Bandyn har i alla tider fått kämpa mot elementen. I januari 1949 blev kampen extra hård för spelarna med en iskall utmaning – när isen brast. Så här gick det till under en av de trassligaste bandymatcherna någonsin.
Den traditionella landskampen i bandy mot Finland i februari 1949 skulle äga rum på Arosvallen i Västerås. Vintern hade emellertid varit mild i Mälardalen så Arosvallens is var inte spelbar. I sista stund anmälde Östergötlands bandyförbund att arenan på Tinnerbäcksbadet, en liten badsjö, i Linköping kunde arrangera matchen.
Söndagen den 20 januari 1949, klockan 13.30, var det alltså upplagt för bandyfest på Tinnerbäcksbadet.
I hela Östergötland rådde feststämning. SJ hade satt in extra morgontåg från Norrköping. Dessutom lät såväl SJ som MÖJ (Mellersta Östergötlands järnvägar) en enkel biljett till Linköping gälla som en tur- och returbiljett.
Feststämning
In i det sista såg allt bra ut. På natten hade en sista finspolning av arenan ägt rum. Det var tre minusgrader och stjärnklart. Tidigt på söndagsmorgonen skedde en sista kontroll då 25 man vandrade över den spegelblanka isen.
Feststämningen var på topp mitt på söndagen. Solen sken och 11 000 åskådare hade samlats runt badet. Det var nytt publikrekord alla kategorier för idrott i Linköping. Det gamla rekordet, 7 700, hade satts i en vänskapsmatch 1946 i fotboll mellan Derby och det engelska ligalaget Newcastle United på Folkungavallen.
Publiken jublade och viftade med flaggor när lagen gjorde entré. SAAB:s musikkår hade spelat och lagen ställde upp för att höra nationalsångerna, Du gamla du fria och Vårt land. Då skar några av spelarnas skridskor genom isen.
Rakt genom isen
Matchen hade knappt börjat förrän en av måldomarna gick rakt igenom isen. Strax efteråt slogs en stor spricka upp på planen. Domaren, norrmannen Gunnar Gunnersen, valde att avbryta matchen redan efter tre minuters spel.
När speakern meddelade att matchen avbröts ringlade köerna lugnt och stilla ut från badet. Alla erbjöds att få tillbaka de tre kronor som de erlagt i entréavgift.
Det svenska och finska laget klädde om och förenades i en gemensam lunch på Frimurarhotellet. Sedan fortsatte spelarna till en bio och såg Douglas Fairbanks jr i Korsande klingor.
Under söndagseftermiddagen jobbade bandyförbundet febrilt med att få fram en ny spelplats. Sent på söndagskvällen fick förbundet besked från bandymetropolen Nässjö att spelbar is fanns att tillgå på Handskerydssjön.
Finland vann
I all hast fick spelare, ledare och funktionärer bege sig söderut. Nässjö tog emot med öppna armar. Fabriker, affärer och skolor stängde så att alla skulle kunna få se matchen. Smålänningarna svek inte. Över 5 000 möte upp på måndagseftermiddagen runt sjön. Isen höll. Finland vann matchen med 3–2 trots att det svenska laget innehöll sådana storspelare som Nicke Bergström och Olle Sääv.
Det är inte enda gången en skör is skapat problem. Mest känd är kanske matchen mellan Forsbacka och Köping på Svartbergsviken, Storsjön, den 3 januari 1960. Vintern var mild och den konstfrusna banan på Rocklunda i Västerås räddade många matcher.
Men under matchen på Storsjön brast isen och nio spelare hamnade i vattnet i samband med ett hörnslag.
Mest illa ute var backen i Köping, Karl-Gunnar Ståhle, som kom under målburen men genom sinnesnärvaro lyckades dyka och ta sig upp.
Köpings IS hade under denna tid spritförbud på sina resor, men nu gjordes ett undantag. På hemresan fick Karl-Gunnar en snaps av en ledare.
Vid VM i Archangelsk i Ryssland 1999 var problemet det motsatta – den stränga kylan.
I gruppspelsmatchen mellan Sverige och Ryssland var det 34 minusgrader och 50 minusgrader i vindbyarna.
Sverige ville stoppa matchen. Spelarnas hälsa kunde äventyras i den arktiska kylan. Ryssarna vägrade men gick med på att korta ned speltiden till 60 minuter, uppdelad i fyra 15-minutersperioder. Matchen kom att avgöras på straffar. Ryssarna vann med 3–2.
Rolf Karlman
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!