Endast 12 kr per nummer!*
 • Helår (52 nr) 610 SEK
 • Halvår (26 nr) 340 SEK
 • Kvartal (13 nr) 210 SEK
 • Autogiro 52 SEK / månad

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

Mejl: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB.
Ansvarig utgivare: Bo Pettersson.

Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Ronny Wettervik
  Ronny Wettervik
  2018-01-18T08:28:20+0000
  Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
  Göran Stranner
  Göran Stranner
  2018-01-11T16:03:31+0000
  Utmärkt! Härligt befriad från tjatiga annonser. Allmänbildande, Sprängfylld med högintressanta historier om kända, viktiga profiler, nostalgi, historier, engagerande tävlingar och förströelser. Äntligen en tidning värd pengarna och värd att bevara. Hurra!
  Ingrid Eriksson
  Ingrid Eriksson
  2017-12-01T10:04:49+0000
  Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
  Christina Lind
  Christina Lind
  2017-10-12T09:33:02+0000
  Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här!
  Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2016: 36 700 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Bo Pettersson. För mer information om tidningen, klicka här.
  Kontakt:
  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Bo Pettersson. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske.