Karl Lärka från Sollerön är en av våra största dokumentärfotografer, men ändå okänd för många. Tack vare hans bilder kan vi i dag få en inblick i hur livet tedde sig för människor som livnärde sig på jord- och skogsbruk i Siljansbygden under tidigt 1900-tal. Vi har dykt ner i Lärkas rika bildskatt och berättar om hans viktiga kulturgärning.
Under årens lopp har tiotusentals bilder passerat revy framför mina ögon. Av alla dessa bilder är det några som sticker ut och avviker från dagens moderna porträtt och dokumentära bilder. Bilderna är tagna av bygdefotografen Karl Lärka redan i början av 1900-talet och en bit in på 1930-talet. Hans porträttbilder avviker markant jämfört med dagens studioporträtt som med dagens teknik är skarpt tillrättalagda och ofta retuscherade.
Lärkas bilder är totalt osminkade och han vill med sina bilder förmedla äkta dokumentära berättelser till eftervärlden. Han hade en klar målsättning med sina bilder tillsammans med de beskrivande texter som han upptecknade tillsammans med sina bilder; han ville skapa ett kulturarv till senare generationer om den rika kultur som han såg var på väg att försvinna.
Byggmästardrömmar
Karl Lärka föddes 1892 på Sollerön i Siljan i Dalarna. Familjen levde under knappa förhållanden och redan vid fjorton års ålder fick Karl Lärka börja arbeta som skogsarbetare och gårdskarl på gården efter att hans far tagit sitt liv.
Ett år tidigare blev Lärka uppmanad av Uno Stadius, som drev en folkhögskola på Sollerön, att dokumentera både kultur- och historiska värden i sin hembygd. Det var Lärkas konstnärliga talang som tecknare Uno Stadius hade lagt märke till, en talang som Lärka själv ville utveckla genom att utbilda sig till byggmästare – en dröm som han av ekonomiska skäl inte kunde förverkliga.
I stället började han en utbildning vid Bachmanska slöjdskolan i Hedemora där han blev uppmärksammad av rådman Karl Trotzig som försökte hjälpa honom att få en plats vid byggtekniska linjen vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.
Trotzigs försök misslyckades, men Karl Lärka kom ändå att arbeta med ett antal restaureringar av byggnader och dokumenterade bland annat restaureringen av Anders Zorns Gammelgård.
Mellan åren 1915–1917 deltog Karl Lärka i vinterkurser vid Brunnsviks folkhögskola där han blev god vän och kurskollega med Dan Andersson. Inspirerad av en annan kurskamrat, Johan Öhman, började Karl Lärka…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!