Läkare varnade för de första telefonerna

Så här såg det ut när Bell ringde det första långdistanssamtalet från New York till Chicago 1892.
[good_old_share]

Läkare varnar för ”det farliga nöjet” att telefonera för flitigt. Det har bevisats statistiskt att dödligheten bland användarna är tre gånger så stor som bland andra människor! Det beror på, enligt läkarna, att ett flitigt utnyttjande av apparaten ”orsakar sjukdomar i hjärnan, bröstet och nerverna”.

Nej, det handlar inte om mobilen. Läkarvarningen mot ”detta farliga nöje” härrör från 1880-talet och gäller den då nyligen uppfunna telefonen!
Ingenting har väl betytt så mycket för kommunikationen människor emellan som telefonen – en av teknikens största landvinningar någonsin. Och ingen uppfinning har en så dramatisk tillkomsthistoria som den.
Med bara två timmars marginal vann den skotsk-kanadensiske uppfinnaren och dövläraren Alexander Graham Bell (1847–1922) den förbittrade kapplöpningen om patentet på den första överföringen av tal. 
Det har sagts att Bell till sist lyckades tack vare sin okunnighet på elektronikens område! Ännu kort före sin död i Nova Scotia i Kanada för 95 år sedan förklarade Bell att han ”fortfarande inte vet hur det kommer sig att någon talar i Washington och en annan hör honom vid Eiffeltornets fot i Paris”!
Efter studier i födelsestaden Edinburgh emigrerade Bell 1870 till USA, där han så småningom blev professor i vokalfysiologi vid Bostonuniversitet. Han var under hela sitt liv intresserad av att hjälpa hörselskadade och döva människor. Som pedagog kom han att intressera sig för hjälpapparater åt sina stumma elever för att lära dem tala. Han erinrade sig då tysken Philipp Reis (1835–74) försök att med hjälp av bland annat ett korvskinn och en strumpsticka förvandla ljudvågor till elektriska vågor.
Reis lyckades aldrig överföra den mänskliga rösten men däremot toner i sin primitiva apparat, som ändå kan betraktas som embryot till Bells telefon. Trots att fackmännen förklarade att en fjärröverföring av mänskligt tal var fysikaliskt omöjligt arbetade Bell natt och dag med sin ”talmaskin”.

Slumpen hjälpte till
Bells okunnighet på elektronikens område gjorde att han kunde gå till verket utan förutfattade meningar, och hans nästan fanatiska envishet gav honom kraft att fortsätta sitt arbete trots årslångt motstånd, sjukdom och fattigdom.
Tillsammans med sin medarbetare Thomas A Watson, en ung entusiastisk elektriker, utförde Bell en lång rad experiment med ytterst enkla hjälpmedel. Som så ofta när det gäller stora uppfinningar var det slutligen en ren tillfällighet som avslöjade den elektriska talöverföringens hemlighet för dem. 
Under ett av experimenten, i juni 1875, inträffade en kortslutning i försöksanordningen. Watsons signaler till Bell genom en 18 meter lång ledning ändrade plötsligt karaktär.
I det ögonblicket var det första primitiva telefonsamtalet ett faktum. Bell förstod nu att det inte var den snabba på- och avkopplingen av strömmen (som han tidigare antagit) utan strömmens svängningar som var nödvändiga för att leda ljudvågorna vidare genom den elektriska strömmen.
Detta var telefonens födelsestund.

”Inte klokt”
Det innebar ingalunda att svårigheterna var övervunna för Bells del. Arbetet med telefonen hade skuldsatt honom upp över öronen, han var efter med hyran, hade knappt pengar till mat. Samtiden trodde inte att han var riktigt klok. Trots det kompakta motståndet skrev han ihop en patentansökan som anlände till patentverket i Washington den 14 februari 1876.
Bara två timmar senare inkom till samma verk en liknande patentansökan – närmast en idéframställning – författad av den amerikanske uppfinnaren Eliasha Gray.
Den 7 mars 1876 fick Bell sitt hett åstundade patent – det kanske värdefullaste enskilda patent som någonsin beviljats.
Tre dagar efteråt kunde han, efter fem år av hårt försöksarbete, uttala den första meningen i sin telefon: 
”Watson kom, jag behöver dig!” 
En del uppfinningar ändrar namn allteftersom de utvecklas. Bells apparat har haft samma namn alltsedan början. Ordet ”telefon” kommer från två grekiska ord, tele som betyder ”långt borta” och fone, ”ljud”.

Alexander Bell.

Den bittra kampen
Och vad Bell nu framför allt behövde var hjälp. Telefonen var uppfunnen, men nu började den bittra och segdragna kampen om vem som egentligen ägde uppfinningen. Stora pengar stod på spel och de patentprocesser som nu följde har betecknats som de mest utdragna i historien.
Tillsammans med sin svärfar Gardiner Greene Hubbard och ytterligare en finansiär startade Bell telefonföretaget ”Bell Telephone Company, Gardiner G. Hubbard, Trustee”,  som senare blev Bell System.
Sammanlagt förde Bell ungefär 600 patentprocesser, de första 1877 mot Western Union Company, som köpt Grays patent och börjat konkurrera med Bells eget telefonbolag. Bell vann varenda en av dem. Men det var hårda år då motparten inte drog sig för att brännmärka Bell som svindlare och tjuv.

Sverige väl framme
Sin första stora seger vann Bells telefon på världsutställningen i Philadelphia 1876. Hösten 1877 utprovades den första Bell-telefonen i Berlins telegrafverk och den 30 november samma år kunde man telefonera från Berlin till Schöneberg.
Det första offentliga telefonnätet för lokalsamtal invigdes 1878 i New Haven. London öppnade 1879 telefontrafik med 50 abonnenter. 1880 följde Stockholm med 121 abonnenter (men redan 1877 hade flera enskilda telefonledningar anlagts i vårt land). 1885 hade Stockholm omkring 5 000 telefonapparater – fler än någon av de stora världsstäderna.
Men liksom allting nytt mötte också telefonen åtskilligt motstånd. 
Ännu på 1880-talet publicerades läkarvarningar mot ”det farliga nöjet att telefonera”. Det ”bevisades” rent av statistiskt att dödligheten bland telefonabonnenter var tre gånger så stor som bland andra människor, eftersom telefonerandet ”orsakade sjukdomar i hjärnan, bröstet och nerverna”.

Ulf Nihlén

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.