Misstaget som blev en affärsidé
Ulf och Maryanne Wahlqvist arbetar båda aktivt i produktionen av bönchipsen.
Foto: Birger Lallo
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Man lär sig av sina misstag, sägs det. Ja, och ibland blir det till och med till business! För Maryanne och Ulf Wahlqvist handlar det om chips, tillverkade av bruna bönor, ekologiskt odlade på Öland.

 

Paret ville hitta på något nytt när de skulle stå för maten vid träffen med föreningen Regional matkultur. 

Varför inte göra falafel av bruna bönor, tänkte de, och satte igång.

– Vi blötlade bönorna, malde dem och kryddade upp dem. Sedan gjorde vi bollar som vi friterade, berättar Maryanne Wahlqvist. Det blev en katastrof, de smakade förskräckligt!

Maryanne berättar att bönor som inte är kokta har en mycket bitter smak, och det hade också deras ”falafel”.

– Sedan började vi platta ut dem och friterade, och ju mer vi plattade till dem, desto bättre smakade de. Det slutade med att vi kavlade och skar och förstod att vi hade upptäckt något helt nytt. De hade uppfunnit bönchipset!

 

Gjorde allt för hand

Bara dagar senare tog de kontakt med en man vid högskolan i Kalmar som höll i ett projekt för småföretagare med nya idéer.

– Han blev eld och lågor, berättar Maryanne, och vi fick medel ur de projektpengar som fanns.

Det ledde till att SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, höll i alla de tester som ingår i utvecklingen av en helt ny produkt.

– Det tog ungefär ett år, men efter det insåg vi att det skulle krävas stora investeringar för att starta.

Allt detta skedde under en kväll under tidigt 2000-tal, och för att göra en lång historia kort startade paret sitt företag 2009 och allt skedde till en början för hand. 

– Vi kavlade för hand, skar för hand och packade. Vi sålde chipsen i vår restaurang på gården där vi serverar vegetarisk mat.

Den första maskinen de investerade i var en förpackningsmaskin och efter det kom skärmaskinen.

I dag producerar de omkring 1 000 påsar chips per dag. Det klarar de med egen arbetsinsats och en anställd. Det går inte att jämföra bönchips med det vi normalt kallar chips. 

 

Säljs på apotek

Här handlar det inte om några tomma kalorier, utan om ett snack som är rena hälsokosten. Den bruna bönan innehåller bland annat magnesium, järn och zink och är full av nyttiga fibrer. 

Ja, chipsen klassas som så nyttiga att de faktiskt säljs på apoteken!

Svenska Bönchips AB:s huvudkontor och tillverkning ligger i Färjestaden på Öland. 

Från att ha sålt bönchips i liten skala till sommarbutiker på Öland levererar man i dag över hela landet, även till Finland och Danmark, via återförsäljare. 

2016 växte företaget ur sina lokaler och har nu utökat fabriken och kapaciteten.

Paret Wahlqvist lämnade sina tidigare liv och arbeten i Uppsala för att leva och arbeta på en gård på Öland 1993. 

De har haft den vegetariska restaurangen, galleri och bed and breakfast, bland annat. Men nu är det bönchips för hela slanten.

 

Text: AnnCi Larsson

Foto: Birger Lallo

Öland lämpar sig utmärkt för odling av bönor av olika slag. Skärmaskinen underlättar tillverkningen och paret, med en anställd, kan producera ungefär 1000 påsar per dag. Bönchipsen säljs idag över hela landet, samt i Danmark och Finland. Foto: Birger Lallo.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7