Marie Fredriksson, en sångerska med bredd och värme. Foto: Björn Lindgren/Aftonbladet/TT
Marie – en svensk superstjärna
Dela på facebook
Dela på Facebook

Hon var en av våra allra största popexporter och världsstjärnor. Det började hemma i Halmstad med framgångar som steg som en musikalisk raket mot himlen med världsturnéer med Roxette och ”Beatles-hysteri”. Här berättar Christer Olsson om en fantastisk karriär och om sina möten med Marie Fredriksson.

 

Strax innan jul, den 9 december, dog Marie Fredriksson i sviterna av den hjärntumör hon ådrog sig den 11 september 2002. 

Alla har olika minnen av henne. En del minns konserter med Roxette, andra med Gyllene Tider och ett fåtal med ett av hennes första band, Strul. 

Roxette har sålt 75 miljoner skivor över hela världen. De har turnerat i 46 olika länder och setts av miljoner människor. De har haft fyra singlar högst upp på USA-listan och över 40 låtar på Englands Topp 40. Deras sista världsturné sålde biljetter för 1,5 miljarder kronor. De hör hemma bland  Beatles, Rolling Stones, ABBA, Bruce Springsteen och U2.

 

Fläsk och löksås

Själv minns jag mitt första möte, på den tiden när hon gjort Sjunde vågen och var ihop med Lasse Lindbom och långt senare på Ulla Winbladh när hon berättade om Roxettes första Sydamerikaturné och hur ofattbart stora de var där. Hur Marie och Per jagades från sina hotell till arenorna av fans. Enligt Marie var det rena Beatles-hysterin.

Och jag minns att när jag beställde in fläsk med löksås tog Marie det också.

– Det har jag inte ätit sedan jag var liten, sade hon.

Hon tyckte det var gott.

Ändå blev jag minst sagt överraskad när hennes manager Marie Dimberg ringde och frågade om jag ville skriva en omslagstext och intervjua Marie i samband med Min ende vän, skivan 2006 där hon hyllade sina gamla proggidoler som John Holm, Pugh Rogefeldt och Marie Bergman.

När jag kom ut till villan i Djursholm för att träffa henne var hon fortfarande dålig efter sin hjärntumör 2002. Hon klagade över att hon inte hann med att läsa textade program på tv:n och att hon reagerade långsamt på frågor. När hon vaknade upp efter epilepsianfallet, där hon slagit huvudet i handfatet, kunde hon varken läsa eller räkna längre och om hon gick in i ett rum hittade hon inte ut igen.

– Det var hemskt, fruktansvärt, sade Marie då. Allting dog. Lusten, musiken, allt. Jag hade ingen glädje över att höra musik längre.

 

Stark återkomst

När jag träffade henne i Djursholm hade glädjen över att musicera kommit tillbaka. Jag minns att i hemmastudion på vinden stod fyra elgitarrer prydligt i sina ställ, men fortfarande klarade hon inte av att skriva nya, egna låtar. I stället fick det bli en hyllning till den musik som formade henne när hon gick på musiklinjen på Svalövs Folkhögskola – den svenska proggen från 70-talet.

Sista gången jag träffade Marie hade hon hunnit bli 55, hade ofattbart nog gjort ytterligare 157 konserter med Roxette efter tumören, turnerat över hela världen och gjort ytterligare två album med gruppen. Marie upplevde själv att hon fått ökat självförtroende efter sjukdomen och att hon fick oerhörd kraft av att jobba.

 

”Jag går lite konstigt”

När jag träffade henne hade hon precis släppt Nu, hennes första svenska LP på 17 år, där hon fått texthjälp av Kenneth Gärdestad, Halmstad-kompisen Ulf Schagerström, Uno Svenningsson, Johan Kinde och Per Gessle. Hon var lika smal som alltid, klädd i en åtsmitande svart skinnjacka och ”ålaskinn” av mjukt skinn. Bortsett från en liten eftersläpning i ena foten verkade hon helt frisk.

– Jag går lite konstigt, sade hon på välvårdad skånska, och har ett synfel som gör att jag har svårt att se dig tydligt om du inte sitter rakt mittemot mig.

Foten gör också att hon har problem med pedalen på pianot, men i stället för att ge upp hittade hon nya, annorlunda sätt att spela på.

När jag träffade henne 2013 såg hon fram emot hösten och ännu en turné med Roxette. Men 2016 stoppade läkarna henne för gott. Hennes kropp orkade inte fler turnéer sade de. I stället bestämde sig Marie för att dra sig tillbaka, stanna hemma hos familjen och ta hand om bostäderna i Djursholm och södra Spanien. Läsa böcker klarade hon fortfarande inte, däremot lyssnade hon gärna på ljudböcker och musik av stora favoriten Rufus Wainwright – och hon längtade efter att måla mer. 2013 hade hon haft två utställningar i Stockholm och Göteborg – och sålt slut på allt. Däremot tyckte hon fortfarande att det var för ansträngande att både måla och hålla på med musik – det fick bli en sak i sänder.

Marie hade en vilja av stål och bestämde sig tidigt för att det här skulle hon klara av – framför allt för maken Micke Bolyos och barnen Josefins och Oscars skull.

– Jag har en väldigt stark överlevnadsvilja, sade hon då. Det är många som gått igenom exakt samma sak som jag som är döda för länge sedan.

 

Musikaliska barn

Både Oscar och Josfin är mycket musikaliska. Får man tro Marie så är Oscar en Per Gessle i vardande – fast än så länge skriver han sina poplåtar på engelska. Josefin är duktig på piano liksom mamma, men till skillnad från Marie drar hon mer åt det latinamerikanska hållet. Och varken Micke eller Marie tänker hindra dem om de väljer en musikalisk karriär.

– Man måste göra det man längtar efter, sade Marie då. När jag var ung valde jag in i det sista mellan musiker och skådespelerska. Det var antingen eller. Men eftersom jag tyckte om att sjunga tog musiken över – fast det var nära att jag gått den andra vägen.

På hennes sista skiva Nu är det bara en låt som hon skrivit helt ensam – Sista sommarens vals. 

Efter sjukdomen tog det mycket längre tid för henne att komma igång med både text och musik. Men det hindrade inte att hon fortfarande försökte skriva – både texter och musik. Varje dag. 

Nu är det i stället hennes make Micke Bolyos som skrivit den mesta av musiken. Inte för att det märks särskilt tydligt. Marie och Micke var på många sätt musikaliska tvillingsjälar. Trots att Micke skrivit många av texterna ligger de väldigt nära Marie, och om det var någon text hon inte gillade – tog hon bort den.

 

Prinsessbröllop

Utan Per Gessle hade aldrig Roxette återuppstått, sade Marie. När hon blev sjuk började hon och Micke Bolyos att jobba tillsammans med jazzsaxofonisten Magnus Lindgren, men när Gessle fick höra en låt Micke Bolyos skrivit, som han tyckte mycket om, tändes något hos honom igen. 

Marie kände mest att skulle hon orka ge sig ut på vägarna igen? Kan det verkligen funka med Roxette igen? Självförtroendet var lågt. 

Men när Per Gessle fått tillbaka lusten att skriva för Roxette kom den ena låten efter den andra – fort. 

2010 spelade de The Look på kronprinsessan Victorias bröllop och tre år senare sjöng Marie sin egen Ännu doftar kärlek på prinsessan Madeleines bröllop.

Jazzlåtarna har Marie sparat – en av dem släpptes som singel på hennes 60-årsdag.

 

Christer Olsson

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7