Så blev gästgiverierna gästvänliga
Gamla tiders gästgiverier kunde vara riktigt ogästvänliga. I dag är de populära turistmål med god mat och bra övernattning. Här syns Anderslövs Gästgivaregård.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Skånes gästgiverier är i dag givna turistmål med bra restauranger. Men i gamla tider erbjöd de halvdan mat och dålig logi.

 

”Go mad å möe mad å mad i rättan ti”. Uttrycket associerar till trivsamma gästgiverier som erbjuder sillbord, äggakaka, ål  och andra läckra skånska specialiteter. Men gästgiverierna har inte alltid sett ut som de gör i dag. 

Inrättningar för kost och logi utmed de svenska landsvägarna har funnits ända sedan 1300-talet, men1649 skärptes reglerna, och gav vid handen att gästgiveri, och skjutshåll, skulle ligga på cirka en och en halv till två mils avstånd från varandra. Där skulle de resande ha möjlighet att byta hästar och för varje gästgiveri fanns bestämmelser om hur många hästar som skulle finnas. Bönderna var också förpliktigade att ordna med skjutshjälp. 

 

”Bjud ej på härsket smör”

Dock handlade det ännu inte om några gästgiverier av den sort vi i dag förknippar med ordet. Både kost och logi gavs vanligen i gästgivarböndernas egna stugor, och först runt år 1700 började det bli vanligare med särskilda byggnader. Då infördes också regler för hur rum och matsal skulle se ut, regler som ter sig självklara i dag, men som då var nyskapande och innebar enorma förbättringar för de resande:

 

• Se till att kniv, gaffel och sked ej ha den ringaste matrest på sig från föregående måltider.

• Då servett framställes, bör den vara ren.

• Skär ej brödskivorna tjockare än 1/4 tum.

• Bjud ej resande härsket smör eller illafarna ägg. 

• Stolar, bord och sängar böra hava många ben, så att de icke behöva stöd av väggarna.

• Håll rummen varma då kall väderlek inträffar, även om inga resande för tillfället finnas i dem.

 

1734 års gästgiveriförordning fastslog gästgiveriskyldigheten och de gästgiverier som ännu inte hade gästrum och måltidslokal åt de resande blev nu tvungna att bygga sådana. De skulle även tillhandahålla stallplats och vagnslider och en tavla med avståndsangivelser till angränsande gästgiverier. Men missnöjet var stort både hos de resande och hos bönderna. För de resande blev det tidsödande och omständligt att byta ekipage vid varje gård. Bönderna, som hade rätt att följa med ekipaget till nästa gästgivargård, nekades ibland av förnäma resenärer att åka med och fick istället springa efter hela vägen till nästa gård, något som ökade missnöjet. 

 

Slapp skjutsplikten

När diligensinrättningar började upprättas i vissa delar av landet mot slutet av 1700-talet blev det lättare att planera resorna. Diligenslinjen mellan Stockholm och Linköping inrättades 1831 och hade plats för åtta personer. Det tog då 15 timmar mellan städerna, vilket var snabbare än tidigare. 

Med 1878 års skjutsstadga skilde man på gästgiveri- och skjutsplikt och gjorde det möjligt att omvandla ett gästgiveri till enbart en skjutsstation. Därmed avskaffades också det mesta av böndernas skjutsningsplikt och de resande fick själva ordna hästar och skjuts och betala för tjänsten. Men helt försvann inte skjutsplikten förrän 1911, och gästgiveriförordningen kvarstod till 1933. 

 

Några finns kvar…

Med alltfler nya sätt att resa – tåg, buss, bil – blev gästgiverierna allt mer föråldrade. Redan innan gästgiveriförordningen avskaffades hade de flesta gästgivargårdar börjat slå igen. Men i Skåne har många gästgiverier överlevt ända in i modern tid, genom att locka med bra mat och historia. Hurva Gästgivaregård, Gästis Staffanstorp, Vellinge Gästis, Anderslövs gästgiveri och Brösarps gästgifveri & SPA är några välkända gästgiverier som håller fanan högt och värnar det skånska mat- och kulturarvet.

Och på de flesta gästgiverier kan den resande även i dag ta in över natten – och med större komfort än i gamla dagar. 

 

Bitte Assarmo

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7