När häggen blommar är försommaren inne. De flesta svenskar har också en relation till detta väldoftande träd. Men även om det i dag mest är doften vi förknippar med häggen var den en gång i tiden även viktig inom folkmedicinen.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Häggen var en av de tidigaste trädslagen som vandrade in till Skandinavien efter att inlandsisen drog sig tillbaka, efter arter som asp, björk och sälg. Den kom in från Danmark omkring 8 000 år före vår tideräkning och följde de andra trädslagen långt norrut. I dag är den allmän över hela Norden, ända till trädgränsen, och kan dessutom sporadiskt förekomma som låg buske ännu högre upp. Häggen är Ångermanlands landskapsträd.
Hägg är ett medelstort träd i familjen rosväxter, blir mellan tre och 14 meter högt och blommar i maj till juni. Blomningen är riklig, med vita starkt doftande blommor som är omkring en till en och en halv centimeter vida och sitter i 15 till 20 centimeter långa klasar som både kan vara hängande eller upprätta. Den förekommer i hela Europa och även i tempererade regioner i Asien. Dessutom finns en ursprunglig population i Marocko.
Blodhägg
Den hittas ofta på marker med högt ph-värde, till exempel mark som är en blandning av lera och krita. Däremot undviker den sur jord och torra platser och ingår därför ofta i fuktiga skogar, inte sällan nära vattensamlingar. Det har också delvis gett häggen dess latinska namn, Prunus padus.
Prunus är det latinska namnet för plommon men padus är det gamla latinska namnet på floden Po i Italien, och vid den floden ska det ha vuxit hägg i stort antal.
Olika sorters hägg har också odlats i Sverige sedan långt tillbaka. En av dem är en så kallad blodhägg, Prunus padus Colorata. Den har rosa blommor och purpurröda blad, som senare går över i en matt grön färg. Trädet kallas ibland också Fagerhultshägg och upptäcktes första gången i Klevshult i Småland på 1910-talet. Namnet Colorata fick den på 1950-talet.
En annan sort som odlats ända sedan 1900-talets början är Prunus padus Alberti. Den är svagt växande med blommor i klasar som kan bli närmare 30 centimeter långa.
Mot frossa och feber
Häggen bär små stenfrukter som är svarta och glänsande och som mognar under juli och augusti. Hela växten innehåller ämnet amygdalin, som doftar bittermandel och som i stora mängder kan vara giftigt. Det har dock inte hindrat att häggen använts i medicinskt syfte inom folkmedicinen. Avkok på dess bark ansågs hjälpa mot frossa och feber medan bären har använts som medicin mot dysenteri, en akut och mycket smittsam tarminfektion. Häggkvistar, som kokades, kunde användas mot gikt. Den har också använts för utvärtes sjukdomar, skador och åkommor av olika slag. De garvämnen som finns i barken ska ha antiseptisk verkan och avkok av bark, som blandades med smör, ströks på sår, svullnader och ormbett och till och med vid benbrott.
Använts i djurmedicin
Hägg har historiskt även använts i djurmedicin, till exempel som lindring för skadade hovar. Ville man bli av med löss och loppor kunde man hänga en krans av flätade häggkvistar runt husdjurets hals för att bli av med ohyran. Man behandlade även vattusot och skabb med hägg. Eftersom många djur avskyr doften av hägg kunde de också vara effektiva mot möss och råttor, om grenar lades bland säden.
I det gamla bondesamhället fanns också tron på att häggen kunde skydda mot övernaturliga väsen, såsom häxor och ond magi av olika slag.
Hägg i diktningen
Att häggen är mycket älskad framgår också av hur ofta den beskrivits i diktningen. En av de mest kända dikterna med hägg i huvudrollen är kanske Alf Henrikssons dikt Visa med följande vackra och tänkvärda rader:
Jag såg att häggen blommade, det kom en doft av den.
Då gick jag till min älskade och sade: Se och känn!
Hon stod vid makaronerna, hon sydde på en klut.
Och när hon lyfte ögat hade häggen blommat ut.
Alla har vi också hört uttrycket ”mellan hägg och syren”. Enligt Institutet för språk och folkminnen användes uttrycket första gången av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Det ska sannolikt tolkas som perioden mellan häggens och syrenernas blomning.
Huruvida legenden om skomakarens semester är sann vet ingen. Det finns andra berättelser om uttryckets ursprung, men ingen av dem har kunnat beläggas.
Dock har det blivit odödligt och har sin självklara plats i det svenska språket, precis som häggen har sin självklara plats bland försommarens mest älskade växter.
Bitte Melin
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!