De här bilderna på Finn Malmgren är antagligen tagna under Roald Amundsens ishavsexpedition ”Maud” eftersom de är daterade år 1925.
Malmgrens hjälteinsats blev hans död
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Sverige har haft många polarforskare och flera av dem kom att möta döden under expeditionerna. De mest kända är deltagarna i Andrée-expeditionen där ledaren Salomon August Andrée såväl som hans medföljare Knut Fraenkel och Nils Strindberg dog i Arktis. Det gjorde även Finn Malmgren vid ett senare tillfälle – men hans död har inte blivit lika uppmärksammad. 

 

Men det finns många minnesmärken som påminner om hans död. I närheten av T-banestationen Hammarbyhöjden i Stockholm finns statyn Avsked på Polarisen. Bronsstatyn skapades 1980 av Elsie Dahlberg-Sundborg och visar den döende Finn på polarisen i armarna på två kamrater. 

Även i Uppsala, i Börjeparken, Finn Malmgrens plan, finns Nils Sjögrens staty från 1931 av polarhjälten Finn Malmgren. Han finns också som staty hos SMHI i Norrköping. Både i Stockholm, Uppsala och Göteborg finns vägar uppkallade efter honom. 

 

Meteorologi i Uppsala

Vem var då denne i dag mer eller mindre okände polarforskare? Han var en betydande meteorolog vid meteorologiska institutionen i Uppsala som handplockades av den italienske luftskeppsflygaren Umberto Nobile till hans Nordpolsexpedition 1928. 

Finn Malmgren föddes den 9 januari 1895 i Göteborg och var redan som barn intresserad av natur och naturvetenskap. Han var också tekniskt intresserad. Det berättas att han som tioåring skruvade sönder sin mammas symaskin som han dock lyckades sätta ihop igen. 

Han kom så småningom att studera meteorologi vid universitetet i Uppsala och det ledde fram till att han blev docent och amanuens vid meteorologiska institutionen i staden. Han var inte road av att sitta inne på kontor utan ville helst vara ute i naturen och arbeta. Det resulterade i att han under många somrar utforskade Sarek-området och 1917, vid 21 års ålder, hamnade han på Pårtejåkkos väderstation i Sarek. 

I det lappländska fjällmassivet på närmare 2 000 meters höjd vistades han under ett år. 

Finn Malmgren jobbade även på Bornö hydrografiska fältstation i Gullmarsfjorden. 

 

Kunskap om havsisen

Hans stora kunnande i meteorologi, Finn Malmgren hade bland annat skrivit en uppmärksammad doktorsavhandling om havsisens egenskaper, ledde fram till att den kände norske polarforskaren Roald Amundsen tog med honom på sin långa ishavsexpedition ”Maud” åren 1922–25. 

Han var också med bland besättningen på Roald Amundsen och den italienske ingenjören och flygkaptenen Umberto Nobiles färd med luftskeppet Norge som den 12 maj 1926 gjorde den första flygturen över Nordpolen. 

För sina insatser kom Finn Malmgren att dekoreras med den norska förtjänstmedaljen Sankt Olavs orden två gånger. 

När Umberto Nobile 1928 skulle genomföra sin andra egna flygtur till Nordpolen, Italiaexpeditionen, krävde Italiens diktator Mussolini att endast italienare skulle få delta i den. Men Nobile vägrade, han sade sig inte kunna genomföra färden utan den svenske meteorologen Finn Malmgren, för det fanns ingen i Italien med hans kunskaper. Nobile ville ha med Finn Malmgren som meteorolog och beträdande expeditionschef. 

 

Ville skjuta upp expeditionen

Resultatet blev att expeditionen till slut bestod av 16 personer, alla italienare utom Finn Malmgren och Nobiles vän, den tjeckiske professorn Frantisek Behounek som skrev boken Männen på isflaket efter hemkomsten 1928. 

Finn Malmgren gav Nobile rådet att skjuta upp expeditionen från mitten till slutet av maj för risken för nedisning. Tyvärr följde inte Nobile hans råd vilket skulle visa sig vara olyckligt.

Det var på återfärden från Nordpolen till Spetsbergen som katastrofen inträffade, nordost om östligaste Svalbard, när luftskeppet Italia tappade höjd. Det  berodde på att farkosten läckte gas då en ventil hade frusit sönder. 

 

Kraschade på isen

I den hårda vinden kraschade luftskeppet mot isen. Kapten Nobile, hans medföljande hund Titina och nio andra kastades ur farkostens gondol som bröts loss från luftskeppet. En mängd material, bland annat ett tält, sovsäckar, en kommunikationsradio och torkad mat för en månad hamnade på isen. De övriga sex besättningsmännen blev kvar i Italia som vinden tog tag i och luftskeppet försvann för alltid. 

En av männen som hamnade på isen dog, Nobile och ytterligare en hade brutit benen och Finn Malmgren hade skadat en arm, men de övriga hade klarat sig helt och hållet. Männen inkvarterade sig i tältet och Finn  Malmgren sköt snart en isbjörn så de hade god tillgång på färskt kött. 

Malmgrens kunskaper om isen var ovärderlig, han kunde se på isens färg vilka isbitar som var saltfria och kunde användas till dricksvatten. Under de följande dagarna använde de sin radiosändare och sände ut SOS-signaler utan att få någon kontakt. 

 

Tre män vandrade iväg

Av någon anledning ansåg sig Finn Malmgren vara ansvarig för att Italia kraschade. Därför  kom han med förslaget att han skulle vandra över det stora isflaket man befann sig på för att söka land och komma i kontakt med någon räddningsexpedition, som borde söka dem vid det här laget. De två italienska officerarna Mariano och Zappi beslutade sig för att följa med och den 30:e maj startade männen vandringen mot öarna Foyn och Broch för att skaffa hjälp. 

Männen sade det inte men var på det klara med att chansen att ta sig till bebodda trakter var liten. Ungefär en vecka efter det att de tre gett sig av fick äntligen Nobile radiokontakt med det italienska stödfartyget Citta di Milano som fanns i området, men hade svårt att ta sig fram i isen. 

 

Insåg att han skulle dö

Den fascistiska regeringen i Italien brydde sig inte om att skicka ut någon statlig räddningsexpedition då diktatorn Mussolini och ledningen var avogt inställd till Umberto Nobile som var en politisk fiende till fascismen. Men Sverige deltog med sju flygplan i räddningsaktionen, tillsammans med Norge, Sovjet och flera andra nationer som sände ut flygplan, fartyg och slädhundpatruller för att söka efter Italia och besättningen. 

Den 23 juni hittade den svenske piloten Einar Lundborg gruppen på isen och lyckades landa på den ojämna packisen. Han hade bara plats för en person i sitt lilla spaningsplan och tog med sig Umberto Mobile. Vid sitt andra räddningsförsök kraschade han planet vid landningen på isen och blev kvar med dem han skulle undsätta. 

På grund av dåligt väder med dimma och storm skedde inga räddningsinsatser under kommande veckor. 

Under tiden vandrade Finn Malmgren och hans två kamrater över det enorma isflaket som de märkte drev från land. Det visade sig snart att Finn Malmgren hade dolt att han var skadad och han orkade snart inte med vandringen, även om de mer eller mindre tvingade honom att gå. Han hade förfrusna fingrar och en förfrusen fot som till slut tvingade honom att stanna. 

Finn Malmgren insåg att han skulle dö och övertalade sina två kamrater att de skulle lämna honom och själva fortsätta för att klara sig. Han lät dem ta sin varma jacka och sin del av provianten. Sedan lutade han sig mot ett isblock inlindad i en filt, sög på en isbit och inväntade döden enligt vad Mariano och Zappi senare berättade. 

 

Stor uppmärksamhet

De två männen gick vidare utan sin tappre kamrat och insåg att de också skulle gå under. Isen hade börjat smälta omkring dem och isflaket drev allt längre ut. Men den 12 juli, en månad efter det att de lämnat Finn Malmgren, hittades de två italienarna av den sovjetiske isbrytaren Krassin, som även räddade de övriga. Man lyckades dock inte hitta Finn Malmgrens kropp. 

I Italien försökte regimen svartmåla Umberto Nobile, som anklagades för att vara ansvarig för olyckan, men för folket var han en hjälte och han fick upprättelse efter fascistregimens fall. 

Umberto Nobile reste vid ett senare tillfälle till Sverige och uppsökte Finn Malmgrens mor.

I sökandet efter Italia deltog den norske polarhjälten Roald Amundsen som omkom när hans plan havererade och försvann. 

Finn Malmgrens död uppmärksammades stort i svenska tidningar och radio när det hände, men hans insatser som vetenskapsman och polarforskare föll snart i glömska. En minnestavla över Finn Malmgren finns i Västerledskyrkan i Bromma, Stockholm. 

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 23 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7