Legendarisk flygmaskin med välkänd pinuppa
Memphis Belle utförde 25 uppdrag under andra världskriget utan att bli nedskjutet och utan att någon i besättningen kom till skada. Men hon var inte den enda B-17-bombaren som lyckades med det.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Memphis Belle var ett amerikanskt Boeing B-17F bombflygplan stationerat i England under andra världskriget. Planet och dess besättning blev legendariska då de lyckades genomföra tjugofem uppdrag över Tyskland utan att planet blev nedskjutet eller att någon i besättningen skadades.

Kaptenen på Memphis Belle, Robert K Morgan.

Efter denna prestation hade besättningen rätt att återvända hem till USA. I det här fallet ville också krigsdepartementet det, för planet och besättningen skulle göra en PR-turné under tre månader i landet sommaren 1943. De besökte 31 städer för att visa upp sig och planet i syfte att  stärka den amerikanska moralen och göra reklam för krigsobligationer.

Den stora berömmelsen för planet och besättningen kom 1944 genom att dokumentärfilm­en The Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress visades på amerikanska biografer. 

Det var en film av den senare mycket kände Hollywood-regissören William Wyler som gjorde färgfilmen på uppdrag av krigsdepartementet.

 

Hyllning till flickvännen

Det amerikanska bombplanet Boeing B-17 kallades allmänt för ”flygande fästning” och var det mest framgångsrika bombplanet under andra världskriget. Planet flögs för första gången den 28 juli 1935 och kom sedan ständigt att utvecklas och det producerades inte mindre än 12 732 B-17-plan fram till maj 1945.

Det var den 22-årige förstepiloten på planet, Robert K Morgan från Memphis, som kom på att planet skulle få heta Memphis Belle, en hyllning till hans dåvarande flickvän Margaret Polk från hemstaden. De kom för övrigt inte att gifta sig efter kriget. Men i sin självbiografi The Man Who Flew the Memphis Belle från 2001 erkänner Robert att han tog namnet Memphis Belle från en lyxkryssare som han såg i filmen Lady for a Night.

Hans besättning gillade namnförslaget och sedan kontaktade Morgan den amerikanska herrtidningen Esquire och bad att få en tecknad bild på en pinuppa som de hade i varje nummer. Han ville ha bilden som illustration på flygplanet och fick en bild av tjejen The Telephone Girl från tidningens aprilutgåva 1941. 

Bombgruppens målare, korpralen Tony Starcher, som bland annat målade beteckningar och flaggor på planen, målade sedan pinuppan på planets nos, i röd baddräkt på höger sida och i blå baddräkt på vänster sida.

 

En bomb för varje uppdrag

Planet Memphis Belle med elva mans besättning kom till Storbritannien hösten 1942. De fick sin permanenta flygbas i Bassingbourn norr om London och utförde sitt första uppdrag över Brest i Frankrike den 7 november 1942. Efter sitt 25:e och sista uppdrag, när de bombade en ubåtsbas i Lorient, Frankrike den 17 maj 1943, kunde de måla den sista av tjugofem bomber på sidan av planet.

Planet flög 148 timmar och släppte mer än 60 ton bomber över mål i Frankrike, Belgien och Tyskland. Memphis Belle skadades svårt vid ett flertal tillfällen och fick bland annat byta ut nio motorer, båda vingarna, stjärtfenan, roder och landningsställ. 

Förutom Memphis Belle utförde även nio andra B-17-plan och dess besättningar 25 uppdrag under kriget där ingen i besättningen dog eller skadades svårt. 

Veckan innan Memphis Belle klarade bragden gjorde planet Hell´s Angels och dess besättning det för första gången. Men den amerikanske filmaren William Wyler höll då redan på med sin dokumentärfilm om Memphis Belle för det amerikanska krigsdepartementet.

 

Höll på att förfalla

Memphis Belle skrotades inte efter kriget, men fick stå utomhus ända till slutet av 1980-talet då det räddades från att helt förfalla. Sedan dess kom planet att skötas av flygentusiaster som ville rädda Memphis Belle för framtiden och pengar började samlas in för en totalrenovering. 

Ända fram till sin död 1990 samlade Margaret Polk in pengar till ”sitt” plan. Memphis Belle kan idag beskådas på det amerikanska flygvapnets nationella  museum i Dayton, Ohio. 

Kaptenen på Memphis Belle, Robert Morgan, fortsatte flyga under kriget och gjorde 26 uppdrag över Japan i ett B-29 plan. Morgan dog 2004, den siste som dog av besättningen från det legendariska planet var radiooperatören Robert Hanson som avled 85 år gammal 2005. 

 

Sven-Åke Henriksson

Hela besättningen uppställda framför B-17-bombaren Memphis Belle.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7