På de tidiga gotländska bildstenarna finns ofta rodda skepp avbildade. Kanske är det den dödes sista färd som skildras på detta sätt.
På Gotland är historien huggen i sten
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

På Gotland finns en unik fornlämningstyp från järnåldern som kallas för bildstenar, stenar som har inhuggna bilder på framsidan. Bildstenarna har tillverkats under lång tid på ön. De äldsta redan cirka hundra efter vår tideräkning och de yngsta till slutet av vikingatiden eller början av medeltiden, omkring år 1050.

 

De äldsta bildstenarna är ganska små och formen kan beskrivas som yxformig: deras översida är svagt välvd och sidorna insvängda. Bilderna på dem är inte så ”myllrande” som på de yngre. De är heller inte så berättande. I stället är vanliga motiv en solsymbol eller ett skepp. Det rör sig om roddskepp och på dem finns ibland ett litet hus. 

Skeppen kan vara en symbol för den dödes färd till dödsriket. Romarna och grekerna trodde att den döde färdades över floden Styx på väg till dödsriket. Transporten sköttes av Karon och för att betala honom hade den döda med sig ett mynt som låg i munnen. I några gravar på Gotland har liknande betalning – en bit guld – hittats i den dödes mun. Det tyder på att gotlänningarna kände till romarnas och grekernas uppfattning om döden och vad som skedde då.

 

Hjältesagor

Vid sidan av skeppen finns också en del andra intressanta motiv. På en sten från Austers i Hangvar finns en bild som visar att bildstenarna knyter an till kända hjältesagor eller mytologiska berättelser. Stenen är skadad men tillräckligt återstår för att motivet ska kunna identifieras. Det visar en man framför ett djur med många ben. Djuret – ett monster – gapar hotfullt mot mannen som i sin tur ser ut att vara på väg att gå till attack obeväpnad.

Berättelser om hur modiga kämpar möter fruktansvärda monster finns det gott om från järnåldern. Den mest kände av dem är Sigurd Fafnesbane. Han dräpte draken Fafne för att komma över drakens guld. Sigurd var listig och grävde en grop på en plats där draken brukade ringla fram. Han gömde sig i gropen och inväntade draken. Och när den ringlade över gömstället körde Sigurd upp svärdet och dödade monstret.

 

Ormhäxa

Berättelsen om Sigurd anses ha skapats någon gång under 400- eller 500-talet. Bakgrunden anses vara hunnernas härjningar i Europa. Det är möjligt att det är just Sigurds kamp mot Fafne som avbildas på den gotländska bildstenen. Det skulle då vara en av de äldsta avbildningarna som är kända av denna berättelse. 

Från vikingatiden är flera däremot bekanta. Berättelsen följer dock inte slaviskt den version som bevarats fram till i dag. Här går Sigurd till angrepp som om det var frågan om en boxningsmatch. Och ”draken” ser mer ut som en förvuxen tusenfoting. Även om storleken gör den skrämmande är det inte riktigt det monster man hade kunnat förvänta sig.

Bilden skulle också kunna föreställa någon annan forntida hjälte som gjort sig känd som monsterkämpe. En sådan var Beowulf som det berättas om i ett kväde som bär hans namn. Ny forskning har visat att kvädet skapades på Gotland under 500-talet och att handlingen i många fall utspelar sig på ön. 

En annan fantasieggande bild hittar man på en bildsten som tidigare stod vid Smiss i När socken, men som i dag är utställd på Gotlands museum i Visby. Två bilder dominerar stenen. På den övre delen finns ett treflikigt motiv av ormar och under detta sitter en mänsklig person med skrevande ben och uppsträckta händer. I dem ringlar ormar. Figuren har långt hår i två ”hästsvansar”, en på var sida. Det är främst håret som gjort att man tolkat figuren som en kvinna som ibland kallats för ”ormhäxa”. 

Men det går inte att bestämma en persons kön bara med utgångspunkt från håret. Både män och kvinnor bar långt hår vid den här tiden. 

 

Tvekamp

Även ett annat motiv som finns på de tidiga bildstenarna är fyllt av liv och rörelse. Det skildrar det som ser ut som en tvekamp. Det finns två varianter. En visar kämpar till fots och den andra två ryttare. På en bildsten från Vallstenarum – i dag på Historiska museet i Stockholm – drabbar två beväpnade kämpar samman. De står under ett stort geometriskt motiv – kanske en sol – och är beväpnade med målade sköldar och spjut. Man får nästan intryck av två romerska gladiatorer som står beredda att drabba samman och kämpa om liv och död. 

 

Glimtar från vardagen

Motivet med tvekampen finns kvar länge i bildstenskonsten och möjligen är bakgrunden att söka i berättelser om hjältar som kämpar tappert. Eller så skulle det verkligen kunna vara frågan om inspiration från romarna. Själva tekniken att framställa bildstenar – stenhuggarkonsten – är ett inlån från romarna.

Ryttarna som förekommer är även de fyllda av fart och ”tecknade” med stor skicklighet. På en sten från Martebo ses det här motivet. Ryttarna står ganska långt från varandra som om de förbereder sig för anfall. De lyfter hotfullt sina spjut och viftar med sköldarna. Mellan dem ringar en ormliknande figur.

Genom de gotländska bildstenarna får man glimtar från en svunnen tid. Vissa kan vara starkt verklighetsförankrade och har med det ”dagliga” livet att göra. Skeppen som återkommer i olika varianter är exempel på det. Även om de visar den dödes resa till dödsriket bör det vara frågan om farkoster som var i bruk under den tid som stenarna tillverkades. 

 

Mycket ännu oklart

Bilderna ger därför kunskap om hur båtarna såg ut och hur de tog sig fram. Seglen var ännu inte kända i Skandinavien – de kom på 700-talet – och skeppen roddes fram. Att döma av antalet roddare är det inte frågan om små båtar utan snarare om mindre skepp. En lustig detalj är att skeppen är utrustade med styråra både fram och bak. Det har med andra ord inte funnits något tydligt fram och bak på skeppen.

En annan detalj som vi kan få kunskap om genom de tidiga bildstenarna är hur krigarnas sköldar såg ut. Att döma av den geometriska dekor som de verkar ha måste de ha varit målade. Det finns arkeologiska fynd som stöder det. 

Men mycket förblir oklart och öppet för tolkningar när det kommer till bildstenarnas bildinnehåll. Vad föreställer till exempel alla de geometriska motiven? Är det solen? Och vilka är kämparna som ses på vissa stenar? Är de berömda hjältar vars namn förlorats fram till våra dagar? Eller är de symboler för något annat? Bildstenarna finns kvar och hela tiden framkommer nya spännande rön om dem. 

 

Text och foto:
Kent Andersson

En tvekamp ses på bildstenen här ovan. Här kämpar männen uppsuttna på hästar. Till höger ses ormhäxan, som denna figur på stenen från Smiss i När socken har kallats. I själva verket går det inte att bestämma vilket kön den avbildade figuren har. Den kan lika gärna vara en man.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7