Kvällsstunden vecka 35 – 2017

Här ser vi Dino Crocetti, synbarligen nöjd med en grammofoninsjungning. Men – är han inte misstänkt lik Dean Martin? Jo, det stämmer. Dino Crocetti var det namn som hans föräldrar, bördiga från Italien, gav honom när han föddes i en liten småstad i amerikanska Ohio för jämnt 100 år sedan. Men efter att han senare prövat olika yrken och till slut valt underhållningsbranschen ändrade han sitt namn, först till Dino Martini, sedan till Dean Martin. Som sångare gjorde han inte bara sig själv utan även skivbolagen mer än nöjda med örhängen som ”That´s Amore” och ”Everybody Loves Somebody”. Och som skådis i komikerfacket firade han truimfer både på filmduk och tv-skärm. 

 

Mer ur veckans nummer

Antikrundans signaturmelodi är ett klassiskt stycke av tysken Georg Philipp Telemann (1681-1767). Men det är rakt inte det enda han har skrivit. Tvärtom räknas han som musikhistoriens mest produktive tonsättare. Under sina 86 levnadsår skrev han han flera tusen musikaliska verk.

Georg Philipp Telemann (1681-1767) betraktades på sin tid som större än både Bach och Händel.

Det finns konstverk som är så små att det fordras speciella mikroskop för att man ska kunna se dem. På ett museum i Ukrainas huvudstad Kiev finns bland annat ett porträtt av Ernest Hemingway målat på en päronkärna och ett schackbräde med pjäser i guld som är fästat på ett nålshuvud. Mannen bakom verken heter Mykola Syadristy.

Ett porträtt av Ernst Hemingway målad på en päronkärna.

Alexandr Marinesko räknas som en av Sovjetunionens framgångsrikaste sjöofficerare genom tiderna. I januari 1945 sänkte han två tyska truppfartyg med tillsammans nära 10 000 personer ombord. Ändå degraderades han en kort tid senare. Skälen till detta var ”misskötsel av sina officiella plikter, systematisk alkoholism och ordervägran”. Först 1963 fick han en officiell upprättelse av sitt lands statsledning och 27 år efter sin död blev han utnämnd till Sovjetunionens hjälte.

Alexandr Marinesko föddes år 1913 i Odessas fattigkvarter. Numera har Alexandr Marinesko fått upprättelse och den här bronsstatyn finns i staden Kaliningrad.

Comments are closed