Här kommer lite tips på vad man kan hitta på med julens rester samt en fullmatad nyårsmeny signerad Ulla Mossegård. Vi på Kvällsstunden önskar alla våra kära läsare ett riktigt gott nytt 2024. Skål!
Smarrig paj på julens rester
ugn 225–200 grader
Pajskal:
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- vatten
- lite salt
Fyllning:
- 120–150 g rester av skinka, lax, brysselkål eller grönkål
- 150 g rivna ostar
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- en nypa salt
- peppar
- ev någon julkrydda
Gör så här:
Nyp ihop degen och låt den vila i 30 minuter. Tryck ut i en springform ca 23 cm i diameter och pricka botten med en gaffel. Förgrädda 10 minuter. Skiva proteinet och/eller grönsakerna i mindre bitar och lägg i pajbotten. Blanda äggsmeten och häll över. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter, äggstanningen ska ha stannat. Servera gärna med en härlig och fräsch sallad.
… och här kommer ett par bonusrecept i jul- och nyårstider
Mauds kokossmulpaj
6 port
ugn 225 grader
- 4–5 äpplen
- 100 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 3 dl kokosflingor
- ev några droppar citron
Till servering:
glass eller lättvispad grädde
Klyfta äpplen och lägg i botten av en ugnsform. Smält smör, lyft av och blanda i de övriga ingredienserna. Klicka över äpplena. Grädda långt ner i 15– 20 minuter så den får färg. Servera med önskat tillbehör.
Choklad-
och apelsinkaffe
2 glas/muggar
- zesten från 1 apelsin
- 4 msk mörk choklad, riven eller hackad
- 2 dl starkt kaffe, varmt eller ljummet
- 2 dl lättvispad grädde
- riven choklad för topping
Fördela chokladen och zesten i 2 muggar. Häll på kaffet och toppa med grädden. Garnera med riven choklad eller pudra kakao över. Spetsa gärna med några matskedar cointreau eller baileys.
Fluffig vaniljsås
till dessert
2–4 portioner
- 2 äggulor
- 2 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl grädde
Vispa äggulor, socker och vanilj. Vispa grädden hårt i en separat bunke. Blanda ihop och kyl ett tag. Servera till ljummen paj eller marinerade frukter.
Salamikorgar – små aptitretare
ugn 200 grader
- medelstora skivor av salami
Fyllning:
- hackade, soltorkade tomater
- creme fraiche
- hackad rödlök
Lägg mindre salamiskivor i minimuffinsformar, på en plåt. Rosta dem krispiga 8 minuter.Låt dem svalna helt. Ta ut ur formarna och lägg på fat eller bricka och fyll dem.
Saffran- och citrusgravad lax
4–6 portioner
- 400 g färsk laxsida med skinn
- 2 msk cointreau eller liknande apelsinlikör
- 2 msk pressad apelsinsaft
- ½ msk saffranspasta
- ½ dl strösocker
- ½ dl salt
- ½ msk grovkrossad vitpeppar
- 1 citron
Till servering:
- gravlaxsås
Rör ihop likör, apelsinsaft och saffranspastan. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen på både kött och skinnsidan av laxen. Skölj citronen och riv skalet och strö över laxen. Ringla över saffransblandningen och gnid in fisken. Låt fisken stå 1 timme i rumstemperatur, täck sedan med plast och sätt den kallt i 1–2 dygn. Vänd laxen 2 ggr/dygn.
Vid servering, skär tunna skivor och servera med gravlaxsås och ev rostat bröd.
Torskrygg i ugn
4 portioner
ugn 125 grader
- 500–600 g torskrygg
- 1 tsk salt
Sås:
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl vispgrädde
- ½ fiskbuljongtärning
Till servering:
- 100 g skalade räkor
- 1 citron
- 1 knippe gräslök eller dill
- ris eller potatispuré
- gröna ärtor
Dela fisken i 4 bitar. Salta runt om och lägg i ugnsform. Koka upp grädde och creme fraichen, blanda med nersmulad buljongtärning i en kastrull. Sjud i 2–3 minuter. Häll såsen på fisken i formen och tillaga i ugnen i ca 15 minuter. Toppa med räkor, dillvippor och citronzest.
Tips: Skala räkorna och förbered för Skagenbakelsen senare på kvällen redan nu!
Glöggpäron
med ädelost
- 4 päron
- 1 flaska vinglögg
- 1 kanelstång
- 1 msk nejlikor
Till servering:
- 3 dl vispad grädde
- smulad ädelost
Skala päronen men låt skaften sitta kvar. Lägg i en kastrull och täck med vinglögg och lägg i kryddorna. Koka päronen försiktigt, mjuka men med en liten kärna, ca 30–40 minuter beroende på storlek. Vispa grädden. Servera päron, vispad grädde och smulad ädelost över.
Servera gärna pepparkakor till på sidan av.
Tips: Glöggen kan efteråt användas i matlagning och bak, eller dricka den kall med is.
Citrontryffel med vit choklad
- ½ burk rumsvarm, sötad kondenserad mjölk
- 200 g vit choklad
- 25 g rumsvarmt smör
- 1 tsk citronsaft
- zest från 1 citron
- gul karamellfärg
- florsocker
Hacka chokladen och lägg i en bunke för att smälta i ett vattenbad. Rör om. Blanda i resten av ingredienserna och häll ev över i en annan form. Ställ kallt under plast 4 timmar. Ta ut och forma bollar i önskad storlek med hjälp av en sked. Rulla i florsocker. Förvara svalt till serveringen.
Tolvslagets
skagenbakelse
4 portioner
- 1½ dl majonnäs
- 1 dl creme fraiche
- 1 msk citronsaft
- 3 msk finhackad dill
- ett par stänk worcestershiresås
- en nypa salt
- svartpeppar
- ½ finhackad rödlök
- 100 g skalade räkor
Till uppläggning:
- 12 skivor vitt bröd
- 2 dl cremefraiche
- 100 g färskost
Till servering:
- ca 12–16 räkor
- citronklyftor
- röd rom
- färsk dill
- ruccola
Monteras färdigt innan servering och garneras när det är dags att äta. Blanda skagenröran och smaka av. Låt räkorna rinna av ordentligt om det legat i lag eller varit frysta. Blanda i. Ta ut rundlar med hjälp av ett glas eller kakmått, ur brödet. Blanda creme fraichen med färskosten. Lägg ut 4 brödbitar/portion och lägg på en klick skagenröra på 3 stycken. Stapla på varandra och täck med ett tunt lager med creme fraiche/färskosten med hjälp av en spatel. Hit kan allt förbereda och plasta in bakelserna. Garnera vid servering med ruccola runt om och toppa med räkor, en klyfta citron, lite röd rom och färsk dill. Njut till ett glas bubbel kanske.
Gott nytt år!
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!