Lena Cronqvist har under sex decennier uttryckt sig i målningar och skulpturer, i grafik och illustrationer. Sex Decennier är också namnet på en utställning under våren 2024 vid Konstakademien i Stockholm med alster från hennes produktiva liv. Här finns bland annat ett självporträtt, som hon hann med innan synen svek henne.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Flickor är ett återkommande motiv i Lena Cronqvist konstnärskap, flickor som sitter, badar, springer eller gör grimaser. Flickor och mödrar. Som flicka var Lena flink i fötterna. Hon sprang snabbt i skoltävlingar hemma i Karlstad. Få hängde med. Det är inte heller alla som under årens lopp har hängt med i hennes konstnärliga yttringar, men många har hon berört, och hennes produktion under drygt sextio är omfattande och uppskattad.
Nu har Lena Cronqvist lagt ner sitt konstnärskap. Hon är fyllda 85 år och för några år sedan fick hon svårigheter att se; färger, konturer och linjer blev allt otydligare. Nu ser hon bara strimmor av ljus.
Hon saknar att hon inte har kunnat vara med och hänga sina alster i utställningen vid Konstakademien. Men hon litar till att andra gör en bra komposition av hennes verk i utställningen som är ett urval av hennes privata samling.
Inte så pratglad
Lena Cronqvist har hellre skapat än pratat. Hon är inte bekväm med att prata om sig själv och sin konst. Annat var det med hennes make, påstår hon. Han kunde prata med och fråga människor om nästan vad som helst. Maken var författaren Göran Thunström känd för romaner som Prästungen, Tjuven, Juloratoriet och Berömda män som varit i Sunne. De gifte sig 1964 och äktenskapet upphörde med Göran Thunströms död 2000. Tillsammans har de sonen Linus Thunström som är film- och teaterregissör.
Liksom Göran Thunström har Lena Cronqvist sitt ursprung i Värmland. Han är uppväxt i Sunne och hon i Karlstad. I Karlstad genomgick hon flickskola innan hon drog vidare för studier vid Konstfacksskolan och Konsthögskolan i Stockholm.
Att dottern Lena ville verka och leva som fri konstnär var inget som föräldrarna uppskattade. Man rådde henne att som sin morfar försörja sig som teckningslärare. Men lusten att uttrycka sig i färg och form på eget sätt, var för unga Lena ett oemotståndligt behov, och med tiden blev hon som Lena Cronqvist en aktad konstnär.
Fristad på Sydkoster
Paret Lena Cronqvist och Göran Thunström reste tillsammans. Man ville se världen, hämta intryck och upplevelser. Man bodde en tid i Grekland och länge i New York. Under 1960-talet köpte de ett hus på Sydkoster i den bohusländska övärlden.
Det blev en fristad för inte minst för Lena. Här rodde hon bland kobbar och skär, hon fiskade torsk, gick iland och strövade rofylld på stränder. Hon hittade motiv som hon med flödande färger och livfulla penseldrag har fäst på dukar.
Konstnärskoloni
När vädret blev för hårt på Kosteröarna drog paret Lena och Göran till Stockholm. Här har hon under många år bott i stadsdelen Södermalm och haft nära till sin ateljé, en sal med sju fönster och högt i tak, vid den gamla industribyggnaden Malongen med anor från 1600-talet.
Malongen har blivit något av en konstnärskoloni i huvudstaden, här arbetar ett tjugotal konstnärer. Lena Cronqvist har varit en i gänget, och med ledsagning gör hon fortfarande besök i huset.
I sin konst är Lena Cronqvist inte tillbakadragen. Hon lämnar ut sig själv i sorg, smärta, oro och lek. Motiven hämtar hon ofta från den egna familjen. Hennes konst är föreställande och hon har jämförts med Vera Nilsson och Sven X:et Erixson. I hennes alster finns ångestladdad dynamik, bisarra drag och stillsam iakttagelse.
Av hennes många verk är Trolovningen kanske den mest omtalade. I varje fall den mest betalda, för några år sedan såldes den för drygt elva miljoner kronor.
En ödmjuk final
Nu förmår inte längre Lena Cronqvist att fånga världen med sina ögon. In i det sista försökte hon. Mot en mörk bakgrund kunde hon med en akrylpenna i vita streck, trevande, göra ett självporträtt. Det blev en begrundande dam i hatt med sammanfogade händer. En ödmjuk final.
Leif Syrén
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!