Sandströmska skolan i Stockholm drevs mellan 1883 till 1939, där flickorna till exempel hade lektion i träslöjd. Grundaren, Anna Sandström, drev pedagogiken framåt.
Kvinnorna som förändrade Sverige
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Högre studier var inget för flickor, de skulle utbildas till hustrur och husmödrar. Men i mitten av 1800-talet började radikala och driftiga kvinnor att ändra på den saken.

 

Vi känner igen namnen Selma Lagerlöf, Alice Tegner, Anna Maria Roos, Ellen Key och Jeanna Oterdahl som vi förknippar med författarskap och visskapande. Men de var också lärarinnor som tillsammans med flera andra ”fröknar” var med och förändrade det svenska samhället i slutet av 1800- och i början av 1900-talet. 

De utvecklade skolan och hade stor betydelse för det moderna svenska samhället. De blev så småningom kända och respekterade namn men från början var de ofta ifrågasatta och kritiserade i samhället. 

Den allmänna kostnadsfria folkskolan infördes i Sverige 1842 och med det fick även flickor undervisning. Innan dess hade det bara varit flickor från högre samhällsklasser som fått undervisning i hemmet eller på flickpensioner. Det förekom häftiga diskussioner i samhället om det verkligen var nödvändigt att flickor utbildade sig då de i första hand skulle gifta sig och bli en god husmor. 

 

Bara för pojkar…

Den svenska folkskolan som var både för pojkar och flickor var 6-årig. Det var kvinnliga lärarinnor som undervisade de två första åren i den så kallade småskolan, sedan undervisade i första hand manliga folkskollärare. De allra flesta barnen slutade skolan efter årskurs 6 men pojkar från välbärgade hem, eller med stipendium, kunde fortsätta högre studier i läroverk som inte var tillgängliga för flickor, även om de hade råd med studierna. 

Eventuell fortsatt utbildning kunde ske i privata flickpensioner som endast hade en ytlig bildning inriktad mot hemmet. Det fanns vid folkskolans införande bara fem ”högre flickskolor” i landet som gav en mer akademisk inriktad undervisning för ett fåtal privilegierade flickor. Men mellan 1844 och 1874 grundades 29 flickskolor i 19 städer. Viktiga årtal som hade betydelse för flickors utbildning är 1853 då folkskolläraryrket även öppnades för kvinnor, 1861 då det första statliga Högre lärarinneseminariet grundades i Stockholm och 1873 då kvinnor kunde börja studera på universitet. 

Visserligen kom en flickskolekommitté fram till en rekommendation 1866 att även flickor skulle kunna få en högre fortbildning i speciella flickskolor likt ett läroverk för pojkar. Men första målet i dessa skolor skulle vara att utbilda flickorna för ett liv som hustru och mannens komplement. Det skulle behövas driftiga och radikala kvinnor som ändrade på undervisningen och gjorde den mera jämställd i vårt land. Flera av dessa nya lärarinnor kom också med nya pedagogiska idéer och gav sig in i samhällsdebatten i bland annat kampen för kvinnlig rösträtt.

 

Undervisningen förbjöds!

En förgrundsgestalt var Cecilia Fryxell (1806 – 1884) som 1877 startade Rostads folkskoleseminarium i Kalmar. Genom hennes lärarinneutbildning spreds nya pedagogiska idéer. En av dem som förde ut hennes tankar om utbildning, var eleven Sigrid Rudebeck (1831 – 1924) som grundade en stor och betydande elementarskola för flickor i Göteborg 1869. Även folkskollärarinnor kom att utbildas där. 

I Uppsala grundade Maria Henschen (1840– 1927) ett högre elementarläroverk för flickor år 1865. Hon ville att flickor skulle få samma utbildning som pojkar i läroverken och gav flickorna undervisning i kemi, fysik och naturkunskap. 

Då många ansåg att flickor inte hade förmåga att lära sig sådant blev det protester. Under en period förbjöds undervisningen av staten men till slut fick skolan fortsätta med dessa ämnen. 

Under det att undervisningen i pojkläroverken fortsatte på samma sätt som tidigare utvecklades flickskolorna snabbt. 

 

Blandade teori och praktik

Som exempel kan nämnas Maria Stenkula (1842– 1932) i Malmö som utvecklade inlärningen av främmande språk genom att införa imiterande i språkundervisningen och låta eleverna sjunga. Hon såg också till att hennes flickor fick daglig gymnastik, hade tillgång till bibliotek och fick göra skolresor för att vidga sina vyer. 

Mest berömd har Anna Whitlock (1853– 1930) blivit. Hon var en svensk skolpionjär och kvinnosakskämpe. Anna examinerades från Högre lärarinneseminariet i Stockholm 1875, studerade sedan utomlands men var även journalist och arbetade för Aftonbladet i Paris. Tillsammans med lärarinnan, författaren och kvinnosaksideologen Ellen Key (1849– 1926) startade Whitlock år 1878 Stockholms nya samskola, en skola som var långt före sin tid med undervisning av både pojkar och flickor. 

Whitlock och Key insåg att eleverna skulle ha en blandning av teoretiska och praktiska ämnen för att må bra och utvecklas. De hade också möjlighet att välja ämnen som de koncentrationsläste. Eleverna fick också vara delaktiga genom självstyrande elevråd och föräldrarna fick insyn i skolarbetet under föräldradagar. 

 

Ifrågasatte kadaverdisciplinen

Ellen Key lämnade skolan år 1900 för att ägna sig åt författande, skrev bland annat sin mycket kända bok Barnets århundrande som kom ut 1911 och gjorde henne internationellt känd. Den Whitlockska skolan övergick 1918 till att drivas av en stiftelse. Whitlock var en av förgrundsgestalterna i den svenska rösträttsrörelsen och engagerade sig i socialt arbete. Hon var en av grundarna i det kvinnliga matkooperativet Svenska Hem.

Det var de nya kvinnliga pedagogerna som i början av 1900-talet ifrågasatte den rådande kadaverdisciplinen som rådde i den svenska skolan. Inte för att de ville släppa respekten för lärarna men många av de nya lärarinnorna hade en annan livssyn och ville få in mera av glädje i undervisningen. 

Fortfarande var dock kristendomen och gudstron en viktig del i skolan. Nya pedagogiska idéer prövades och flera kvinnliga flickskolelärare skrev kritiska debattartiklar. Bland annat den rådande utantillinlärningen ifrågasattes. Flera kvinnliga lärare valde efter några år som pedagoger att ägna sig åt att skriva nya läroböcker för den svenska skolan. Dit hörde Selma Lagerlöf (1858– 1940) som var flickskolelärare under tio år. Hon valde sedan att bli författare och gav 1906– 1907 ut skolboksklassikern Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige i två delar. 

Även Anna-Maria Roos (1862– 1938) kom att ägna sig åt författandet av skolböcker och blev speciellt känd för Hem och hembygd: Första skolåret Sörgården samt Hem och hembygd: Andra skolåret I Önnemo som båda kom ut första gången 1912 och användes ända till mitten av 1950-talet i många skolor. 

 

Mot jämställdhet

Flera av de kvinnliga lärarinnorna insåg hur betydelsefulla ramsor, visor och sånger var för eleverna och deras språkutveckling. 

Anna-Maria Roos kom att förutom sagor, pjäser och dikter även skriva sångtexter som Blåsippan. Ännu mera berömd för sina barnvisor blev musikläraren Alice Tegnér (1864– 1943) som kom med visboken Sjung med oss mamma redan 1892. Även Jeanna Oterdahl (1879– 1965), lärare vid Mathilda Halls Flickskola i Göteborg 1901– 1935, skrev visor och mängder av barn- och ungdomsböcker.  

Bland mindre kända namn i dag som betydde mycket märks speciellt Anna Sandström (1854– 1931) som startade Sandströmska skolan i Stockholm, en privat flickskola verksam 1883– 1939. Hon var föreståndare på skolan till 1926. I anslutning till skolan fanns Anna Sandströms högre lärarinneseminarium under åren 1900– 1929. I båda skolorna undervisades det efter Anna Sandströms ledande reformpedagogik för flickor som utgick från hennes bok Realism i undervisningen från 1882.

Hon menade att den dittillsvarande undervisningen i främst språk måste komma bort från den mekaniska formalismen. Anna Sandström skrev flera uppmärksammande artiklar och skrifter och blev en ledande reformpedagog inom den svenska skolan. 

Vid sidan av arbetet som lärarinnor eller författare deltog dessa kvinnor mer eller mindre i samhällets sociala och politiska förändringsarbete. 

De utvecklade och förändrade vårt land samt bidrog starkt till kvinnans frigörelse och jämställdheten. En gång var de kända namn men i dag håller de på att glömmas bort, förhoppningsvis lyfts de och deras insatser fram i kommande historieböcker. 

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.